home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Magyar oktatás a Délvidéken
din
2005.02.16.
LX. évf. 7. szám

Márciusig elkészül a tennivalók dokumentációja Múlt szombaton a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében egész napos konferenciát tartottak a vajdasági magyar iskolahálózat fejlesztésének lehetőségeiről. A szabadkai diákotthonban tartott tanácskozáson mind a szórvány, mind a tömbmagyarság oktatási szakem...

Márciusig elkészül a tennivalók dokumentációja
Múlt szombaton a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében egész napos konferenciát tartottak a vajdasági magyar iskolahálózat fejlesztésének lehetőségeiről. A szabadkai diákotthonban tartott tanácskozáson mind a szórvány, mind a tömbmagyarság oktatási szakemberei: iskolaigazgatók, tanfelügyelők, önkormányzatok oktatási megbízottai, civil szervezetek, illetve a Tartományi Oktatásügyi Titkárság képviselői vettek részt.
Pásztor Bálint, az MNT Intézőbizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy a magyar iskolahálózat stratégiájával kapcsolatban általános konszenzusra van szükség, hogy gyakorlatilag is megvalósítható tervezetet lehessen felvázolni. Dr. Vajda Gábor, a Szabad Líceum vezetője, illetve a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság iskolaügyi bizottságának elnöke a magyar iskolahálózat létrehozásának szükségességéről szólt, hangsúlyozta, hogy ez olyan igény, amely az oktató- és nevelőmunka minőségét szolgálja. Véleménye szerint remélhetőleg idővel a szerb kormány rákényszerül ennek engedélyezésére. Varga László, az MNT jegyzője többek között a Magyar Köztársaság, illetve Szerbia és Montenegró Kisebbségi Vegyes Bizottsága első ülésén készült jegyzőkönyvének oktatási fejezeteiről szólt. Soós Edit, az MNT intézőbizottsága közoktatással megbízott tagja és a mostani rendezvény moderátora az anyanyelven való tanulás esélyegyenlőségét hangsúlyozta, s más felszólalók is hasonló gondolataiknak adtak hangot. A szekcióülések után a délutáni összegzésben külön szóltak mind az általános, mind a középiskolák helyzetéről, jövőjéről. Az észak-bácskai régió főcélja egyfajta intézményes központ megteremtése, melynek révén megoldható a pedagógusképzés. Ehhez elengedhetetlen a jó szerkezeti felépítés, illetve a modern szakok bevezetése. A siker feltétele a kollégiumi rendszer kialakítása, mely a tervek szerint Szabadkán és Topolyán jönne létre. A Tisza mentén mintegy 2000-en végzik magyar nyelven középiskolai tanulmányaikat, egy-egy település külön szakokra specializálódott a középoktatásban. Tekintettel arra, hogy a régióban a tanulóknak több mint a fele utazó, illetve ingázó, itt is szükség van egy kollégiumi rendszer megteremtésére, s igen fontos az intézmények állagának a javítása is. A szakemberek körében némi vita támadt annak megítélésében, hogy szükséges-e az önálló magyar oktatási intézmények létrehozása, illetve elégséges-e a magyar nyelvű oktatás feltételeinek a megteremtése. A szórvány esetében három iskolaközpontra volna szükséges -- mégpedig Zomborban, Becskereken és Újvidéken. A jelenlegi állapotokat figyelembe véve arra kell törekedni, hogy a magyar diákok versenyképes tudást szerezzenek, illetve olyan szakok nyíljanak, melyeknek van alternatívájuk. E három város magyar oktatásának jellemzője egyébként a gimnáziumi, az egészségügyi és a műszaki oktatás megszervezése. Itt is elengedhetetlenül fontos a kollégiumi rendszer kiépítése.
Józsa László, az MNT elnöke úgy értékelte, hogy a most lefektetett alapok mentén kell előrelépni, valamint egységes rendszerben gondolkodni. Üdvözli a párbeszéd megkezdését, amelynek eredményeként március végére konkrét dokumentáció készülhet majd el.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..