home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Lepke, halacska, traktor és autó
Bacsik Lőrinc Natália
2023.07.06.
LXXVIII. évf. 27. szám
Lepke, halacska, traktor és autó

Elkezdődött a vakáció! Végre nincs iskola, nem kell tanulni, játszhatunk egész nap! — hallhatjuk a legtöbb gyermektől. Viszont jó, ha néha gyermekprogramokra is van lehetőség, hogy a nagy szabadság ne változzon át unalommá.

Erre figyeltek fel a tóbai fiatal édesanyák is, és ruhafestést szerveztek a legkisebbek számára. Helfrih Tímea és Aranyos Heléna már rengeteg kreatív programot szervezett Tóbán. Mindketten háromgyermekes édesanyák, így ismerik a kicsik napjainak menetét, igényeit, érdeklődését. Helfrih Tímeával beszélgettem a mostani eseményről.

* Honnan ered az ötlet a blúzfestéshez?

— Egy röpke kávézás közben született meg az ötlet, hogy jó lenne a gyerekekkel valami különlegeset csinálni, amivel ki tudják bontakoztatni a kreativitásukat. Meg valami ne hétköznapi dolog legyen, hátha kaphatóak lesznek rá.


Alkotók, alkotások és a szervezők

* Milyen anyagokkal dolgoztak?

— Mindenki hozott otthonról fehér pólót vagy trikót, és erre készültek a rajzok. Csináltunk sablonokat is, de volt, aki saját ötletét rajzolta rá a blúzra. Textilmarkert használtak a körvonalakra, sőt voltak, akik ezzel is festették be rajzukat. De ruhafestékkel és szivaccsal is dolgozhattak a kicsik. A fiúk főleg járműveket (autót, traktort) rajzoltak, a lányok szivárvány-, pillangó-, papagájmintát festettek.

* Ki támogatta az eseményt?

— Húsz gyerek vett részt a foglalkozáson. A helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület támogatásával jött létre a program. Nemcsak a festékről gondoskodott, hanem anyagi támogatásának köszönhetően még egy kis édességgel, üdítővel is meg tudtuk kínálni a résztvevőket. Köszönjük a segítséget — fejezte ki háláját Tímea.


Munka közben

A szomszédos településről, Magyarcsernyéről is érkeztek gyerekek a kézművesprogramra. Bálint Tímea tanítónő két gyermekét, Hunort és Laurát hozta el, s a következőket mondta az eseményről:

— Mint pedagógus kiemelten fontosnak tartom a gyerekek fejlesztését, a festés a finommotorikát fejleszti. A foglalkozáson részt vevő gyerekek többsége óvodáskorú, iskolakezdő, kisiskolás. Nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgoztak, de mégis mindenki mást látott abban a fehér pólóban, amelyet maga elé tett. Látszik az eredményen a gyerekek lelkivilága. Mindenki a maga képességeihez mérten alkotott valamit. Szerintem minden alkalmat ki kell használni a gyerekek fejlesztésére. Szülőként fontosnak találok minden fejlesztő foglalkozást, szívesen veszünk részt rajtuk a négy- és a hétéves gyermekemmel. A kommunikáció, az információszerzés talán a fontosabb készségek közé tartozik a mai világban, nem könnyű kommunikálni, megszólalni a mai fiataloknak, mivel a kommunikáció különféle csatornái nagyon leszegényítik a lehetőségeiket. Törekszem közösségbe vinni a gyermekeimet, hogy kapcsolatokat teremtsenek, barátokat szerezzenek, és majd ezeket a barátságokat tartsák is meg minél tovább. Csernye és Tóba kapcsolata szoros, hiszen a tóbai gyerekek a csernyei iskola kihelyezett tagozatán tanulnak, tehát ezek a gyerekek egy iskolába járnak, egy részük osztálytárs, vagy az lesz a felső tagozatban.


Jól jött egy kis segítség

Jójárt Nikoletta tóbai, harmadikos tanuló elmondta, hogy először sajnálta feláldozni a tornablúzát, de a végeredmény láttán rájött, hogy ilyen pólója csak neki lesz. Ő egyedül készítette rá a rajzot, egy delfint, sőt a neve is szerepelni fog a felsőn. Másik fehér pólót meg bármikor lehet vásárolni.

Bacsik Fanni magyarcsernyei, jövendőbeli elsős egy kis kutyust festett a fehér trikóra, mert van otthon egy kiskutyája, melyet nagyon szeret. Mivel volt még hely a felsőn, egy tarka pillangó is rákerült a kutya mellé. Nemcsak a festést élvezte, hanem annak is örült, hogy megismerkedett a mellette ülő kislánnyal, Martinával, aki szintén elsős lesz az őszre. Igaz, hogy Martina Tóbán fogja kezdeni az iskolát, de ötödiktől már osztálytársak lesznek.

A szervezőket ismerve biztosan lesz még a nyári szünetben hasonló foglalkozás, melynek a gyermekek, szülők egyaránt örülni fognak. Többet ér egy ilyen kis műhelymunka, mint a mobiltelefont nyomkodni vagy a számítógép előtt ülni.

 Jójárt Nikoletta és Bacsik Fanni

Pillangó, gombácskák és szivárvány — néhány motívum a sok közül

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..