home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Kulturális sokszínűség határon innen és túl
Tóth Lívia
2024.10.17.
LXXIX. évf. 42. szám
Kulturális sokszínűség határon innen és túl

A határ, ami nem választ el nevű IPA-projektum a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a bajai Türr István Múzeum és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar együttműködésében valósul meg.

A program célja, hogy bemutassa régiónk kulturális sokszínűségét határon innen és túl. A keretében három tájház helytörténeti gyűjteményét veszik leltárba a néprajzkutatók, továbbá bővítik a Vajdasági Magyar Digitális Archívum fotótárát.

Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója elmondta, részükről a projektum kivitelezése másfél évig tart.

— A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet csak résztvevőként van jelen a pályázatban, ennek ellenére számos olyan tevékenységet, programot tudunk megvalósítani, amely a feladatköreinkhez kapcsolódik. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet tevékenysége gazdag és sokrétű, jelen van a tárgyi, a szellemi és a kulturális örökségnek a gondozása, digitalizálása, mentése, archiválása. A projektum fő része a digitális mentéshez, archiváláshoz, vagyis a tárgyi és a szellemi kulturális örökségnek a gondozásához kapcsolódik. Három településen tájházakat, helytörténeti gyűjteményeket mérnek fel a szakemberek. Tornyoson a Magda-lakban már megkezdődött az ott levő tárgyaknak a leltárba vétele. A legnagyobb tárgyegyüttessel a Szabó Magda nevéhez fűződő tornyosi tájház büszkélkedhet, mely immár ötvenévnyi gyűjtőmunka eredményét foglalja magában felölelve Közép-Bácskát és a bánáti Tisza mentét is. Emellett a szajáni helytörténeti gyűjtemény és a 2022-ben alakult tordai tájház szerepel még a listán. Ebben a munkában két néprajzkutató, dr. Silling Léda és Nagy Abonyi Ágnes lesz a segítségünkre.


Kormányos Katona Gyöngyi (A VMMI felvétele)

Kormányos Katona Gyöngyi azt is összefoglalta, miért fontosak a XXI. században a tájházak, illetve a helytörténeti gyűjtemények.

— Elsősorban azért, mert a népi kultúrához kapcsolódnak, és egy-egy településen, különösen nálunk Vajdaságban, multikulturális környezetben, a tájházak őrzik meg az ott élő emberek tárgyi, szellemi és kulturális örökségét. A tájházakat vagy helytörténeti gyűjteményeket általában magánemberek vagy egyesületek, civil szervezetek hozzák létre, és számos kulturális program kötődik hozzájuk. A feltérképezés után a tájházak tárgyait szeretnénk digitálisan is megjeleníteni, ezért 360 fokos kamerával tervezünk dolgozni, és úgy közzétenni, mintha az érdeklődő a helyszínen volna. Ez újdonság, mi is kísérleti jelleggel próbáljuk elindítani a tájházak virtuális bemutatását az ertektar.rs honlapon, amihez informatikai fejlesztésre is szükségünk lesz, és ezt is belefoglaltuk a pályázatba.


Hertelendyfalva bemutatkozása az idei táncháztalálkozón (A VMMSZ felvétele)

A Vajdasági Magyar Digitális Adattár Fotótára (www.vamadia.rs/fototar) egy helyen gyűjti össze és teszi szabadon hozzáférhetővé a Vajdasághoz kötődő fényképeket, hogy azok által mutassa be az itt élők hétköznapjait, ünnepeit, a mindennapok történetét. A Fotótár jelenlegi anyaga a Vamadia egyik legváltozatosabb gyűjteménye, mely egyaránt tartalmaz szerzői és helytörténeti gyűjteményeket, profi és amatőr fotósok munkáit, családi fényképeket, sajtófotókat, művészi értékű és dokumentum jellegű fotókat, néprajzi, művelődési, művészeti, közéleti stb. témájú képeket.

— Ez az a gyűjtemény, amely kapcsán a kutatók (történészek, néprajzosok, műemlékvédők, helytörténet-kutatók, családfakutatók stb.) mellett a szélesebb közönség érdeklődésére is számítunk. A projektum keretében a meglévő, szabadon hozzáférhető online gyűjteményt bővítjük több vajdasági település fotóanyagával. A Vajdasági Magyar Értéktár most már nemcsak magyar, hanem szerb és angol nyelven is olvasható. Ez azért fontos, mert a vajdasági magyar kultúrát nemcsak a magyar nemzetiségűeknek, és nemcsak idehaza, hanem határon innen és túl is szeretnénk közvetíteni. A feltérképezett tárgyakat megjelenítjük majd a fotótárunkban is egy másik digitális adatbázisban, mely a Vajdasági Magyar Digitális Archívum. Egyébként a kutatásokról szakmai tanulmány is készül.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója ismertette a projektum közös programjait, melyek közül egyesek már megvalósultak, mások pedig hamarosan meg fognak. Ezek kiállítások és művelődési műsorok lesznek, melyekbe a tervek szerint bekapcsolódnak a Vajdaságban élő nemzeti kisebbségek intézményei is. A sajtótájékoztató résztvevői hallottak az Interreg VI-A IPA Magyarország—Szerbia-program HUSRB/23R/22/018 Border that unites us / Granica koja nas spaja / A határ, ami nem választ el elnevezésű projektumához kapcsolódó eszközbeszerzésről is, mely a többi közt modern fénymásoló gépet, lapadagolós, színes, gyors szkennert, 360 fokos kamerát, fényképezőgépet és más, a terepen is hasznos technikai eszközöket foglal magában.

Resócki Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa arról számolt be, hogy a Vajdasági Magyar Digitális Archívum fotótárát egy már meglévő fotógyűjtemény feltöltésével szeretnék bővíteni.

— A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület több száz tételes fotógyűjteményéről van szó, melyet ezúttal is megköszönnék Lőcsei Ilona elnöknek és az egyesületnek. A rendelkezésünkre bocsátott fotókat az intézet munkatársai beszkennelték, és ezeknek a feltöltése történik meg a projektum keretében. Egy igen jelentős gyűjteményről beszélhetünk, mely bemutatja a Tamási Áron Művelődési Egyesület tevékenységét, illetve a falu művelődési életét visszamenőleg egészen a XX. század elejéig. Az összeállításban rengeteg családi kép is található, melyek szintén ennek a sajátos néprajzi csoportnak, az al-dunai székelységnek az életét tükrözik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..