home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kiskorú nacionalizmus?
NAGY Nándor
2006.06.21.
LXI. évf. 25. szám

Rosszul fizetet, de éber rendőrségünk ismét kiskorú nacionalistákat leplezett le, akik ezúttal nem sértő falfirkákat írtak, vagy kétnyelvű táblákat festettek át, hanem a számítógép segítségével ,,legénykedtek'. Olyan röpiratokat nyomtattak és terjesztettek, amelyekkel egy szórakoztató zenés rendezv...

Rosszul fizetet, de éber rendőrségünk ismét kiskorú nacionalistákat leplezett le, akik ezúttal nem sértő falfirkákat írtak, vagy kétnyelvű táblákat festettek át, hanem a számítógép segítségével ,,legénykedtek'. Olyan röpiratokat nyomtattak és terjesztettek, amelyekkel egy szórakoztató zenés rendezvényre invitálták a közönséget, jól láthatóan feltüntetve, hogy: magyarok számára tilos a bemenet! Hát, kérem, ez a helyzet: kiskorú nacionalisták zaklatják már megint a nemzeti kisebbségeket, és ha előállítják - akkor is csak nevük kezdőbetűivel nevezhetik meg őket.
Már arra is gondoltam, hogy talán a kedves szülők nevét kellene kiírni, esetleg azt a pártot megnevezni, amellyel a szülők rokonszenveznek, sőt megnevezhetnék az iskolát is, ahová ezek a kiskorú nacionalisták jártak vagy járnak. Mert hogy senki sem születik nacionalistának - az biztos. Egy újszülöttből, egy gyermekből ugyanis általában olyan ember lesz, amilyennek nevelik. A családban, az óvodában, az iskolában, a televízióban. Mert Amerikában is vannak olyan városok és államok, ahol a fehér és a néger gyerekek még véletlenül sem játszanak együtt, máshol pedig szinte észre sem veszik a különbséget. Senki sem születik nacionalistának és fajgyűlölőnek, de aztán valakik tesznek róla, hogy az legyen. Volt idő, amikor a gyakori tévénézés és újságolvasás után úgy éreztem, hogy magam is nacionalista leszek, ha nem hagyom abba a tévézést meg a politikai cikkek olvasását.
A különböző nevelői körülmények folytán itt, a volt jugoszláv térségben a nacionalizmus igen magas szintet ért el, amit a menekültek és a halottak százezrei bizonyítanak. Mindenki mindenkit gyűlöl: a szlovén a horvátot, a szerb az albánt, a bosnyák a szerbet, aztán egymást külön-külön, majd közösen a többit. A nacionalizmus kimerülhet csupán viccmesélésben, de igen durva is lehet. Mint például a szerbek és a horvátok között a testvérháború idején, vagy most a szerb-albán viszonylatban. Most százezer koszovói szerb jogaiért harcol Belgrád, viszont az elmúlt évtizedekben eszükbe sem jutott, hogy a szerb parlamentben esetleg albán nyelven is fel lehetne szólalni, hiszen Szerbia lakosságának 17 százaléka albán nemzetiségű volt (Kosovót is beleértve). Vajdaságban azonban már egészen más a mentalitás, mert, noha csak a lakosság 14 százaléka nemzeti kisebbség - a parlamentben szabadon lehet felszólalni magyar, szlovák, román, vagy ruszin nyelven.
Attól tartok, hogy ez a délszláv testvéri nacionalizmus a szerb-montenegrói szinten éri el a csúcsát. Ez lesz a maximum, amikor ugyanaz a nemzet saját magával veszik össze. Mert a szerbek és a Crna Gora-iak is ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanazon vallásúak és lényegében Szerbiában majdnem ugyanannyi montenegrói él, mint Crna Gorában. A nacionalisták most majd őket igyekeznek szembeállítani. Testvért a testvérrel, rokont a jó baráttal. Ezt már valóban nehéz utánuk csinálni. Végeredményben azonban feltehetnénk a tudományos kérdést: mi a különbség a Crna Gora-i szerbek és a Szerbiában élő Crna Gora-iak között. Ha nem tudjuk a választ - nem kell idegeskedni. Mert azt valószínűleg - ők maguk sem tudják.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..