home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Kultúránk, mely összetart
(tv.)
2011.01.26.
LXVI. évf. 4. szám
Kultúránk, mely összetart

Dobai János és Szombathy Zoltán aláírják az együttműködési megállapodástJanuár 22-én immár tizedik alkalommal kezdetét vette a Tordai Művelődési Napok. A jubiláló rendezvény a hagyományokhoz híven több hétig tart, és ez alatt az idő alatt számos művelődési műsor lesz a faluban. A helyi műve...

Dobai János és Szombathy Zoltán aláírják az együttműködési megállapodást

Január 22-én immár tizedik alkalommal kezdetét vette a Tordai Művelődési Napok. A jubiláló rendezvény a hagyományokhoz híven több hétig tart, és ez alatt az idő alatt számos művelődési műsor lesz a faluban. A helyi művelődési egyesület szakcsoportjaival együtt vendégegyesületek is fellépnek, az elkövetkező időszak minden hétvégéje tartogat valamilyen meglepetést a tordaiak számára.

A vendégek és a közönség - Szabó Attila felvételei

Az ünnepi megnyitó zord időben, de annál jobb hangulatban zajlott le. A rendezvény kiállítás-megnyitóval kezdődött, a begaszentgyörgyi Közművelődési Intézmény Kisvasút amatőr rajzcsoportjának tagjai mutatták be alkotásaikat. Szarka Edit, a begaszentgyörgyi Művelődési Intézmény igazgatónője mondott kalauzoló szavakat a tehetséges fiatalok alkotásainak tárlatához a tordai művelődési otthon előcsarnokában. Radakovity Szandra, Lódi József és Szalma Andor alkotásait tekinthette meg a közönség.
A megnyitóünnepségen Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke köszöntötte a vendégeket. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ékes Ilona, a magyar Országgyűlés fideszes képviselője, Kovács Elvira és Fremond Árpád VMSZ-es parlamenti képviselők, Pál Károly, a VMSZ alelnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Dragan Milenković Begaszentgyögy polgármestere, illetve Filip Jonel, a község képviselő-testületének elnöke, Szombathy Zoltán magiszter, a pacséri helyi közösség elnöke, illetve Balástya (Magyarország) és Újszentes (Románia) küldöttségei.
- Nagy öröm számomra, hogy 10. alkalommal tarthatjuk meg a Tordai Művelődési Napokat, külön jelentőséget ad az ünnepségnek az, hogy január 22-én, a magyar kultúra napján veszi kezdetét rendezvényünk - mondta Dobai János. A műsor elején Szombathy Zoltán és Dobai János ünnepélyes keretek között megállapodást írtak alá a két helyi közösség együttműködéséről.
- Tavaly nyáron Pacséron történt egy ilyen kezdeményezés, úgy gondolom, hogy ez a mai megegyezés megerősíti azokat a szálakat, amelyek eddig is összekötöttek bennünket. Ez a megállapodás valahol a Bácska és a Bánát kapcsolatát is szorosabbra fűzi - fogalmazott Szombathy.
Ékes Ilona képviselő Répás Zsuzsanna államtitkár jókívánságait tolmácsolta, majd gratulált a tordaiaknak kitartásukért, hogy 10 éven keresztül életben tartották rendezvényüket, s reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a bánáti magyarság tömegesen élni fog a kettős állampolgárság lehetőségével.
Dudás Károly, a VMMSZ elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta: különleges nap ez, hiszen az anyaországban és szerte a Kárpát-medencében január 22-én ünnepeljük egyik legszebb ünnepünket, a magyar kultúra napját.
- Nem a politika, hanem a magyar kultúra tart össze bennünket, visz tovább és ment meg. Azért is különleges ez a mostani pillanat, mert korábban a határon túli magyarság részeként ünnepelhettük csak meg ezt a nagyszerű ünnepet, mostantól kezdve azonban már magyar állampolgárként tehetjük ezt... Az a példás összefogás és helytállás, amit itt Tordán tapasztalhatunk, erőt ad az egész közösségnek, a tömbnek - emelte ki Dudás Károly.
A köszöntők után tartalmas művelődési műsor vette kezdetét. Felléptek: a tordai Virgonc kiscsoport, a pacséri művelődési egyesület asszony- és férfikórusa, a begaszentgyörgyi Október 2. Művelődési Egyesület táncosai, a balástyai ME ének- és zenekara, az újszentesi néptáncosok és még sokan mások.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..