Kovács Huszka Ferenc nyomdokain
Szilágyi Edit
2021.05.31.
LXXVI. évf. 21. szám
Kovács Huszka Ferenc nyomdokain

Az óbecsei Than Emlékház adott otthont és lehetőséget az Ökobecse Polgári Egyesület szervezésében, a magyarországi Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság, valamint a Vajdasági Magyar Értéktár — Vajdaság kincsei támogatásával a Kovács Huszka Ferenc nyomdokain című kisfilm bemutatására.

A Than Emlékház kiemelt feladatának tekinti a tudományok és a művészetek népszerűsítését minden korosztály számára. Ennek függvényében mutattak be egy igen érdekes és a múltba nyúló, izgalmas világot, a Tisza menti tanösvényt. Az ötletgazda az Ökobecse Polgári Egyesület, illetve annak elnöke, Kis Zoltán volt. A szervezetnek, melynek élén áll, fő feladata a környezetvédelem, illetve a természet megismertetése, megszerettetése és megóvása.

Kovács Huszka Ferenc katolikus plébános, botanikus, kollégiumi igazgató, kormányfőtanácsos útjait igyekezett jegyzetelve és filmre rögzítve bejárni két lelkes fiatal: Balog Edina biológia- és Surányi Roland történelemtanár.


Kovács Huszka Ferenc — fotó az archívumból

Kovács Huszka Ferenc 1869-ben született Óbecsén. Gyermekkora óta érdekelte a Tisza, a természet, a nádas, a csatornák, a szigetek élővilága. Hivatásául mégsem a botanikát választotta, hanem a kalocsai gimnáziumba iratkozott, majd utána a bécsi papneveldében folytatta tanulmányait. 1892-ben szentelték pappá, két évvel később Óbecsén kapott kinevezést, az alsóvárosi templom segédlelkésze és 1901-ben plébánosa lett. Hosszú évek múltak el így, melyek során hívei lelki ápolása mellett botanikai szenvedélyének is hódolhatott. Időt talált az Óbecsei Hírmondó szerkesztésére is. Könyvtárában sorakoztak a botanikával kapcsolatos könyvek.

Nem csak olvasott, figyelt, jegyzetelt. Fő művét Óbecse határának virágosnövényei címmel 1908-ban írta meg, de a kiadásra 1929-ig kellett várnia. 1920-ban költözött Magyarországra, a következő évben a budapesti leánygimnázium tanára lett, 1923-tól a Kamaraerdőben lelkészkedett.


Balog Edina biológia-, valamint Surányi Roland történelemtanár (A szerző felvétele)

Alapossága szinte határtalan volt. Botanikai tudásának harmincöt évét írta meg, előtte — saját bevallása szerint — az óbecsei határ minden szegletét felkutatta, megvizsgálta. Látta a szántóföldeket, a ligeteket, a réteket, a Tiszát, az árokpartokat, a szőlőket és a gyümölcsösöket, a kerteket és a temetőket, figyelve a természet minden csodáját. Érdekelte a növények fejlődése és gyógyító hatása, illetve hogy mi történik az élővilággal a Tisza áradása és visszavonulása során, mit eredményezett a Ferenc-csatorna, a vasútvonal kiépítése, a parkok, utak létrehozása. A kisfilmet az óbecsei diákok serege is teljes figyelemmel kísérte.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel az óbecsei, a bácsföldvári és a péterrévei értéktárbizottságok, valamint a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság tagjai, Vázsonyi Csilla és Fehér Viktor, továbbá Kiss Igor, Óbecse Község Képviselő-testületének elnöke, dr. Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei községi elnöke, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese és Szerda Balázs, a községi tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja.


Részlet a filmből

Kis Zoltán

Részlet a filmből

Kiss Igor

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..