home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kutatás, játék, tanulás, barátkozás
Tóth Lívia
2019.06.12.
LXXIV. évf. 23. szám
Kutatás, játék, tanulás, barátkozás

Véget ért a Négy határon át vetélkedő


A három vajdasági csapat a felkészítő tanárokkal (a szerző felvételei)
 

Lakitelken rendezték meg a Négy határon át elnevezésű interaktív, honismereti vetélkedő Kárpát-medencei döntőjét, melynek előzményeként az erdélyi, felvidéki, muravidéki és vajdasági magyar fiatalok több hónapon át vetélkedtek. Az esemény célja a külhoni és a magyar értékek megőrzése, bővítése, valamint a hungarikumok megismerése volt. 

A vetélkedő koordinátora egy-egy régióban a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Erdélyi Magyar, illetve a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság volt.

A megmérettetésbe október végétől 76 csapat kapcsolódott be, közülük 12, régiónként 3-3 jutott a döntőbe. A Vajdaságot képviselők közül a zentai Tiszavirág csapata a második helyet szerezte meg, a horgosi Három Cserfes Grácia különdíjas lett, és a Horgosi Betyárok is jól szerepelt.


A Horgosi Betyárok
 

Virág Kiss Anita, a VMMI munkatársa, a Négy határon át vetélkedő vajdasági koordinátora elmondta, komplex versenyen vannak túl, mely fél éven keresztül foglalkoztatta a résztvevőket.

— A döntőben volt értékbemutató, a harmadik fordulóban gyűjtött értékekből kellett prezentálni egyet, valamint a hungarikumokból állítottunk össze érdekes tételeket. A csapatok kreatív feladatokat is kaptak, az volt ugyanis a szándékunk, hogy játékos módon kérjük vissza a megszerzett tudást. A fiatalok több napon át együtt voltak, ismerkedtek, barátkoztak, ami szintén nagyon fontos hozadéka ennek a rendezvénynek. Mint ismeretes, a zentai Tiszavirág csapat második lett, a horgosi Három Cserfes Grácia különdíjat kapott, az első helyezett csapat felvidéki, a harmadik muravidéki, a negyedik erdélyi, vagyis minden régió szépen teljesített — hallottuk Anitától.

Horgosról két csapat indult a vajdasági megmérettetésen, és mind a kettő bejutott a Kárpát-medencei döntőbe.


A Három Cserfes Grácia
 

Bohata Zsuzsanna, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola magyartanára volt a Három Cserfes Grácia csapat felkészítője.

— Kimerítő időszak van mögöttünk, hiszen a feladatok elvégzése nagy munkát, kreativitást, összetartást követelt. Emellett sok szabadidőt vett igénybe, és a szülők támogatását is köszönjük, hiszen sokszor segítettek, ha például el kellett menni egy-egy helyszínre riportot, videót készíteni. A kutatás még ismeretlen terület ennek a korosztálynak — a Három Cserfes Grácia csapat tagjai ötödikesek —, de a diákok ezen a téren is jól teljesítettek. Elmondhatom, hogy a Kárpát-medencei döntő koronája volt a több mint féléves munkának.

Harmath Hajnalka, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola magyar szakos tanára és könyvtárosa a Horgosi Betyárok csapatot készítette fel, mely megnyerte a vajdasági döntőt.

— A tanulók nagyon jó csapatmunkát mutattak fel, a helyi értékek gyűjtése közben kellőképpen elmélyedtek a feladatban, és így jobban megismerték a saját környezetüket. Nagyon örülök, hogy tizenkét-tizenhárom éves gyerekek ezzel foglalkoztak, mert bennük is tudatosodott, hogy Horgoson is vannak értékek. Elsősorban az ő munkájukat mutathatjuk fel, hiszen mi, pedagógusok csak irányítottunk, terelgettünk, ha pedig elakadtak, átsegítettük őket a nehézségeken.


Munkában a Tiszavirág
 

Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai Emlékiskola magyartanára, a Tiszavirág csapat felkészítője volt.

— Tavaly októberben láttam a felhívást, és mivel a neve alapján érdekesnek ígérkezett a vetélkedő, úgy gondoltam, talán megpróbálhatnánk, és hat csapattal jelentkeztünk. Fordulóról fordulóra szembesültünk azzal, hogy milyen jelentős kihívások várnak a tanulókra, hiszen kutatómunkával, szótárakban, lexikonokban, interneten való keresgéléssel is együtt járt a feladatok megoldása. A hat csapat tevékenységét több mint 40 ember segítette, közöttük voltak helytörténet-kutatók, levéltárosok, muzeológusok, régi mesterségek művelői, könyvtárosok. A hat csapatunk 18 vajdasági értéket dolgozott fel, régi mesterségeket, híres személyeket, épületeket, néphagyományhoz kötődő épített örökséget is ajánlottak. A döntőben a Tisza virágzását foglaltuk össze, illetve javasoltuk a Vajdasági Magyar Értéktárba.


A zentai csapat Gondi Martinával, a VMMI vezetőjével és Virág Kiss Anitával
 

A Tiszavirág csapat 5. osztályos tanulókból állt, csupán a tagokat segítő szurkoló játékos volt 6. osztályos. Fiatalkoruk ellenére nagyon komolyan vették a feladatokat, és becsülettel helytálltak. Tapasztalatokban, tudásban gazdag vetélkedő volt ez, és a gyerekek sok ismeretséget is kötöttek.

Szarka Kitti (Tiszavirág) nagyon érdekesnek találta a feladatokat, melyek bizony sok fejtörést is okoztak.

Bíró Fanni (Horgosi Betyárok) elmondta, habár rengeteget készültek, nagyon élvezték az egészet. Próbálták játékosan felfogni, ami sikerült is nekik.

Valkovity Aisától (Három Cserfes Grácia) megtudtuk, hogy a felvidékiekkel barátkoztak a legtöbbet, Lakitelken jól érezték magukat, a szervezők kiváló programot állítottak össze számukra.

Mindhárman hangsúlyozták, hogy a vetélkedő során tanultak is, hiszen eddig nem igazán ismerték a vajdasági magyar értékeket, és a hungarikumokról sem hallottak túl sokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..