Kövér László Belgrádban
MTI
2021.07.06.
LXXVI. évf. 26. szám
Kövér László Belgrádban

Nemcsak a baráti érzelmeken alapul a Magyarország és Szerbia közötti kiemelten jó kapcsolat, hanem a közös érdekeken is, amelyek a gazdaságot is érintik - emelte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Belgrádban, ahol hivatali kollégájával, Ivica Daciccsal találkozott.

    A két házelnök hétfőn aláírta a két parlament partnerségéről szóló keretszerződést, amely előmozdítja együttműködésüket, illetve előkészíti a két kormány stratégiai együttműködésről szóló megállapodását, amelyet várhatóan az ősszel Budapesten esedékes közös magyar-szerb kormánycsúcson írnak alá.
    A jó kétoldalú kapcsolatokról szólva Kövér László kiemelte: "figyelemre méltó az az előrehaladás, amelyet a történelmi megbékélés és a nemzeti közösségeink megbecsülése terén az elmúlt évtizedben elértünk". Reményét fejezte ki, hogy a magyarországi szerb kisebbség, illetve a szerbiai magyar kisebbség nemcsak összekötő kapocs lesz a két ország között, hanem Budapest és Szerbia "modellértékű, mások számára is követhető megoldásokat tud kidolgozni a nemzeti kérdés civilizált európai rendezése tekintetében".


Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke (j3) és Ivica Dačić, a szerb Nemzetgyűlés elnöke (b3), valamint Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség és a szerb képviselőház alelnöke (b2) megbeszélést folytat Belgrádban 2021. július 5-én. A magyar házelnök mellett Zsigmond Barna Pál, az Országgyűlés Magyar-Szerb baráti csoportjának tagja (j2). (MTI/Szigetváry Zsolt)


    Kövér László kifejtette, hogy a járványhelyzet alatt megmutatkozott a valódi szolidaritás a két ország között, valamint "az az újító szellemű bátor politika, amelyet mind a budapesti kormány, mind a belgrádi kormány az oltási program végrehajtása tekintetében mutatott".
    Kiemelte: a válságos helyzetben sem csökkent, hanem növekedett, és már eléri a 2,7 milliárd eurót a két ország közötti kereskedelmi áruforgalom.
    Az Országgyűlés elnöke elmondta, Magyarország és egész Európa stratégiai érdeke is, hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió teljes jogú tagja legyen. "Megítélésünk szerint ennek elsősorban az az akadálya, hogy Brüsszelben ezt még nem mindenki látja így" - tette hozzá. Úgy folytatta: az az eltökéltség és következetesség, amellyel Magyarország támogatja Szerbia és más nyugat-balkáni országok csatlakozását, mielőbbi integrációját, a jövőben sem fog változni.
    Végül leszögezte: ahogyan a visegrádi együttműködés országainak vonatkozásában szokták hirdetni, "nem tehertétel voltunk, vagyunk az Európai Unió számára, hanem hozzáadott érték, (.) ugyanúgy meggyőződéssel állíthatom, hogy a tágabb értelemben vett Közép-Európa, a Baltikumtól a Balkánig, Európa élhető jövője számára egy olyan tartalék, amelyet figyelembe kell venni, és amire nekünk itt Közép-Európában, szerbeknek és magyaroknak, és másoknak is büszkének kell lennünk".
    Ivica Dacic, a szerb parlament elnöke a közös sajtótájékoztatón szintén a magas szintű kétoldalú kapcsolatokat méltatta. Elmondta: Szerbia és Magyarország a jószomszédi viszony példájaként szolgálhat a szomszédos országok számára. Köszönetet mondott Magyarországnak azért a támogatásért, amelyet az európai integrációs folyamat során nyújt.
    Ivica Dacic kiemelte, hogy a két ország kölcsönösen támogatja egymást a nemzetközi színtéren, hiszen gazdasági és infrastrukturális szempontból is sok közös érdek köti össze őket. A Szerbiában élő magyar kisebbségről szólva elmondta: látszik, hogy jó a viszony a szerbek és a magyarok között, hiszen a parlament alelnöke, Kovács Elvira is a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagja. "Ez jól mutatja, hogy nagyon jó a kormánykoalíció pártjai közötti viszony, illetve megbecsüljük a magyar kisebbséget" - húzta alá.
    Kövér László hétfőn találkozott Ana Brnabic miniszterelnökkel, valamint a VMSZ belgrádi parlamenti frakciójával, kedden pedig Aleksandar Vucic államfővel folytat tárgyalásokat, majd vajdasági körútra indul, és találkozik Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével. Szerbiai látogatását Újvidék és Topolya érintésével Szabadkán zárja.


Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke (b5), Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség és a szerb képviselőház alelnöke (b6) és Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselőcsoportjának vezetője (j6), valamint Zsigmond Barna Pál, az Országgyűlés Magyar-Szerb baráti csoportjának tagja (j4) és Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló (j3) a VMSZ parlamenti képviselőcsoportjának tagjaival Belgrádban 2021. július 5-én. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Markovics Annamária, az MTI tudósítója

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Külpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..