home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2011.07.13.
LXVI. évf. 28. szám

Lengyelországon a sorVéget ért a magyar EU-elnökség, mely nem volt egy egyszerű menet Magyarország számára, hiszen az európai baloldal tulajdonképpen összehangolt támadást intézett az ország ellen a kétharmados konzervatív választási győzelem óta. Így Orbán Viktor miniszterelnök az elnökség lezárása...

Lengyelországon a sor

Véget ért a magyar EU-elnökség, mely nem volt egy egyszerű menet Magyarország számára, hiszen az európai baloldal tulajdonképpen összehangolt támadást intézett az ország ellen a kétharmados konzervatív választási győzelem óta. Így Orbán Viktor miniszterelnök az elnökség lezárása után egyrészt dicséretet, másrészt bírálatot kapott. A figyelem ezek után azonban Lengyelországra összpontosult. Orbán Viktor hivatalosan és szimbolikusan is átnyújtotta Európa zászlaját Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek, miközben erőt, egészséget és gyermekáldást kívánt a lengyel népnek. Donald Tusk ezután arról beszélt, hogy a lengyeleket az EU-elnökség elégedettséggel és büszkeséggel tölti el annak ellenére, hogy ez ma már nem jelent különösebb hatalmat. ''Mégis joggal mondhatjuk, hogy Európa szíve a Visztulánál, a Balti-tengernél dobog, mert ezekben a nem könnyű időkben Európa nagy reményeket fűz a lengyel elnökséghez”. Lengyelország ugyanis - folytatta - ''a remény, az optimizmus és a válságban való kitartás erejének jelképévé vált”. Lengyelországtól az Európai Unió új energiát vár, mivelhogy a lengyelek a válság éveiben sem kételkedtek Európai Unió léte értelmében. Lengyelország vissza fogja adni Európának azt, amit Európa az elmúlt 20 évben az országba fektetett, a lengyel EU-elnökség jó elnökség lesz - fejezte be beszédét a lengyel miniszterelnök.

Görögország - röpködnek az eurómilliárdok

Görögországban továbbra is várják a nyaralókat, de az ország jövője korántsem biztos, hogy egy vidám nyaralásra fog hasonlítani. Az ország ugyan megmenekült az államcsődtől, legalábbis egy időre, de rendkívül rövid pórázra került. A fellélegzést egy újabb 12 milliárd eurós hitelrészletnek köszönheti. A nemzetközi hitelezők azonban szigorúan figyelik a kormány lépéseit, és továbbra is azt várják, hogy teljes egészében megvalósítsa konszolidációs programját. A 340 milliárd eurónyi görög adósság rendezéséhez ugyanis elengedhetetlen feltétel a nemzetközi segítség, mellyel az egész európai övezet válságát is igyekeznek elkerülni. A görög kormány számos nyilatkozója azt hangoztatja, hogy kiemelten fontos a konszolidációs program maradéktalan végrehajtása. A legnagyobb hitelezők, köztük Németország pedig nem hagy kétséget afelől, hogy az újabb részletek folyósításához való hozzájárulásuk a reformok és a takarékossági intézkedések végrehajtásának a függvénye is. A néhány hét múlva esedékes újabb pénzügyminiszteri találkozón már az újabb program nagyságáról is döntés születhet, bár brüsszeli beszámolók szerint a részletek kidolgozása akár szeptemberre is áttolódhat. Az eddigi utalások szerint a mérete hasonló lesz a mostani csomagéhoz, tehát meghaladhatja a 100 milliárd eurót.

Akcióban a Leopard-kommandó

Amíg Görögország a pénzügyi válságát éli, addig fő hitelezője, azaz Németország keményen kereskedik, mégpedig nem mással, mint hadi fegyverekkel, pontosabban Leopard típusú harckocsikat árul Szaúd-Arábiának. A német ellenzék botrányt is kavart az ügyből. Azzal gyanúsítják a Merkel-kormányt, hogy megsérti azt az íratlan, de mindeddig betartott szabályt, amely szerint Németország nem szállít fegyvert háborús övezetbe. A német ellenzék szerint a sivatagi királyság számára szállítandó harckocsik megkérdőjelezik a kormánynak az észak-afrikai szabadságmozgalmak támogatása iránti őszinteségét. Az ügylet értéke egyébként csaknem 2 milliárd euró, és értesülések szerint Rijád az első 44 harckocsit hamarosan meg is kaphatja. Szakértők a botrány további duzzadásával számolnak. Rámutattak: a tervek szerint a Merkel-kormány annak a szaúdi rendszernek ad el korszerű harckocsikat, amely a közelmúltban közreműködött a bahreini uralkodóház elleni tiltakozó megmozdulások leverésében. Ilyen körülmények között az észak-afrikai szabadságmozgalmak támogatásával kapcsolatos német kormányzati nyilatkozatok üres szólamnak minősülnek.

A chilei bányászok nyugdíjba mennének

Kissé talán feledésbe merültek a tavalyi esztendő hősei, azaz a chilei bányászok, pedig az elmúlt évben hetekig főhírt szolgáltattak a legnevesebb televízióknak és különféle sajtóorgánumoknak. Most újabb hírt adtak magukról: elfáradtak és nyugdíjba mennének. A 49 évesnél idősebb és beteg bányászok arra hivatkoznak, hogy pszichológiai, illetve fiziológiai betegség miatt nem térhetnek vissza a munkahelyükre. Sebastián Pinera államfő 30 napon belül döntést hoz arról, hogy a bányászok megkaphatják-e a havi 200 ezer pesós (248 dollár) méltányossági nyugdíjat - közölte Christián Barra belügyminisztériumi tanácsadó.
Az egyik kérelmező Luis Urzúa, a szerencsétlenül járt bányászok turnusvezetője, aki segített beosztottjainak megőrizniük lelki nyugalmukat és a túlélésbe vetett bizalmukat. Az 55 éves Urzúa utolsóként hagyta el a 700 méteres mélységet.

Étterem a tengerfenéken

A bányászok kényszerből szállnak a mélybe, de van, aki luxusból. Ezért tenger alatti hajókázás is szerepel a világ első tengerfenékre telepített éttermének a kínálatában a Maldív-szigeteken. A tizenkét férőhelyes, csupa üveg Ithaa éttermet öt méterrel az Indiai-óceán alá telepítették pár évvel ezelőtt a Rangali-sziget partjainál az idegenforgalom fellendítéséért. A vendégek a tengerfenék 180 fokos panorámájában, az üvegfal mögött úszkáló halrajokban gyönyörködhetnek kulináris élvezetek közepette. Déltájban pedig olyan ragyogó fényárral borítja be a nap a kristálytiszta víz alatti vendéglőt, hogy még a pincérek is napszemüvegben szolgálnak fel. A partról egy fedett lépcsőn át megközelíthető étterem a közelmúltban új szolgáltatással gazdagította menüjét: a négy-, illetve hatfogásos gasztronómiai ínyencségekkel eltelt vendégek félórás tengeri sétát tehetnek a háromszemélyes Nemo tengeralattjáró fedélzetén. A kis jármű harmincméteres mélységbe képes levinni az érdeklődőket, akik a tengeralattjáró testéből kiemelkedő három műanyag burából szemlélődhetnek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..