home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ki látott már ilyet? Macikiállítás lesz Kanizsán!
Fehér Márta
2023.09.30.
LXXVIII. évf. 39. szám
Ki látott már ilyet? Macikiállítás lesz Kanizsán!

Lenyűgöző mackókiállítás nyílik a gyermekhét alkalmából Magyarkanizsán. A különleges, igazi ritkaságnak számító miniatűr és méteres brummogókat — melyek közül több akár száz évnél idősebb — a Dobó Tihamér Képtárban lehet majd megtekinteni október 2-a és 6-a között, 9-től 15 óráig, a Cnesa OMI szervezésében. Az impozáns gyűjtemény egy része most először kerül kíváncsi szemek elé — a gyűjtő, Slađana Ivković Ivandekić magyarkanizsai otthonából.

Mindig mondom/írom, Magyarkanizsa egy igazi gyöngyszem Vajdaságban, megannyi kincset rejt. Sokszor elhajtottam már a Szabadkai úton, ám álmomban sem gondoltam, hogy az egyik hatalmas fa mögött megbúvó meseházban száz és száz mackó lakik. Kíváncsian léptem be a hangulatos, egyedi otthonba, és ami a szemem elé tárult, bizony, megbabonázott. Bármerre néz a szem, macit lát, még ott is, ahol nem gondolná: régimódi sütőformaként az ebédlő falát díszítő egykori konyhaeszközökből összeállított kompozícióban, széken, padon, polcon, asztalon, könyvek mellett, lépcsőfeljárón, hatalmas savanyúuborkás-üvegekben, pici és hatalmas vitrinekben, kis, fonott fotelben, ládafiában, támlás székeken, süppedős ülőalkalmatosságokon, szinte bármi mellett/előtt/mögött/fölött/között. Kalaposat, kerékpáron ülőt, brokátruhás, Swarovski nyakláncosat, a Kis éji zenét muzsikáló Mozart-macit, melyből alig néhány száz példány készült a világon Mozart születésének 250. évfordulója alkalmából.


Puskás Károly felvételei

Sőt, Benedek pápa macit, de a gyerekkoromat idéző vásári, zöld mellényes gumimacit is, zöld, Škoda-reklámmacit, aztán matrózmacit, és sorolhatnám napestig, akkor sem érnék a végére — nem csoda, hiszen maga Slađa sem tudja, hány macija lett az elmúlt huszonhárom év során. Amikor a bajmoki származású, a hajdújárási iskola szakszolgálatában harminc éve dolgozó pedagógus 1997-ben férjhez jött Kanizsára, sem ő, sem a párja, a fizikatanárként ugyanott dolgozó Joci nem sejtette, hogy családi fészküket macik népesítik majd be. 

— Igen, macik nélkül mentem férjhez — nevet kérdésemre, és máris meséli, milyen váratlanul bukkant fel benne a gyűjtőszenvedély. — 2000-ben az unokatestvéremnek gyermeke született, babalátogatóba indultunk, készítettem egy kis ajándékkosarat, melybe egy kis játék macit is beletettem. A maci végül nekem annyira megtetszett, hogy kivettem a csomagból, és a saját, illetve az öcsém megőrzött, gyermekkori, klasszikus, sárga macija mellé került. A háromból pedig úgy lett négy, hogy Joci elment egy vásárba, és vásárfiaként egy 10 dináros macit hozott nekem. S akkor megkérdezte tőlem, ezek szerint te most gyűjtöd a macikat? — Igen! — s onnantól nincs megállás.

Az ebédlőben ülünk és beszélgetünk, a kívülálló szemnek is komolynak tűnő macis szakirodalom és katalógusok hevernek az asztalon, így óhatatlanul komolyra fordítjuk a szót.

— Már 2000-ben betagosodtam a németországi Steiff Clubba, egy németországi ismerősömnek, Keller Istvánnak köszönhetően, aki nekem ajándékozta ezt a tagságot, merthogy más útja-módja Szerbiából nem volt a csatlakozásnak, s azóta is rengeteget segít nekem a mackók beszerzésében. Csomagban feladja nekem — a vámosok ugyan időnként felbontják, hiszen ritkaságszámba menő hobbim van, Szerbiából más nem is tagja a Steiff Clubnak. Értékes darabokról van szó, egy maci 50 eurótól több 100 eurót érhet.

A mackó Teddy Bear néven 1902-ben indult hódító útjára Amerikából — vagy talán Európából? Máig vitatkoznak ezen a szakértők, hiszen szintén 1902-ben született meg a játék mackó egy német varrónő, Margarete Steiff műhelyében. A Steiff cég máig a legkiválóbb alapanyagokból kézzel készíti a macikat Németországban.

— Margarete 1880-ban elsőként egy filcelefántot készített, ezt játék állatok sora követte, s majd csak 1902-ben tervezte az első játék macit, 1903-ban pedig kiadta az első sorozatot, és elkezdték árusítani a vásárokban. Mindegyik Steiff maci fülében található egy azonosító, a katalógus pedig pontos, az apró részletekbe is belemerülő leírást nyújt egy-egy mackóról, akárcsak az azonosító éppen aktuális betűtípusáról, így kétséget kizáróan meg lehet állapítani, hogy eredeti példányra bukkant-e a gyűjtő. Számomra a Steiff macik a csúcs, bár vannak Hermann mackók, Clemens macik, nagyon sok német gyártmány létezik, és persze a Teddy mackó, ezekből is van néhány példányom. Legtöbbjükre licitálni kell, illetve az új darabok megrendelhetőek, ezeket a Steiff Club tagjaként kedvezményesen vásárolhatom meg. Itthoni és magyarországi vásárokon is hozzá lehet jutni egyszerűbb példányokhoz, bár ritkaságokra is rá lehet akadni. A kollégák, barátok, ismerősök is szólnak, ha eladó macit látnak. Én a régi, faforgáccsal tömöttnek örülök a legjobban, melyet még mosni sem szabad. Ezeket vitrinben vagy üvegekben tartom, hogy ne porosodjanak. A természetes anyagból, moherből készülteknek a moly a legnagyobb ellenségük, így ezek az első éjszakát nálunk a mélyhűtőben töltik, hogy az esetlegesen bennük levő molyok elpusztuljanak.

A gyűjteményben levő macik közül Slađa egy nagyon értékeset is megmutat, melyet az 50. születésnapja örömére szerzett be egy szerencsés licitáláson: egy 1930-ból származó, katalogizált apróságot, melynek ha lecsavarjuk a fejét, kiderül, parfümüvegcsét rejt a belseje. Arról is mesél, hogy a macik először csak a ház folyosóján kaptak helyet, de ez végül szűknek bizonyult, így jutottak el odáig, hogy ma már bárhol, bármelyik helyiségben előbukkanhatnak. Mindezekben eddig csak a vendégségbe érkező barátok, ismerősök, rokonok gyönyörködhettek — most első alkalommal mutatják őket be a nagyközönség előtt. A gyerekhétre szóló felkérésnek nem tudtam nemet mondani. Persze nem mindet viszem el, hanem csak a gyűjtemény egy részét: mechanikus, vagyis mozgó mackókkal, Steiff és Hermann macikkal, valamint reklámmacik egy csoportjával készülök, hiszen szinte nincs olyan cég, amely a marketingje során ne élt volna a játék mackók nyújtotta népszerűséggel. 

Ne hagyják ki ezt a csodát, a gyerekhéten menjenek el a mackókiállításra Kanizsán!

Kapcsolódó események
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..