home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Látogatás az egykori szülőfaluban
István Márta
2006.06.14.
LXI. évf. 24. szám
Látogatás az egykori szülőfaluban

Gyászmise a rezsőházi német temetőben az újonnan felépült kápolna előtt, amelyet Jakob Pfeifer hódsági plébános mutatott beA bánsági Rezsőházát (Rudolfsgnad, ma Kniæanin) 140 évvel ezelőtt, 1866 áprilisában telepítették be. Ezt az évfordulót ünnepelték meg nemrégiben a hazai és a németorszá...

Gyászmise a rezsőházi német temetőben az újonnan felépült kápolna előtt, amelyet Jakob Pfeifer hódsági plébános mutatott be

A bánsági Rezsőházát (Rudolfsgnad, ma Kniæanin) 140 évvel ezelőtt, 1866 áprilisában telepítették be. Ezt az évfordulót ünnepelték meg nemrégiben a hazai és a németországi testvéregyesület tagjai. Az idén volt hatvan éve annak is, hogy az egykori Rudolfsgnad a legnagyobb megsemmisítő táborrá vált. A Volksdeutsch, azaz a ,,népi német'-nek nevezett csoporton a kommunista rezsim bosszulta meg azokat a kegyetlenkedéseket, amelyeket a német katonák követtek el a II. világháborúban. A ,,civil láger' egyben Rudolfsgnad végét is jelentette. A 30 ezer rab közül mintegy 12 ezer vált az éhség, a hideg, a betegségek, az erőszak áldozatává. Ezáltal a település neve örökre bevésődött hazánk történelmébe. A tömegsír előbb a falusi temetőben volt (csaknem 3000 halott), majd 1946 februárjának közepétől a településen kívüli Telecska nevű magaslaton, ahol mintegy 9000 embert földeltek el.
A katolikus temető kápolnáját ismét felépítették, és 2001. november 4-én fel is szentelték. A jubileumi megemlékezést a falu, jelenleg szerb lakosságával közösen készítették elő és tartották meg. Az egybegyűltekhez Lorenz Baron úr szólt, aki a Rudolfsgnad Emlékművek Egyesület elnöklője, a lágerbeli katasztrófa tanúja, egykori lakos és mai díszpolgár. Emlékeztetett arra, hogy a 25 ezer akkori lakos közül majdnem mindegyik mozgó hullaként bandukolt a falu utcáin. A mai Kniæanin polgárait csak később telepítették be. A nagybecskereki község vezetősége már 1997-ben megszavazta, hogy a tömegsírokat szenteljék fel és legálisan emlékezzenek meg erről az eseményről.
A gyászmisét Jakob Pfeifer hódsági katolikus plébános mutatta be, majd a jelenlévők mindkét tömegsíron elhelyezték a kegyelet virágait. Délután a világ távoli részeiből hazaérkezett rezsőháziak megtekinthették a falut, barátkozhattak azokkal, akik jelenleg is ott élnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..