home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kísérlet a bábeli zűrzavar leküzdésére
Talpai Lóránt
2014.06.11.
LXIX. évf. 24. szám
Kísérlet a bábeli zűrzavar leküzdésére

Valós idejű fordító a Skype-tól — Intelligens bója cápák ellen — Elektromos repülőt terveznének — A Roth Audio új hangállványa

Valós idejű fordító a Skype-tól

A Microsoft a Skype révén akarja lerombolni a nyelvi akadályokat. Egy régóta kutatott technológia által a jövőben megszűnhetnek a nyelvi nehézségek a beszélgetők között. Erre lenne hivatott a Skype Translator. A nevéből is kitűnik, hogy egy fordítógépről van szó, amely képes az élő beszédet azonnal lefordítani. A készülék bemutatóján angolról németre fordítottak vele. Meg kell várni, hogy a beszélő befejezze mondandóját, csak azután kapcsol be a rendszer. A Skype és a Microsoft fejlesztői több technológiát forrasztottak össze, köztük a Microsoft Translatort. A Microsoft már több mint egy évtizede kutatja az ehhez szükséges technológiákat, beszédfelismerő szoftverekbe fektetett be, automata fordítókat fejlesztett, kutatta a mesterséges intelligenciát. A Skype Translator béta-verziója először a Windows 8-on lesz elérhető, valószínűleg még az év vége előtt.

Intelligens bója cápák ellen

A jövőben okos bójákat fognak használni a cápariasztáshoz. A Clever Buoynak, azaz okos bójának nevezett találmányt a Google felhőalapú technológiájára támaszkodva alakították ki. Az eszköz szonár segítségével azonosítja azokat a két méternél hosszabb objektumokat, amelyek hatvan méternél közelebb jönnek hozzá. Ha a műszer megállapította a cápaveszélyt, műholdon keresztül küldi a riasztást az úszómestereknek, hogy szólítsák fel a fürdőzőket a víz elhagyására. A mobilszolgáltatók hálózata helyett az eszköz a műholdas kommunikációt veszi igénybe, ezért a bójákat a távoli strandok vizein is el lehet helyezni. „Olyan, mint az arcfelismerő szoftver. Mi megtaníthatjuk neki, hogy keresse meg azokat az egyedi vonásokat, amelyek a nagy, úszó cápára jellemzők” — magyarázta Hamish Jolly, a Shark Mitigation Service igazgatója, aki már kipróbálta a cápariasztó bóját Sydney nagyakváriumában, illetve az Abrolhos-szigetek partján.

Elektromos repülőt terveznének

A Pratt & Whittney amerikai hajtóműgyártó cég a Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökeivel közösen szeretne megépíteni egy olyan elektromos hajtóművet, amely nagy repülőgépeket képes mozgatni. Ahhoz azonban, hogy az elektromos meghajtású gépek elterjedjenek a kereskedelmi vagy a katonai repülésben, valóságos technikai csodának kellene történnie. Azaz a jövőbeli akkumulátortechnológiának 50—100-szor fejlettebbnek kell lennie a mostaninál. Először is fel kellene találni az úgynevezett szupravezető-technológiát, avagy el kellene távolítani a hajtóművek mágneses árnyékolását a súlycsökkentés érdekében. Ennek hiányában ugyanis a hajtóművek mellett ülő emberek nem élnék túl a repülést.

A Roth Audio új hangállványa

A kiváló hangtechnikai eszközeiről ismert Roth Audio cég egy új sound boardot, azaz hangállványt dobott piacra. A Neo 6.2 Soundcore névre keresztelt készülék az ezüst-fekete színvilágnak és a lekerekített, sarokba épített kezelőpanelnek köszönhetően nagyon is elegáns darab. A vállalat legalább 32 és legfeljebb 60 hüvelykes képátlójú televíziók mellé ajánlja a terméket, amelybe hat darab 10 wattos középsugárzó és két darab 20 wattos mélyhangsugárzó került. Az NFC és a Bluetooth 2.1 támogatásnak köszönhetően pedig a hanganyagok vezeték nélküli úton is eljuttathatóak rá a kompatibilis termékekről. A készülék mintegy 430 eurós, azaz meglehetősen borsos áron kerül a boltokba.      

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..