home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kutatások metszete – a vajdasági magyarság helyzetelemzése
Szakáll Laura
2023.05.11.
LXXVIII. évf. 19. szám
Kutatások metszete – a vajdasági magyarság helyzetelemzése

Dr. Gábrity Molnár Irén évtizedek óta végez kutatásokat a vajdasági magyarság körében. Nemrég megjelent kiadványa a Kutatások metszete – a vajdasági magyarság helyzetelemzése az elmúlt 10 év során összegyűjtött adatokat, kérdőívezéseket, interjúkat tartalmazza. A legutóbbi népszámlálási adatok nem kerültek be a kötetbe, ugyanis a szerző még az ősszel leadta a kéziratot. A téma az elvándorlás, a vajdasági magyar lakosság elöregedése, valamint a fiatalok jövőképe.

A könyvet Szabadkán, a Népkör Magyar Művelődési Központban mutatták be. Gábrity Molnár Irénnel dr. Káich Katalin és dr. Ricz András beszélgetett.

Gábrity Molnár Irén elsősorban a fiatalokra fókuszált az utóbbi időben végzett kutatásai során. Az elvándorlással, az úgynevezett mobilcsaládok működésével is foglalkozott, ugyanis egyre több az ingázó, sok szülő vállal külföldön munkát, a gyermekeket pedig az itthon maradt nagyszülőkre bízza, de sok esetben a családfő költözik ki. A kutatási eredmények azt mutatják, míg a korábbi generációk képviselői az első munkahelyükről mentek nyugdíjba, a mai fiatalság rövidebb távra tervez. Számukra az a fontos, hogy a következő néhány évben biztonságban érezzék magukat, később pedig, ha úgy alakul, váltanak. 

–Nagyon fontos a kisebbség esetében a fiatalok öntudatra ébredése, identifikálódása, anyanyelvhasználata, iskolaválasztása, a külföldre vándorlási szándékuk, a jövőképük, az a biztonságérzet, ami miatt ők esetleg inognak. A mai fiatalságról megállapíthattam, hogy igen magányosak, viszont nagyon rizikóvállalók is tudnak lenni.

A demográfiai adatokat is vizsgálta a szerző. Mint mondja, a vajdadági magyarság csökkenése tendencia, amelyre több tényező is hatással van.

–Nagyjából az 1960-as években volt a vajdasági magyarság száma a maximumon, 450-ezren, attól idáig 125 ezerrel vagyunk kevesebben, ha nem számolom a múlt századot, hanem ezt az évszázadot, tehát az utóbbi 20 évben nagyjából 100 ezerrel, ezen belül az utóbbi 11 évben 70 ezerrel lettünk kevesebben. Ez előrelátható volt, ugyanis növekszik az elvándorlás, azután következik a gyenge gyermekvállalási hajlam, a natalitás, ami gyengébb, mint  a többségi nemzet esetében, és az asszimiláció a harmadik helyen, ami nem jelent ma már ebben a folyamatban olyan nagyon nagy számot.

Dr. Gábrity Molnár Irén legújabb kötete az Életjel Könyvkiadó gondozásában jelent meg. 

A szerző és Sanjin Mehić felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..