home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Magas talajvíz és egyéb csapások
VITKOVIĆ Aleksandar
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Magas talajvíz és egyéb csapások

Több ezer hektárnyi termőterület van víz alatt, illetve maradt megműveletlen a magyarkanizsai határban. A kanizsa—adorjáni réten a legsúlyosabb a helyzet. Itt a magas talajvíz miatt az ősszel nemcsak a kukorica és a napraforgó maradt talpon, de a termelők a cukorrépát sem tudták betakarítani. Az állattenyésztők is gondban vannak, a lucernaültetvényeiket ugyanis elöntötte a víz, ezért akadnak olyan parcellák, ahol a második kaszálást sem tudták biztonságba helyezni.

A helyi vezetők mindent megtesznek, hogy segítsenek a bajba jutott gazdákon, egyelőre azonban csak ígéreteket kaptak a tartományi és a köztársasági illetékesektől. További gondot okoz a következő időszak csapadékos időjárása. Tavaly egyébként csaknem 900 mm csapadék hullott Magyarkanizsára és környékére, ami az átlagos mennyiség másfélszerese.

A helyzetet csak tetézte a szokatlanul esős szeptember, amikor a gazdáknak a tavaszi vetésű növényeket kellett volna betakarítaniuk. A termelők akkor még remélték, hogy a csapadékos időjárást száraz időszak követi majd, és be tudják fejezni az aratást, el tudják végezni az őszi vetést, illetve a mélyszántást. Ez azonban nem így történt. Ezért a termelőknek nem maradt más hátra, minthogy tétlenül szemléljék, hogyan veszik lassan kárba az egész évi munkájuk.

A kukoricának jelentős hányada — mintegy 70 százaléka —, a napraforgónak pedig csaknem 20 százaléka még most is talpon van. Az édesgyökér egy részét — amennyi éppen fedezi a termelési költségeket — sikerült betakarítani, a termelőknek hasznot hozó gyökér azonban még most is víz alatt van. A helyzet a lucernaültetvényeken sem jobb. A tavalyi esőzések miatt a gazdák helyenként még a második kaszálást sem tudták elvégezni, akinek pedig ez sikerült, az nem tudta elhordani a szénát a parcelláról. A kanizsai réten akkora a belvízszint, hogy a magyarkanizsai község illetékesei a termelőkkel karöltve a DTD zentai körzeti részlegéhez fordultak segítségért. Többszöri megbeszélés és terepszemle után a DTD megtette a szükséges lépéseket. Ezt azért fontos kiemelni, mert az évi tervükben a csatornahálózat tisztítása és karbantartása szerepel, nem pedig a parcellákon rekedt víz elvezetése. A DTD zentai részlegének munkásai — a szűkös anyagi keretek ellenére — megtettek minden tőlük telhetőt, hogy enyhítsenek a kialakult állapoton — nyilatkozta lapunknak Halász Mónika, a Magyarkanizsai községi tanács mezőgazdasággal és vízgazdálkodással megbízott tagja.

De nemcsak a belvíz okozott gondot, hanem a termelők által elzárt csatornák is. A földművesek ugyanis a csatornákon keresztül átjárókat alakítottak ki, leegyszerűsítve ezzel parcelláik megközelítését. — Ez a bajnak csak az egyik forrása, a nagyobb gond az, hogy a csatornák iszapolásából eredő hordalék — ahelyett, hogy az illetékesek azt elszállították volna — a csatorna szélén marad, sok esetben elzárva a víz természetes elfolyását, mintegy medencét képezve ezzel az egyébként is alacsony fekvésű területeken. Jelenleg — más-más kataszteri községekben — mintegy négyezer hektárnyi termőterület van víz alatt. Többször tárgyaltunk a Vajdaság Vizei Közvállalattal, illetve a Tartományi Mezőgazdasági Titkársággal, hogy mentesítsék a bajba jutott termelőket a vízlecsapolási illeték megfizettetése alól — nemcsak az elmúlt, de az idei, illetve a jövő esztendőre nézve is. Erre azért van szükség, mert ha ősszel nem művelik meg a réti agyagos földeket, akkor azokat később, ha kiszáradnak, szinte lehetetlen felszántani. Kérésünket azonban a tartományi illetékesek — a hatáskör hiányára hivatkozva — elutasították, mondván: fizetés alóli mentesítésről csak a köztársasági kormány dönthet, az adóhivatalon keresztül pontosan meghatározva, hogy mely községekben nem kell vízlecsapolási illetéket fizetni, és meddig. A legfrissebb információim szerint az adóhivatal eddig egyetlen termelőnek sem kézbesített ilyen számlát, annál is inkább, mivel nem csak Magyarkanizsát és környékét érinti a kérdés. Úgy gondolom, a szerb kormány előbb megvárja, hogy a helyzet stabilizálódjon, és csak ezután fog dönteni. A kivárás véleményem szerint arra is utalhat, hogy el fogják törölni a bajba jutott községek termelőinek a 2014. évi vízlecsapolási illetékét, már csak azért is, mert a májusi árvíz után a kormány ezt egyszer már megtette, húsz vajdasági községet mentett fel a fizetség alól — mondta bizakodóan Halász Mónika.


Molnár Áron felvétele

Kispiacon korábban csak a szántóföldeken lehetett belvizet látni, az utóbbi napokban azonban már a település házai is veszélybe kerültek. A lakosság és a horgosi vízművek elvégezte a kispiaci csatornahálózat tisztítását. Ezek az intézkedések várhatóan mérséklik majd a víz továbbterjedését. A helyzet enyhítése érdekében a Körös egyik szakaszának tisztítására is szükség volt. Noha a Köröst a Bogarzóval összekötő rész nem a DTD-csatornához tartozik, a vállalat — az árvízvédelmi intézkedések keretében — engedélyt kapott a Vajdaság Vizei Közvállalattól, hogy elvégezze a munkát, illetve intézkedjen a kritikus helyeken.

A vízügyi szakemberek szerint a munkálatoknak köszönhetően Kispiacról és környékéről sikerül majd elvezetni a belvíz nagy részét. A magyarkanizsai községi tanács mezőgazdasággal és vízgazdálkodással megbízott tagja elmondta, hogy jelentősen javult a kommunikáció a DTD zentai részlegének vezetői és a magyarkanizsai termelők, illetve az önkormányzat között. — Ezt azért fontos kiemelni, mert a DTD zentai részlege az előző néhány évben nehéz helyzetben volt. Az ott dolgozóknak nem igazán volt munkájuk, ezért nem is meglepő, hogy a terepen sem voltak láthatóak, illetve hogy a munkájuk hatékonysága sem volt kielégítő. Ezen a téren most jelentős előrehaladás tapasztalható. A csatornázási vállalat körzeti munkatársa a magyarkanizsai önkormányzat épületében három napon át fogadta a bajba jutott termelőket. A bejelentések, illetve a DTD munkásainak terepszemléje után feltérképezték a helyet, illetve meghatározták a szükséges intézkedések sorrendjét. A termelőkkel és a DTD vezetőivel beszélgetve megállapítottuk, hogy elsőként a talpon maradt kukoricáról és a vetésekről kell elvezetni a vizet. A kanizsai réten már javában folynak a lecsapolási munkálatok. Próbáljuk menteni a menthetőt — emelte ki Halász.

A bejelentések nemcsak a DTD-nek nyújtanak jó alapot a 2015. évi terv elkészítéséhez, de az önkormányzatnak is segítenek annak eldöntésében, hogy az idén milyen eszközökre pályázzon. Az önkormányzat —  meghallgatva a bajba jutott cukorrépa-termesztőket — átiratot intézett a cukorgyárhoz, és arra kérte a feldolgozót, hogy írja le vagy ütemezze át a termelők inputanyagokból származó adósságát, elsősorban azokét, akik már a szedés idején sem tudták megközelíteni a parcellájukat. A cukorgyárak ugyanis az édesgyökér leszállítása után fizettetik meg a termelési anyagot, ezért a répatermesztők most nagy bajban vannak, hiszen vagy a hasznuk veszett oda, vagy pedig az egész évi munkájuk. A kialakult helyzet miatt a magyarkanizsai állattartók számára súlyos gonddá vált a szálastakarmányról való gondoskodás. Most van az őszi kalászosok fejtrágyázásának ideje. Lassan el kellene kezdeni a tavaszi vetés előkészítését. Erre azonban ilyen körülmények között sajnos nincs lehetőség. Ha a vetésekről nem sikerül idejében elvezetni a vizet, akkor a növény ki fog rohadni, de még ha elvezetik is, a termelők akkor sem örülhetnek, mert a belvíz mindenképpen hozamkiesést fog eredményezni. Magyarkanizsa önkormányzata felhívja a termelők figyelmét, hogy a helyzet minél pontosabb feltérképezése érdekében jelentsék, ha belvíz fenyegeti a termőterületüket. A bejelentéseket Ördög Rudolf, a DTD körzeti munkatársa fogadja a 063/610-580-as telefonszámon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..