home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lavina az életért
Balázs Szilvia
2021.06.30.
LXXVI. évf. 26. szám
Lavina az életért

Még mindig tabutéma, ha valaki pszichológus, pszichoterapeuta, pszichiáter segítségét kéri. A XXI. században is szégyen. Mert oda csak a bolondok járnak, ugye. Mert „nekem bezzeg nincs időm depressziósnak lenni, ezt is azok találták ki, akiknek túl sok idejük van”. Én azt mondom, alig van ember ezen a világon, akinek nincs szüksége egy jó kis beszélgetésre egy szakemberrel. Az én fejemben például olyan szép rendet csinált, hogy ma már sok mindent tisztábban látok. Úgy érzem, más emberré tett. Nem feltétlenül jobbá, csak mássá: hálásabbá, boldogabbá, elégedettebbé mindazzal, amim van.

Most már tudom például, hogy az egészség a legnagyobb gazdagság ezen a világon. És igenis hálás vagyok azért, hogy az én legégetőbb problémám ilyenkor, nyár elején az, hogy vajon eljutunk-e nyaralni, vagy sem. Hogyan oldjuk meg a fűtést a jövő télen? Ki tudjuk-e fizetni a munkálatokat, amelyeket el kellene végeztetni a ház körül?

Mert nem mindenki engedheti meg magának ezt a luxust. Van, aki ebben a pillanatban is kétségbeesetten szorongatja az életéért harcoló kisgyermeke kezét, és könnyek között rebegi az imákat, hogy ne legyen rosszabbul. Van, aki összetörten néz rá újra meg újra a számlaegyenlegére, mert látja, hogy nem gyűlik a pénz. Az a pénz, amely ahhoz kell, hogy a kisgyermek, hozzátartozó életét megmentsék.

Valamivel több mint egy év alatt hat SMA—1-gyel diagnosztizált, szerbiai kisgyermek gyógyszerére gyűlt össze a pénz, egyenként mintegy 2,5 millió euró. Mert az életmentő kezelés ennyibe kerül. Most egy újabb vajdasági kisfiú fekszik az újvidéki kórházban gerinceredetű izomsorvadással, akinek szintén a világ legdrágább gyógyszerére van szüksége. Az idő pedig sürget, mert a kis Boško állapota romlik. És mennyien, mennyien vannak még, akiknek az élete szó szerint pénzbe kerül!

Két dolgot tehetünk: ha meglátjuk a jótékonysági felhívásokat, lapozhatunk, vagy továbbgörgethetünk az online térben. Vagy segíthetünk. Akár 100 dinárral, akár egy 200 dináros SMS árával, egy megosztással, azzal, hogy egy gyűjtődobozt helyezünk ki a sarki kisboltban… Ne szégyelljük a legkisebb pénzecskét sem! A mi ötvenesünk, százasunk, a szomszéd vagy a legjobb barátnőm százasa, a városbeliek százasai, lassan-lassan ezresekké, százezresekké, sőt, milliókká válnak. Olyan ez, mint a lavina: ha megindul, mindig nagyobb, nagyobb lesz, és egyre többeket sodor magával, és mire feleszmélünk, összegyűlik a kívánt összeg.

És ezzel már meg is mentettünk egy életet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..