home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Magyar példákból tanulna a szerb demográfiai és családügyi szakma
Markovics Annamária
2023.04.13.
LXXVIII. évf. 15. szám
Magyar példákból tanulna a szerb demográfiai és családügyi szakma

A családokról és a demográfiai intézkedésekről szerveztek Belgrádban nagyszabású, nemzetinek nevezett, de nemzetközinek is mondható konferenciát, melyen a szerb kormány miniszterelnöke és négy minisztere mellett a magyar kormány is képviseltette magát. Elhangzott: a társadalom alapja a család, és az országok, illetve a nemzetek csak a családok fenntartásával, gyermekek vállalásával maradhatnak fenn.

A szerb kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben is tudja folytatni a családok támogatását, és lehetővé tegye a családok gyermekvállalását — hangsúlyozta Ana Brnabić kormányfő a Szerbia — A mi családunk elnevezésű konferencián. Mint mondta, közvetve vagy közvetlenül, de a szerb kormány minden intézkedése valójában a családokat és a gyermekvállalást segíti. Példaként említette, hogy az egészségügy, az infrastruktúra, az idegenforgalom vagy a kultúra fejlesztése, a fizetések és a nyugdíjak emelése vagy az új munkahelyek teremtése csak akkor nyer értelmet, ha van kiért fejleszteni, ha lesz, aki a jövőben mindezt használni, élvezni tudja. Ezeket a nagyszabású intézkedéseket és beruházásokat pedig kiegészítik az egyszeri vagy többszöri pénzbeli juttatások, a lakásvásárlás támogatása és a hasonló lépések. Mint mondta, ha javul a lakosság életminősége, akkor a gyermekvállalási kedv is nőhet.


Fotó: Pannon RTV

Ana Brnabić emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől nőtt az első, a második, a harmadik és a negyedik gyermek után járó támogatás összege. Az első gyermek születésekor a szülők egyszeri 345 398 dináros összeget kapnak, míg a második és a harmadik gyermek esetében ez az egyszeri segítség 115 132 dinárt tesz ki. A második gyermeknél a szülők további 306 388 dinárra jogosultak 24 havi részletben, míg a harmadik gyermek esetén 1 838 332 dinárra 120 havi részletben. Tíz éven át kapnak havi mintegy 23 000 dináros támogatást (összesen 2 757 498 dinárt) azok, akik negyedszer is vállalkoznak arra, hogy szülők legyenek.

A miniszterelnök arra is rámutatott, hogy a mesterséges megtermékenyítés korhatárát 45 évre emelték, illetve az összes próbálkozást támogatja az állam az első gyermek esetében, ezzel is elősegítve, hogy minél több baba szülessen.

Rámutatott, a kormány tisztában van azzal, hogy az ország a natalitás szempontjából problémákkal küzd, de vannak bizakodásra okot adó folyamatok is, egyúttal további munkára van még szükség a jó eredmények elérése érdekében. Emlékeztetett arra, hogy a lakosság számának fenntartásához a termékenységi ráta 2,1 kellene hogy legyen, míg Szerbiában ez jelenleg 1,52.

Ana Brnabić ismertette azt az öt stratégiai célt is, amelyet az állam a következő időszakban igyekszik elérni. Ezek között szerepel az életminőség további javítása, az arányos regionális fejlesztés megvalósítása és regionális központok kialakítása annak érdekében, hogy az országon belüli elvándorlás is leálljon, és ne néptelenedjenek el a falvak. A stratégiai célok közé tartozik az anyukák ingatlanvásárlási támogatásának a folytatása (most legfeljebb 20 000 euró lehet), valamint a gyermekes családok pénzügyi segítésének a bővítése, különös tekintettel a női vállalkozókra vonatkozó szabályozás módosítására. Az óvodai nevelésbe is több pénzt kell fektetni — magyarázta, és rámutatott, hogy jelenleg körülbelül 11 000 hely hiányzik az óvodákban annak érdekében, hogy magas szintű lehessen az óvodai nevelés az országban. A miniszterelnök végül azt is hangsúlyozta, hogy a kormány három stratégián dolgozik, az egyik a reprodukciós egészségre, a másik a születésösztönzésre, a harmadik pedig az öregedés kezelésére vonatkozik.

Beneda Attila, a magyar kormány családügyi helyettes államtitkára azért volt a rendezvény vendége, mert Magyarország nagyon jó gyakorlattal bír a családtámogatások terén, és Szerbia a magyar példákból tanulna. A helyettes államtitkár kiemelte: Szerbia és Magyarország hasonló népesedési kihívással néz szembe, ezért egymás jó tapasztalatainak megosztása mindkét fél számára fontos. Magyarázata szerint Európa demográfiai téllel néz szembe, de amíg a nyugati országok ezt más irányból igyekeznek megoldani, addig Szerbia és Magyarország is úgy gondolja, hogy a család fontos érték, és azt kell erősíteni, támogatni.

Mint mondta, a magyar kormány célja 2010 óta az, hogy támogassa a családokat. Szerettek volna minden akadályt elhárítani azon fiatalok elől, akik családot kívánnak alapítani, hiszen a család a legerősebb közösség egy társadalomban, és ez egy nemzet fennmaradásának az alapja is. A családok támogatása érdekében több intézkedést is hoztak, ilyen az anyasági támogatás bevezetése, a gazdaság erősítése, a lakás- és házvásárlási támogatások bővítése vagy a fiatalok gyermekvállalásra ösztönzése.

Éppen a magyarországi jó példákat hozta fel Darija Kisić is. A szerb családügyi miniszter szerint nincs értékesebb egy új életnél és nincs nagyobb feladat a szülői feladatnál. Mint mondta, minden a családdal kezdődik és a családdal végződik, minden siker az erős és támogató családból eredeztethető. Véleménye szerint az erős család erős társadalmat, az erős társadalom erős gazdaságot, az erős gazdaság pedig erős államot eredményez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..