home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kutyaviadalok és ebkereskedelem
Rencsényi Elvira
2013.03.20.
LXVIII. évf. 12. szám
Kutyaviadalok és ebkereskedelem

Hetek óta kering a világhálón az a nyílt levél, amely elmarasztalja a sintérszolgálat munkáját, s részletesen foglalkozik a városi állatmenhely bezárásának következményeivel, a városban eluralkodott illegális fajkutya-kereskedelemmel és kutyaviadalokkal.

Mi lesz a sorsuk a kóborló házi kedvenceknek?
Hetek óta kering a világhálón az a nyílt levél, amely elmarasztalja a sintérszolgálat munkáját, s részletesen foglalkozik a városi állatmenhely bezárásának következményeivel, a városban eluralkodott illegális fajkutya-kereskedelemmel és kutyaviadalokkal. A többi között arról is beszámol, hogy a köztisztasági vállalat által üzemeltetett sintérszolgálat noha jelenleg nem rendelkezik működési engedéllyel, továbbra is begyűjti a gazdátlan, kóbor kutyákat — közöttük igen értékes, fajtiszta ebeket —, s eladja vagy kegyetlen módon elpusztítja őket.
Szabadkán és környékén az utóbbi időben igencsak megnőtt az elveszett kutyák száma, s gazdáik hiába keresik őket, nem tudnak a nyomukra bukkanni, hiszen a városi állatmenhely jelenleg nem működik, és a levél szerint a sintérszolgálat sem ad semmiféle információt az elveszett állatokkal kapcsolatban. Hiába a kedvencünkbe beültetett azonosító chip, annak segítségével sem található meg az elveszett eb. A gazdi tehát tehetetlen.
A nyílt levelet eljuttattuk Suzana Dulićnak, a szabadkai önkormányzat kommunális ügyekkel megbízott tanácsosának, de két hét elteltével sem kaptunk választ a kérdéseinkre. Ekkor kerestük fel Urbán Olíviát, a polgármesteri hivatal helyi közösségekkel és az állatmenhely működésével megbízott tagját, hogy mondja el véleményét a fentiekkel kapcsolatban.
— Tudomásom szerint jelenleg egyetlen szabadkai állatmenhely sem rendelkezik minisztériumi engedéllyel, amely lehetővé tenné a működését. Ezért zárta be kapuit az év elején a városi állatmenhely is, s azóta nem fogad gazdátlan állatokat, és nem fogadható örökbe tőlük egyetlen kutyus sem. Én átiratot küldtem Modest Dulićnak, Szabadka polgármesterének, felhívtam a figyelmét a már-már tarthatatlan állapotokra, és a polgárok nevében követelem a helyzet mielőbbi rendezését. Az utcákon ugyanis egyre több a kóbor állat, a gazdáik kicsapják őket, vagy elszöknek tőlük. A sintérszolgálat — legalábbis a hivatalos információk szerint — nem végzi az elkóborolt ebek begyűjtését, és sürgősen meg kellene oldani ezt a problémát. A fajtiszta kutyák illegális értékesítéséről és az állítólagos szervezett kutyaviadalokról nincs tudomásom, mint ahogy arról sem, hogy mi lesz a sorsa a menhelyen található több száz kutyának. A helyzet sürgős rendezése a városvezetőségre tartozik, a polgármester azonban hetek óta nem hajlandó válaszolni a levelemre — hogy mi okból, azt csak sejteni lehet...

Szükség van az állatmenhelyre!
Kérdéseinkkel felkerestük Erdélyi Lajost, a bajmoki Vetservis állatorvosi állomás munkatársát, s ő elmondta, hogy az ebekbe beültetett chip segítségével meg tudják találni a gazdit.
— Ehhez egy speciális chipolvasó készülékre van szükség, amelynek segítségével megtudhatjuk a megtalált kutya gazdájának az adatait. Sokan találnak elkóborolt ebet, behozzák az állomásunkra, mi pedig a chip által felvesszük a kapcsolatot a gazdival. Sajnos, ez fordított esetben nem működik. Többen jelentik nekünk az utóbbi időben, hogy elveszett a nem ritkán igen értékes fajtiszta kedvencük, de sajnos nem tudunk segíteni nekik.
A szakember elmondta, hogy hallott már az illegális ebkereskedelemről, de ilyen eset igen ritkán fordul elő, akkor is többnyire a még kölyökkutyákat lopják el vagy viszik el az utcáról, játszótérről stb.
— A chipet csakis szakember tudja eltávolítani az állatból, mivel az mindössze egy 5 mm-es lemez, és a kutya bármely testrészén elhelyezhető. Ezért azt egy speciális chipkereső készülékkel először meg kell találni, majd sebészeti úton eltávolítani.
* Mi a véleménye arról, hogy Szabadkának nincs egyetlen működő állatmenhelye sem?
— Nem tartom helyénvalónak, hiszen sok ember szeretné elajándékozni a kutyáját, vagy éppen örökbe szeretne fogadni egy kutyust. Sajnos egyelőre egyik sem lehetséges, mert minisztériumi engedély híján tudomásom szerint beszüntették a szabadkai városi menhely működtetését. Én személy szerint nagyon a szívemen viselem a kóbor állatok sorsát, és mint a bajmoki ebtenyésztők egyesületének tagja igyekszem tenni is értük valamit. Létrehoztam egy internetes csoportot a Facebookkon (Kućni ljubimac za poklon), amelyen keresztül örökbe lehet fogadni, illetve adni ebeket. Tudom, ez nem nagy valami, de mégis egy kis segítség azoknak, akiknek szükségük van rá. Véleményem szerint a városi önkormányzatnak kötelessége lenne működtetni egy menhelyet, ahol megfelelő körülmények között tartanák az állatokat, s nem éheztetnék és kínoznák őket.

Mi történik a zárt kapuk mögött?
Kilátogattunk a Gányó-soron található városi menhelyre, de ott zárt kapukra találtunk. Hiába mondtuk, hogy a napokban eltűnt két fajtiszta kutyánkat keressük, nem engedélyezték számunkra a belépést. Azzal érveltek, hogy a sintérszolgálat nem működik, tehát nem is szállíthatta ide a keresett  ebeket. Pedig a szomszédok szerint naponta vagy tizenötször megérkezik a menhelyre, illetve távozik onnan a köztisztasági vállalat sintérszolgálatának a furgonja... A közelben lakók azt is tudni vélik, hogy a menhely közvetlen közelében egy bizonyos Miroslav nevezetű egyén kutyákkal kereskedik, és kutyákat tenyészt. Vajon véletlen egybeesések sora lenne mindez?

Lopják az ebeket, illegális kutyaviadalokat szerveznek
Szabadkán újra megkezdte működését az annak idején nagy port kavart egykori Prijatelj, most Alex Állatbarátok Csoportja, amely a makkhetesi telepén mintegy 600 gazdátlan eb gondját viseli. A nevét érthető okokból elhallgató illetékes elmondta: nem fogadnak kutyákat, csupán a gazdátlan sérült vagy vemhes ebeket fogadják be.
— Mi nem részesülünk városi támogatásban, saját eszközökből üzemeltetjük a menhelyünket. Éppen ezért kényszerülünk arra, hogy kizárólag a sérült vagy ténylegesen gazdátlan ebeket fogadjuk be. Az illegális ebkereskedelemről, a kutyák eltulajdonításáról és a nemzetközi bűnözés kategóriájába tartozó viadalok megszervezéséről mi is hallottunk, sőt megbízható forrásokból értesültünk ezekről a dolgokról, de sajnos nem tehetünk semmit ellene. A hatóság, amelynek feladata lenne felszámolni a bűnözést, továbbá a városi önkormányzat, amely köteles lenne megoldani a kóbor állatok begyűjtését és elhelyezését, nem tesz semmit. Nekünk az a feladatunk, hogy tudatosítsuk a polgárokban a felelősségteljes állattartás fontosságát, valamint hogy felhívjuk a figyelmüket az állatok ivartalanítására, amellyel elejét vehetnénk a kutyák nem tervezett szaporodásának, és amely beavatkozást most ingyen végzik el az illetékes állatorvosi állomásokon.

A hatóságok nem tesznek semmit
Az önkormányzat minden hónapban 4500 eurót különített el a városi menhely működésére, de hogy január 1-je óta folyósítják-e az összeget ezen célra, azt nem lehet tudni. Szemtanúk állítása szerint a városi menhelyen éheztetik az ebeket, a fajtiszta kutyákat eladják, azokat viszont, amelyekből „nincs haszon”, kegyetlen módon, kapával, fejszével agyonverik. Nyílt titok, hogy a város bizonyos pontjain időnként sor kerül a harci ebek viadalára, ezekre a törvénytelen rendezvényekre tehetős emberek meglehetősen nagy pénzeket áldoznak. Ez azonban már a nemzetközi bűnözés kategóriájába tartozik, így nem csoda, ha senki nem mer nyilatkozni róla. A hatóságok? Nos, ők hallgatnak, kérdéseinkre a válaszuk csak annyi: nincs tudomásuk a fent említettekről.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..