home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Köszöntő a Magyar Kultúra Napján
Szakáll Laura
2013.01.16.
LXVIII. évf. 3. szám
Köszöntő a Magyar Kultúra Napján

A szabadkai Juhász zenekar 2000 tavaszán alakult meg. A fiatal zenészek már gyermekkoruk óta hangszerek közelében élnek, így a zene iránti szeretet hozta őket össze. A népi dallamokat játszó együttest kezdetben a Népkör Magyar Művelődési Központ táncegyütteseinek kísérőzenekaraként ismerte meg a közönség. Hamar kiderült, hogy önálló zenekarként is megállják a helyüket...

Az elmúlt 13 év alatt számtalan koncertet adtak Vajdaságban és az anyaországban is. Eddig két lemezük jelent meg: A juhászok így élnek, majd a Heje-huja vigalom című. Legújabb albumukat a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepségen mutatják be a Népkör Magyar Művelődési Központban. Juhász Gáborral, az együttes vezetőjével beszélgettünk.

* Mi jellemzi a legújabb lemezt, a Köszöntőt? Mely vidékre, tájegységre jellemző dalok kaptak helyet rajta?   
— Dr. Szöllősy Vágó László 1999-ben, Adjon az úristen címmel megjelentetett egy füzetet, amely énekeket és népi köszöntőket tartalmazott. Mi akkoriban kezdtünk népzenével foglalkozni. Nagy hatással volt ránk a könyvet bemutató tájolás. Budapesttől kezdve egészen a legkisebb vajdasági faluig bemutattuk ezt a műsort, és mindenhol nagy sikere volt. Több hangszeren is játszottunk, énekeltünk, szövegeket mondtunk. Laci bácsiék mindig dallal köszöntötték fel születésnapjukon, névnapjukon az ismerőseiket. Mi most a lemezen szereplő összeállítások ihletőit köszöntjük, hogy örökké éljen bennünk, és azokban, akik a mi zenénket hallgatják. A lemez anyaga igen sokrétű. Több tájegység muzsikája helyet kapott rajta. Nyugatról indulunk, van rajta a rábaközi legényekről szóló szám, sárközi összeállítás, amellyel az ottani kiváló tamburásokat köszöntjük. A hazai népdalkincsből bánáti rabénekeket, valamint horgosi lakodalmas dalokat mutatunk be. A turai lányokat is köszöntjük, egy gyönyörű, lírai kezdetű összeállítással, majd ez átcsap a ránk jellemző energikus, jól táncolható tempóba. Kalotaszegről egy érdekes anyagot készítettünk, az almásszentmihályi adatközlők virtuóz játéka nyomán. A szászcsávási zenekart a Gyertek, fiúk, menjünk a kocsmába! kezdetű dallal köszöntjük. Ez a táncházba járók egyik kedvenc nótája, de nem tudok róla, hogy valaki lemezre játszotta volna. Ezután igazi cigányos mulatság kezdődik, hiszen talpalávaló csárdás és szökő következik. Ez még csak a lemez felének anyaga. Aki a többire is kíváncsi, az jöjjön el a január 22-i koncertünkre, a Népkörbe.

* Korábban vendégelőadókat is hívtatok, akik néhány dal erejéig közreműködtek az albumaitok elkészülésében.
— A lemezen több vendégelőadó is szerepel. A horgosi összeállításban Juhász Szécsi Viktória és Vas Brezovszki Tímea énekelnek, Kelemen Zsolt pedig baszprímtamburán játszik. Egy kiváló cimbalmos, Zimber Ferenc is elfogadta a felkérésünket. Ő a rábaközi, a Galga menti és a vajdaszentiványi anyagot egészíti ki világszínvonalú játékával. A Juhász zenekar tagjai igyekeztek a maximumot kihozni magukból ezen a lemezen. Ölveczky Tamás a klarinéton és a tárogatón kívül a szaxofont is megfújta a bukovinai csokorban. Dvoracskó Szebasztián biztos alapot ad a zenekarnak nagybőgőjével, az eleki román muzsikában dobol is, Vas Endre virtuóz prímásként van jelen. Juhász Gyula pedig olyan harmóniát tesz a zenék alá, ami meghatározza a Juhász zenekar hangzását. Én a szokásos prímási, énekesi, frontemberi feladatokat látom el.
Bízunk abban, hogy sokan eljönnek majd a szabadkai bemutatóra. Szeretnénk, ha nagy visszhangja lenne ennek a koncertnek. Szervezzük már a szegedi, bajai, kecskeméti és budapesti koncertjeinket. Azt tervezzük, hogy Vajdaságban is minél több helyen bemutatjuk a Köszöntő című lemezünket.

* Véleményed szerint mely korosztály körében lesz legnépszerűbb az új CD?
— A népzenét szeretik a gyerekek, ha ugyanis az óvodában, iskolában esetleg a táncpróbákon olyan pedagógusok foglalkoznak velük, akik tisztelik a hagyományokat, akkor ők is fogékonyak a muzsikánkra. A gyerekek nyelvén érteni kell. Mi a kezdetek óta szót értünk a legkisebbekkel. A fiatalok körében is egyre népszerűbbek a népi dallamok, táncok. Úgy vélem, lassan elérkezik az idő, amikor rájönnek, hogy nem jó, ha eltaszítják maguktól őseink örökségét. Ha a szüleik szórakozási formáit „cikinek” is tartják, a nagyszüleiké, dédszüleiké már vonzza őket. A középkorúak és az idősek elfogadják a népzenét, még ha sokszor össze is keverik a magyar nótával, rosszabb esetben a mulatós zenével. A mi feladatunk többek között az, hogy minden generáció, minden társadalmi réteg számára érdekessé tegyük ezt a kulturális örökséget. Ezt olyan stílusban, olyan erővel adjuk át, hogy mindenkinek felpezsdüljön tőle a vére.

*Mozgalmas éveken van túl a Juhász zenekar. Milyen programjaitok lesznek ebben az évben?
— Már évek óta azt mondjuk, hogy ezt a munkatempót már nem lehet túlszárnyalni. Majd évről évre rájövünk, hogy mindig van hova továbblépni. A tavalyi évünk például arról szólt, hogy több országos hírű magyarországi táncegyüttesnek mi lettünk a kísérőzenekara. Nagy elismerés ez számunkra. Nem sok zenekar tudott a határon túlról betörni a magyarországi néptáncos rendezvényekre. Például február 1-jén mi kísérjük a budapesti Operettszínházban megrendezendő Néptánc-antológián a békéscsabai Tabán táncegyüttest. Utána is több egész estés műsorunk lesz Békéscsabán. A Szeged Táncegyüttessel is kiválóan együttműködünk. Ott is több fellépés vár ránk az idén. Meghívást kaptunk a müncheni Táncháztalálkozóra. Ha minden jól megy, ezt az utat még kibővíthetjük néhány koncerttel. Természetesen itthon is sok dolgunk van. A Népkör együtteseivel is lesznek fellépéseink, nagyobb műsorra készülünk a horgosi táncegyüttessel, sokat járunk Csókára és Magyarkanizsára is. Minden meghívásnak szívesen eleget teszünk. Továbbra is részt veszünk a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett néptáncoktatói képzéseken. Szabadkán, Nagykikindán és Újvidéken tartunk zenei foglalkozást a hallgatóknak.

* Mit szeretne a jövőben elérni, megvalósítani az együttes?
— Szeretnénk minél többet kihozni a Köszöntő című lemezünkből. Ehhez természetesen támogatókra is szükségünk volt. Itt szeretnék köszönetet mondani a Szekeres László Alapítványnak, a Bethlen Gábor Alapnak, a Népkör Magyar Művelődési Központnak, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalatnak és az Unit Graphics tervezőirodának. Ami a távolabbi jövőt illeti, szeretnénk minél többet dolgozni a hazai népdalkinccsel. A Juhász zenekar eddig is fontosnak tartotta, hogy népszerűsítse a vajdasági muzsikát, hiszen minden kiadványunkon szerepeltek vidékünkre jellemző összeállítások. Azt tervezzük, hogy a jövőben olyan kiadványokat készítünk, amelyek egy-egy falu hagyományaival, szokásaival foglalkoznak. 

A Juhász zenekar lemezbemutató koncertje a Népkör Magyar Művelődési Központ Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepség keretében lesz megtartva, január 22-én. Aznap adják át a „Kárpát-medence öröksége” Vajdasági Néptánc-pedagógusi Iskola diplomáit azoknak a fiataloknak, akik sikeres záróvizsgát tettek. Azt est vendége lesz Berecz András budapesti népdalénekes, mesemondó. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..