home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Legyünk egyensúlyban magunkkal
Bíró Tímea
2020.08.25.
LXXV. évf. 33. szám
Legyünk egyensúlyban magunkkal

Azt gondolnánk, hogy mivel az egyensúly egy automatikus funkció, természetes a jelenléte, holott már az egyenes járáshoz is egyenletes egyensúlyozás szükséges. Ahogyan az elsajátításához elengedhetetlen a gyakorlás, a megőrzéséhez is fontos a gyakorlás, fejlesztés.

Általában csak akkor figyelünk fel az egyensúlyérzékünkre, ha kibillen, ha valami gond van vele, ami az élet sok területén zavart okozhat. Hogy megértsük ezt a folyamatot, nézzük, hogyan is megy végbe a szervezetben.

A test mozgásának és helyzetének érzékeléséért a belső fülben található, hártyás fallal határolt, folyadékkal teli, három félkörös ívjáratból álló úgynevezett labirintusszerv, az egyensúlyozás központja a felelős. Az elmozdulást a labirintusszerv kocsonyás részében levő mészszemcsék közvetítésével a receptorsejtek érzékszőrei érzékelik, és innen jut ez az információ az agyideg rostjain át az agy mozgásszabályozásért felelős részébe.

A térben a mozgás közbeni testhelyzetről való tájékozódásról és a test stabilitásáról gondoskodó, műszerfinomságú, kis érzékszerv minden tevékenységnél fontos, bizonyos sportok és munkafolyamatok biztonságos végzése pedig el sem képzelhető a megbízható működése nélkül. Éppen ezért fontos, hogy folyamatosan fejlesszük az egyensúlyérzéket és a koordinációt.

Az agy, a szem, a tapintás, a belső fül és testünk számos izma kell ahhoz, hogy egyensúlyozni tudjunk. Az egyensúlyérzék speciális gyakorlatokkal való fejlesztése magabiztosabbá tesz, javítja a reakciókat, erősíti az izmokat, növeli a hatékonyságot a munkában, az eredményességet a sportban, segít elkerülni az egyensúlyzavarokból származó esetleges sérüléseket, és a jó közérzethez is hozzájárul. A változókorba kerülő nőket és az időseket érintő csontritkulás miatt megnő a csonttörés veszélye, ezért fontos, hogy az egyensúlyérzék fejlesztésével elkerüljék az eséseket.

Néhány gyakorlat az egyensúlyérzék fejlesztéséhez:

— üljünk nagy méretű gumilabdán (ezt akár számítógépes munka során is ajánlott alkalmazni);

— álljunk, esetleg ugráljunk fél lábon;

— egy lábon állva mossunk fogat;

— ha leesik egy tárgy, próbáljuk meg mérlegállásban felvenni;

— az autóbuszban álljunk terpeszben, hajlítsuk be enyhén a térdünket, és ne kapaszkodjunk, dolgozzunk izomból;

— kezünket és lábunkat ellentétes irányban, felváltva nyújtsuk ki;

— kettesével vegyük a lépcsőfokokat;

— fél lábbal rúgjunk előre-hátra.

Ezek a gyakorlatok azért is fontosak, mert egyforma igénybevétel esetén egyik oldalunk sem válik túlterheltté.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..