home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kis lépésre a feljutástól
Tóth Tibor
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám
Kis lépésre a feljutástól

A Topolya Asztaliteniszklub első számú férficsapatának már több éve az I. ligába jutás a célja, ám hiába van ott évről évre a magasabb rangfokozat kapujában, a végén hajszállal ugyan, de mindig lemarad a feljutást jelentő helyezésről.

Az elmúlt idényben az alapszakaszon a második helyen végeztek, a rájátszásban pedig a harmadik helyen, s így maradtak a II. liga északi csoportjában. A 2012/2013-as idényben újra a feljutás volt a cél, ám ezúttal is kicsúszott a kezük közül. A Námesztovszki Zsolt—Faggyas László—Bojan Stojanović—Juhász Antal összetételű együttes az alapszakaszt tizenhárom győzelemmel és öt vereséggel fejezte be a veretlenül bajnok Temerin mögött, s ezzel jogot szerzett a Pancsován megtartott rájátszásban való részvételre. Ide nagy ambíciókkal indultak, végül azonban a negyedik helyen végeztek, így a feljutást a következő évben újra meg kell próbálniuk.
— A rájátszásban sehogyan sem jött ki a lépés — kezdi a beszélgetést Juhász Antal, a Topolya Asztaliteniszklub játékosa, vezetőségi tagja. — Például a Trstenik csapatát tavaly a rájátszásban legyőztük, az idén azonban kikaptunk tőle. A többi csapatban volt egy-két erősítés, csak mi játszottunk a tavalyi összeállításunkban. A vártnál gyengébb teljesítményben a fáradtság is ludas volt, hiszen első nap délelőtt 11 órától éjjel 23.30-ig, másnap pedig 10-től 17 óráig zajlott a verseny. Végül a Temerin és a hazai közönség támogatását élvező pancsovai csapat került az I. ligába. A szeptemberben induló szezonra szeretnénk erősíteni, több játékossal is tárgyalunk. Neveket még nem mondanék, június 30-áig minden kiderül. Remélem, sikerült olyan valakit leigazolnunk, akivel legalább a rájátszásban megszerezzük a második helyet, és végre feljutunk az I. ligába.
A 12-13 éves fiúkból álló második számú felnőttcsapat az I. vajdasági ligában négy győzelemmel és tizennégy vereséggel az utolsó helyen végzett, és ősztől a II. vajdasági ligában folytathatja a szereplést.
A klubban a legkisebbektől a legnagyobbakig hetven játékos bűvöli a kaucsuklabdát. A versenyszerűen sportolókon kívül jelentős számban vannak a szabadidő-sportolók is, akik — főleg a téli hónapokban — sokszor alig fértek el a klub termeiben. Az utánpótláscsapatok közül a serdülők rendszeresen részt vesznek a vajdasági és az országos csapatbajnokságon, igaz, egyelőre még nem számítanak jelentősebb játékerőnek, a fiatalabb serdülők viszont Vajdaságban a második, Szerbiában pedig az ötödik helyen végeztek.
— Ebből a csapatból Fenyvesi Flóriánt emelném ki, aki a TOP 12 elnevezésű versenyen a negyedik helyet szerezte meg, s tagja a bővebb válogatott keretnek. A ranglistapontok száma szerint az első húszban van még Rind Lázár, Frindik Ármin és Kovács Zsolt is. Ők egy évet még ebben a korosztályban töltenek, úgyhogy jövőre is jó eredmények várhatók tőlük. Több első és második osztályos gyermek is bontogatja szárnyait nálunk. Hamarosan elbeszélgetünk a szülőkkel, és ha komolyan gondolják, akkor a gyerekeket bevonjuk a mindennapi edzésmunkába. Az egyéni eredmények szempontjából Fenyvesin kívül még a serdülőkorú Kovács Richárdot említeném, aki mindössze két hellyel maradt le a TOP 12-ről, párosban viszont több versenyen is aranyat nyert, egyéniben pedig több megméretésen is egészen a legjobb nyolcig jutott — értékelt Juhász.
A Topolya női csapata a legmagasabb osztály, azaz a Szuperliga nyolcadik helyén zárta az idényt, s így épphogy sikerült bennmaradnia a legerősebbek társaságában. Az utánpótlás terén a lányok esetében sincs ok aggodalomra, hiszen több, tíz évnél idősebb ígéretes játékos edz és versenyez szorgalmasan a vajdasági és a szerb ligában. A ranglistahelyezések alapján a legjobb teljesítményt Pelle Orsolya és Dudás Kata nyújtotta, de a többiekre is bármikor lehet számítani. Egyébként jelenleg öt topolyai játékos (Fenyvesi Anna Zsófia, Truzsinszki Viktória, Tóth Klaudia, Barna Blanka, Dávidházi Zita) játszik a Szuperligában, igaz más-más csapatban.
A csapatok jelenleg a pihenőjüket töltik, az első edzésre július 22-én kerül sor. A fiúkkal továbbra is Egri Tihamér és Bojan Stojanović foglalkozik, a lányokat pedig továbbra is Czini Gábor vezeti.
— A szeptemberben kezdődő idényben sem lesz könnyű dolgunk, már ami a feljutást jelentő első két hely megszerzését illeti. Ligánkba az uzdini Unirea és a magyarcsernyei Roham került be, velük komolyan kell számolni. Az uzdiniakhoz visszatért a jugoszláv asztalitenisz egyik nagy egyénisége, Ilie Lupulescu, s információim szerint az I. vajdasági liga első helye után a II. liga északi csoportjában is a feljutást tűzték ki célul. De figyelni kell az ókéri csapatra is, hiszen több fiatal válogatottat soraikban tudhatnak, és persze a többieket sem szabad lebecsülni, mindenki ellen tudásunk legjavát kell nyújtanunk.
Az a tervünk — feltéve, hogy sikerül pénzt szereznünk rá —, hogy az edzések elkezdéséig átmeszeltetjük a klubhelységeket, utána pedig az öltözők felújítása következne. Szükségünk lenne még két új asztalra is, és nagyon reméljük, hogy még az idén be is szerezhetjük őket. Nemrégiben kicserélték a világítótesteket, és az első teremben már szuperligás meccseket is lehetne játszani. A tartományi sporttitkársághoz már többször fordultunk pályázati kérelemmel (épületjavítás, asztalvásárlás iránti támogatásért), de ott is üres a kassza.
A klubban a szünet ellenére nem mindennapi eseményre készülnek. Hamarosan — vagy június végén, vagy augusztus utolsó napjaiban — a Topolya Asztaliteniszklubba látogat Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, s a nagykövetség csapata barátságos mérkőzést vív majd a topolyai együttessel. A látogatást óriási elismerésként értékelik a klubban, s a sportág további fejlődése szempontjából is hatalmas előrelépést jelent.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..