home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kishegyes 2014: az aprócska lépések esztendeje
Tóth Péter
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
Kishegyes 2014: az aprócska lépések esztendeje

Bácska szívében, a Telecskai-dombok áltál körülvett katlanban fekszik Kishegyes, az ország egyik legkisebb községének székhelye. A község és a település is kétségtelenül megért már szebb napokat is, a gazdasági nehézségek, az elvándorlás ezt a helyet sem kerülték el. Ha visszatekintünk a mögöttünk álló esztendőre, van néhány dolog, melyről 2014 emlékezetes marad.



Hallgató Imre
, a községi képviselő-testület elnöke hangsúlyozta, hogy egy ilyen gazdasági szempontból nehéz év végén az apró beruházásokat is értékelni kell. Az is nagyon fontos szempont, hogy a község területén nincsenek félbehagyott, befejezetlen projektumok. A termőföldek tagosítása Bácsfeketehegy és Szeghegy kataszteri községek területén a nagyobb tervek közé tartozik, és remélhetőleg jövőre be is fejeződik majd. Szintén jelentősebb beruházásnak tekinthető, hogy térfigyelő kamerákat sikerült elhelyezni a község mindhárom településén. Ezt a hálózatot a jövőben bővíteni szeretnék, mert máris érezhetően hozzájárult a közbiztonság fokozásához. Kishegyes központjában például az egyik trafikot rendszeresen feltörték, de amióta működik a rendszer, egyszer sem követtek el ilyesmit. Mindhárom településen felújítási munkálatokat végeztek a vízvezeték-hálózaton és a közvilágítási rendszeren. Az önkormányzat egy előző projektuma során már kiépítette a térfigyelő hálózat alapját. Erre öt kamerát kapcsoltak rá, kettőt-kettőt Kishegyesen és Bácsfeketehegyen, valamint egyet Szeghegyen. Nagyon fontos, hogy sikerült új munkahelyeket is teremteni. Bácsfeketehegyen egy cipőgyár nyílt, ahol a községből csaknem száz személy kapott munkát. Szeghegyen megnyílt egy varroda, melyben harminc nő kapott munkát, és tervben van a foglalkoztatottak számának bővítése. Bácsfeketehegyen megépült a tájmúzeum, Szeghegyen elkészült egy új kút, Kishegyesen pedig felújították az ifjúsági otthont. Nagyon jó az együttműködés a községbeli intézményekkel, civil szervezetekkel és történelmi egyházakkal. Kishegyesen hamarosan befejeződik egy új buszmegálló építése — szintén a tartományi gazdasági titkárság támogatásának köszönhetően. A közelmúltban a község 3,5 millió dináros támogatást nyert az ipari park úthálózatának fejlesztésére is.

Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere is hangsúlyozta, hogy anyagi lehetőségeik igen szűkösek, ezért pályáznak a tartománynál, a köztársaságnál és a határon túl is. Fontos szempont, hogy olyan projektumokba kezdenek, amelyeket jó eséllyel meg is tudnak valósítani. Az ünnepek előtt felújították a kishegyesi helyi közösség épületének homlokzatát. Az 1908-ban elkészült létesítmény karácsonyi, újévi díszben pompázik. A helyi közösség egy tartományi pályázaton 160 000 dinárt nyert, melyhez további 200 000 dinárnyi önrészről is gondoskodott, ebből lett felújítva a helyi közösség épületének homlokzata. Ifj. Juhász Bálint, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság titkárhelyettese elmondta, hogy A falu a képeslapról elnevezésű projektum keretében a tartományi gazdasági titkárság összesen 3 millió dinárt hagyott jóvá a Vajdaság területén található falvak támogatására. Kistelepülések pályázhattak, melyek nevezetes, jellegzetes épületeik felújítására legfeljebb 200 000 dinárt igényelhettek. Juhász Bálint azt is elmondta, hogy összesen huszonhárom vajdasági helység kapott hasonló támogatást. A pályázat kiírásakor a titkárság céljai között szerepelt az érintett települések idegenforgalmi vonzerejének növelése is.

Szügyi István tanácselnök azt is elmondta, hogy a festési munkálatokon kívül a homlokzat egy részét és a lépcsőket is felújították, ezenkívül villanyszerelési és bádogos munkálatokra is sor került. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a kivitelezők mind helybeli vállalkozók voltak. A következő időszak tervei közül kiemelte a bejáratok akadálymentesítését, illetve további helyiségek kialakítását a tetőtérben. A fedezetet részben saját erőből, részben tartományi, köztársasági és EU-s pályázatok segítségével szeretnék előteremteni. Magyarországi testvértelepülésekkel együtt IPA-pályázatokon szeretnének részt venni, s az elnyert eszközökből tovább lehetne erősíteni a település idegenforgalmi vonzerejét.

Juhász Bálint tartományi titkárhelyettes a község három általános iskolájába is ellátogatott. A kishegyesi, a bácsfeketehegyi és a szeghegyi általános iskolákat a titkárság nevében tanszercsomagokkal ajándékozta meg, melyekben főleg a képzőművészet-órán szükséges kellékek találhatóak meg.

A kishegyesi Ifjúsági Iroda és a Vöröskereszt helyi szervezete az idén is tartott karácsonyi ajándékgyűjtést. A csomagosztásra december 23-án került sor mindhárom településen. A népkonyhán a szokásos ételosztás alkalmával a Vöröskereszt aktivistái adták át az ajándékokat. A Női Fórum által felajánlott süteményeket is ekkor osztották szét.

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..