home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Középpontban a Lego robot 
Kovács Laura
2023.07.24.
LXXVIII. évf. 29. szám
Középpontban a Lego robot 

Szabadkán első alkalommal rendezték meg több korosztály számára a Lego Robot Tábort a Kockaland szervezésében.

Námesztovszki Tímea szervező a tábor részleteiről mesélt.
— Két korcsoportban, öt—hét, illetve nyolc—tizenkét éves korig voltak gyerekek a rendezvényen. A kicsikkel egy WeDo 2.0-s szettet használtunk. Játékos foglalkozásról volt szó, és a dinók voltak a központi téma. Legóból dinoszauruszokat építettünk, melyek életre keltek, vagyis programozhatóak voltak, és mozogtak. Ezt kiegészítésként színezőkkel díszítettük, illetve a színezőket is életre keltettük egy telefonos applikáció segítségével. A nagyobb korcsoporttal az EV3-as szetteket használtuk, melyek már bonyolultabb legócsomagnak számítanak, és itt a programozáson volt a hangsúly, hogy a gyerekek magabiztosan elsajátítsák a robotmozgásokat, a motormozgásokat, illetve a szenzoroknak a használatát. Itt a távolságszenzorra, a színszenzorra és a touchszenzorra gondolok.

Šarčević Emma örömmel vett részt a táborban.
— Először megépítünk legóból a tablet segítségével egy dinót. Amikor készek vagyunk, mindenki leül egy fehér szőnyegre, és ott irányítjuk a robotokat a tablettel, melyhez hozzá kell kapcsolódni Bluetooth segítségével. Mindennap ezt gyakoroljuk, a gyakorlás előtt és után pedig mindig van valami kis játék. Első nap ismerkedős játékot játszottunk, hogy mindenki megismerje egymást.

Simon Dorotea sok új barátra tett szert a tábornak köszönhetően.
— Robotokat programozunk, hogy előre, hátra, jobbra, balra menjenek. Gyakoroltuk a szín-, a távolság- és a touchszenzort. A színszenzornak fel kell ismernie a színt. A távolságszenzor kiméri, hogy mennyire menjen előre a robot, és ha odatesszük elébe a kezünket, akkor megáll, mivel falat érzékel. A touchszenzorhoz csináltunk egy feladatot, hogy a robotnak el kell mennie egy bizonyos távolságig, majd utána vissza, és ha nekimegy a falnak, akkor meg kell állnia — mesélte Dorotea.

A tábor ugyanezzel a két korcsoporttal Zentán folytatódott, valamint Bajsán is lesz a nyár folyamán, ahol már második alkalommal rendezik meg. Ott három korosztály vesz majd részt a munkában, az öt—hét, nyolc—tíz éves korosztály, illetve a haladó csoport, a tíz—tizenhárom éves gyerekek, akik már egy éve használják ezeket a szetteket.

Fényképezte: Kovács Laura

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..