home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Középületek legalizációja
Kartali Róbert
2019.07.08.
LXXIV. évf. 27. szám
Középületek legalizációja

Csak a jogtiszta középületek a jó középületek (Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina) címmel közös projektumot indított Szabadka város és Zenta község önkormányzata.

Az Európai Unió által is finanszírozott program során Szabadkán 50, Zentán pedig 48 önkormányzati tulajdonban levő objektumot legalizálnak.

A szabadkai városháza dísztermében egy nyitókonferenciával indult az a tizennyolc hónapig tartó projektum, amely az Európai Unió által finanszírozott Exchange 5 nevű program keretében valósul meg, illetve amelyet az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium irányításával a Városok és Községek Állandó Értekezlete hajt végre. A projektum összértéke 240 095 euró, ebből 181 000 az Európai Unió támogatása, a fennmaradt összeget pedig a két önkormányzat a saját költségvetéséből fedezi.

Mindkét település aktív munkát végez annak érdekében, hogy aktualizálja a területén található önkormányzati ingatlanok nyilvántartását. A projektum 240 095 eurós összértékének köszönhetően most Szabadka város 163 600 eurót, Zenta község pedig 76 495 eurót költhet összesen 98 objektum legalizálására — emelte ki a megnyitón Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

— Az önkormányzati tulajdonban levő objektumok legalizálásával lehetővé tesszük a középületek és az ingatlanok megfelelő kezelését, illetve a különféle külső finanszírozási forrásokra való pályázás feltételei is megteremtődnek — tette hozzá Laban.

Zenta községben mintegy 1800 ingatlan található, a mostani program során 660 objektum felmérését végzik el, 20 objektumot legalizálnak, 20 épület esetében elkészítik az etázsok elosztását, és 8 objektumot törölnek a nyilvántartásból — nyilatkozta Varga Viktor, Zenta község önkormányzatának gazdasággal megbízott tanácsosa.

— A pályázat célja, hogy az önkormányzatban véglegesítsük azt a problematikát, amely a község tulajdonában levő objektumok kapcsán merült fel. A projektum többféle objektumot is felölel, az utcáktól és a közterületektől az iskolák, óvodák épületéig. Ez a program azért is fontos, mert sok esetben a kataszteri adatok nem egyeznek meg a terepen tapasztalható valódi helyzettel. Amikor a tartományi, köztársasági kormánynál pályázunk, vagy külföldi eszközökre, mindenhol az első dokumentum, melyet kérnek, az a kataszteri kivonat. Sokszor gondok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ki a tulajdonosa az objektumnak, illetve mekkora területű. Nagy munka előtt állunk, de ezzel talán sikerül végre kiküszöbölni ezeket az évtizedes problémákat — emelte ki Varga.

Zagorka Panić, Szabadka város menedzsere arról számolt be, hogy Szabadkán az egészségügyi, a művelődési és az oktatási intézmények, valamint a közvállalatok által használt épületek kerülnek majd bele a projektumba. Kiemelte, hogy miután az érintett épületek átesnek a legalizációs folyamaton, megteremtődnek a feltételek a felújításukra, tatarozásukra is, hiszen a megfelelő projektdokumentációval már pályázhatnak különféle tartományi, köztársasági vagy akár uniós pénzeszközökre is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..