Kisemberek egy festményen

Kisemberek egy festményen

Nemrég felfedezhettem Csehország szépségeit, és a szervezett buszos kirándulás fakultatív programjait kihasználva Prágán kívül Karlovy Varyba, Český Krumlovba, illetve a német földre lépve Drezdába is ellátogattunk.

Elsőként természetesen Prágába vettük az irányt. Nem győztünk ámulni és bámulni a kiforrott városképen. A szervezők viszont úgy gondolták, hogy ha már közel vagyunk a német határhoz, akkor ugorjunk át Drezdába, lessük meg az ősi szász település csodáit. Az újjászületés hazájában barangoltunk, hiszen a II. világháborúban porig rombolt város a semmiből építette újjá magát. Ez ihlette a neves író, Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című regényét, mivel a szerző hadifogolyként szenvedte el Drezdában a bombázásokat. Az Elba folyó partján elterülő város a diákok körében is közkedvelt, hiszen kedvükre válogathatnak, hogy az Óvárosban vagy az Újvárosban szeretnék-e eltölteni az egyetemistaéveiket. A város feltámadásának jelképe a Frauenkirche, vagyis a kupolás, barokk székesegyház, mely 2005-ben kapta vissza a régi formáját.


Zwinger (a szerző felvételei)

Úgy láttam, nem csak mi gondoltuk úgy, hogy a legtöbb időt a Zwingerben lehet eltölteni. Az 1700-as évek első harmadában felépült múzeum udvarán egy barokk szökőkút található. Az épület homlokzatát királyi jelképek díszítik. Különlegesség a harangtorony, melynek meisseni porcelánból készült harangjain Mozart, Vivaldi és Bach híres dallamai csendülnek fel. Hihetetlen, hogy az angyalok, pontosabban puttócskák milyen sok arca tárult a szemünk elé. Szép és egyúttal mulatságos látvány, ahogy egymás után felsorakoznak az Elba fölött a szobrok. A város terei, utcái ontják magukból a művészetet, érdemes elidőzni az Új mesterek galériájában és a Régi mesterek képgyűjteményénél.


A Semperoper felső része

A jelenlegi, neoreneszánsz stílusú Operaházat (Semperoper) Gottfried Semper udvari építész tervei alapján emelték fel egy korábbi, leégett színházépület helyén az 1870-es években. A világhírű Operaházat ma is a világ legjobbjai között tartják számon, sok rendezvénynek ad otthont. Kegyes volt hozzánk az időjárás, ezért bátran tudtunk nézelődni, barátkozni a várossal, magunkba szívtuk minden életerejét és pompáját.


Karlovy Varyban szinte csak ilyen épületek vannak

Vétek kihagyni a Prágától 130 kilométerre, az ország északnyugati részén található Karlovy Varyt. Csehország legnagyobb gyógyfürdőhelyét az Érchegység, a Császárerdő és a Duppaui-hegység veszi körül. Aki szereti a zöldet és a fák közelségét, annak jó dolga lesz itt, hiszen a várost minden oldalról erdők, parkok övezik. A települést IV. Károly német-római császárról nevezték el, aki az 1370-es években alapította meg a várost. A XVI. század elején Európa első gyógyhelyeként lépett a köztudatba, mára pedig a világ egyik leghíresebb gyógyfürdővárosa, mivel 13 nagyobb és 300 kisebb gyógyvízforrása van.


A párolgó gyógyvízforrás a magasban

Ottjártunkkor lucskos, esős idő volt, így talán még többen kipróbálták a 34 és 73 °C közötti gyógyvizet, mely egy kicsit átmelegítette a testet. Nekem nem volt szerencsés a találkozásom a vízzel, rendkívül savanyúnak éreztem, ezért néhány kortynál többet nem is fogyasztottam belőle, de állítólag nem is szabad sokat, mivel nagyobb mennyiségben hashajtó hatású. A 73 °C-os glaubersós hőforrások adják a hashajtóként használatos karlsbadi sót. A turisták díszes és különböző formájú porceláncsészécskékkel a kezükben fedezik fel a várost, táskájukba süllyesztve a híres cseh gyógynövénylikőrt, a Becherovkát, mely innen származik, mindehhez pedig a tányér nagyságú, ízesített ostyalapot, az úgynevezett Fürdőostyát ropogtatják. Mi valahogy nem követtük ezt a módit, inkább a színes épületek megörökítésére törekedtünk. Volt mit látni, hiszen luxusszállodák és magas, alaposan kidolgozott, különböző színű épületek követték egymást. Úgy érzi magát az ember, mintha járókelő volna egy akvarellfestményen. A város szépségének köszönhetően itt forgatták a Casino Royale-t, a 2006-beli James Bond-filmet, illetve minden évben megrendezik a Kalovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált, s így már érthető is a településen tapasztalható drágaság, ahol a magunkfajta ember bizonyára csak a kirakatot nézegeti, nem megy be az üzletbe. Ettől függetlenül a város lenyűgözött a sétányával, a színeivel, a görbe mellékutcácskáival, és el sem tudom képzelni, milyen pazar látvány lehet napsütésben. Mindenkinek azt ajánlom, hogy ha Csehországban jár, látogasson el ide.


Antonín Dvořák szobra Karlovy Varyban

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Barangoló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink