home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Last Of Us — gombák és zombik
Apró József
2023.02.04.
LXXVIII. évf. 5. szám
Last Of Us — gombák és zombik

Elég aktuális téma, január közepén indult ugyanis. Vagy nem, nem is indult, nem ez a megfelelő szó, hiszen egy pótkerékkel felszerelt kerékpár indul, ebben az esetben viszont helytállóbb volna egy rakétakilövéshez hasonlítani a sorozat kezdetét. Az HBO pénzt nem sajnálva sorozatot készített a legendás The Last of Us című játékból.

Az első rész a járványszakértők vitájával indít. Egy nem túl rózsás jövőt vetítenek elénk, egy gomba ugyanis megtámadja az emberiséget, és átveszi a test irányítását. Az egyetlen célja: terjedni. Lehet ennek bármi valóságalapja? Valóban vannak gombák, melyek zombivá változtathatják a gazdatestet? Igen.

Aggódni azonban nem kell, kivéve a rovaroknak. Például a nyirkos, párás helyeket kedvelő gomba, a trópusi esőerdőkben előforduló Ophiocordyceps unilateralis (angolul egy kicsit beszédesebb elnevezésű zombihangya gomba) a hangyákat szemelte ki magának. Miután az áldozat kapcsolatba kerül egyetlen spórával, élete bevégeztetett. A zombikhoz hasonlóan ugyan itt is van egy lappangási időszak, amíg a fertőzött hangya a kolónia többi tagja számára teljesen normálisnak tűnik, a megszokott módon végzi a dolgát. Ezzel kivédve a hangyák szociális immunitását, mely úgy működik, hogy a beteg tagokat kirúgják a csoportból, hogy a többiek ne fertőződjenek meg. Szóval az áldozat dolgozgat, amíg a gomba szép lassan, észrevétlenül növekszik benne. Az agyát viszont nem támadja meg, néhány nap alatt átveszi az irányítást az izmok és az idegrendszer felett. Az áldozat először csak egy kicsit furcsán kezd viselkedni, majd a drogokkal elárasztott agya egy olyan helyre vezérli a hangyát, ahol számára éppen megfelelő mennyiségű a fény és a páratartalom, plusz elég magasan van, hogy egy nagyobb területet tudjon majd lefedni a szétterjedő spórákkal. De azért ne túl nagyot, hiszen nem akarja egyszerre az egész kolóniát megfertőzni és kiirtani. A hangya utolsó mozdulatával görcsösen ráharap az ágra, hogy az élettelen teste ne essen le, és ezután már nem mozdul többet. Három hétig növekszik a gomba, mire a spórák beérnek, és útjukra indulnak, hogy újabb hangyákat fertőzzenek meg.

A kutatók több mint 200 Ophiocordyceps gombafajt azonosítottak, mely rovarokat és pókokat képes megfertőzni, bár nem mindegyik vezet viselkedésbeli manipulációhoz. Az egyik rokon faj a szellemlepke hernyóit kolonizálja, és a fejükből szarvként tör ki, melyet a hagyományos kínai gyógyászatban immunerősítőként, afrodiziákumként és a rákgyógyításban is használnak. Vagy ott van az Entomophthora muscae, mely görögül szó szerint azt jelenti, hogy a légy rovarirtója. A fertőzött legyeket arra készteti, hogy a szájukkal a növényhez kapaszkodjanak, és hasukkal felfelé fordított „halálpózt” vegyenek fel, hogy a legnagyobb területen szórhassák szét a spórákat. Egy másik faj pedig hallucinogén drogokkal pumpálja tele kabóca gazdáját, majd a potroha egy része leesik. A féltestű kabóca ezután a haláltusáját vívva vonaglik, ezzel is egyre nagyobb területen szétterítve a spórákat.

Bár a The Last of Us sorozatból nem egyértelmű, milyen gomba okozta a katasztrófát, a CDC (Center for Disease Control and Prevention) jelentéséből kiderül, hogy a valóságban emberekre csak a Candida auris veszélyes, mivel az antibiotikumoknak ellenálló gomba leginkább kórházakban fertőz, és vérmérgezést okoz. Olyan gomba viszont, amely az emberi agyat megtámadva képes lenne irányítani bennünket, még nincs. A szándékosan bevett hallucinogén, pszichoaktív gombák más kategóriába tartoznak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..