home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Látogatóban az Európa Kollégiumban
Rencsényi Elvira
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Látogatóban az Európa Kollégiumban

Jövendőbeli lakói látogatták meg az újvidéki Európa Kollégiumot szombaton, június 20-án.

Az egyetemisták és a főiskolai hallgatók részére készült impozáns építmény 430 férőhelyes, a kétágyas szobák négy emeleten helyezkednek el.

Minden szobának van saját fürdőszobája, valamint minden emeleten egy-egy étkezde és konyharészleg is található. Külön érdekesség, hogy a kollégium minden lakója saját, kulcsra zárható hűtőszekrényt kap, ahol elraktározhatja az egész heti élelmét.

A H alakú épület torony alatti részében kap helyet az igazgatóság, és itt található az úgynevezett püspöki szoba is.

— A katolikus püspökségtől kaptuk a telket, melyen felépült a kollégium, ezért legalább ily módon szeretnénk ezt a gesztust megköszönni — tudtuk meg Kiss Gyulától, az Európa Alapítvány igazgatójától. — Célunk, hogy az ide beköltöző magyar hallgatók mindegyike meg legyen elégedve, és megfelelőnek érezze a körülményeket a tanuláshoz. Minden emeletnek lesz saját nevelőtanára, aki állandó jelleggel felügyel a hallgatókra, segít nekik, ha szükség lesz rá. Emellett anyaországi vendégtanárokat is igyekszünk majd meghívni, akik különféle előadásokat tartanak. Terveink szerint itt gazdag közösségi élet folyik majd, aminek köszönhetően az itt lakó fiatalok könnyebben kibontakoznak, barátkozhatnak, és új ismeretekre is szert tehetnek.

Az épület lenyűgöző: a kör alakú előtérből csigalépcső vezet fel az emeletekre, de természetesen felvonó is működik. A bejáratnál portás ül majd, aki jegyzi, ki mikor hagyja el az épületet, és mikor tér vissza. A földszinten kap helyet a tágas díszterem, mely vélhetően számos rendezvény színhelye lesz majd.

— Igaz, a kollégium előbb is elkészülhetett volna, de akkor csak fele ekkora volna a kapacitása — tudtuk meg Kiss Gyulától. — Így viszont 200 helyről tudunk gondoskodni a már egyetemre, főiskolára járók számára, illetve 200-ról a leendő hallgatóknak. A pályázatot nagy valószínűséggel július folyamán írjuk ki, amikor már véglegesek a felvételi vizsga eredményei. Természetesen az elért pontszámok alapján rangsorolunk, a továbbiakban pedig a tanulmányi előmenetel szerint. Érdemes tehát tanulni, hiszen a hallgatók ilyen szálláshelyet ilyen olcsón sehol másutt nem találnak.

Az Európa Kollégiumban havi 2500-3000 dinárba kerül majd az ellátás, ebben az összegben nincs benne az étkezés díja. Ezt — akárcsak a közlekedést — a szülőknek kell fizetniük.

Noha az épület belső részében még folynak a munkálatok, a nyár folyamán befejezik őket. Szeptembertől tehát megnyitja kapuit leendő lakói előtt az Európa Kollégium.

A VMSZ szervezésében indított ingyenes autóbusszal Szabadkáról, Csantavérről, Magyarkanizsáról, Csókáról, Zentáról, Adáról és Óbecséről érkeztek egyetemisták, hogy megtekintsék az épületet. Mindannyian megelégedve és reménykedve járták végig az épületet. Tetszésüket és elégedettségüket fejezték ki mindazzal kapcsolatban, amit ott láttak, és bizakodva tekintenek a jövőbe: ha felveszik őket valamelyik egyetemre vagy főiskolára, remélhetőleg a csodálatos, bordó-fehér, XXI. századi, modern kollégiumba is bekerülhetnek, mely nem csupán egy diákszálló, hanem igazi közösségi otthon is lesz, tele hasznos tartalmakkal, szórakozási lehetőségekkel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..