home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Ki forgatja a Földet?
(re)
2010.04.21.
LXV. évf. 16. szám

Sokak szerint a Föld napjai meg vannak számlálva. A kíméletlen környezetszennyezés, az ózonréteg elvékonyodása, vizeink szennyezettsége, erdeink kipusztítása sokban hozzájárul ahhoz, hogy rövidesen ellehetetlenedjen az élet a bolygónkon.Világszerte hatalmas méretű figyelemfelkeltő programokat szerve...

Sokak szerint a Föld napjai meg vannak számlálva. A kíméletlen környezetszennyezés, az ózonréteg elvékonyodása, vizeink szennyezettsége, erdeink kipusztítása sokban hozzájárul ahhoz, hogy rövidesen ellehetetlenedjen az élet a bolygónkon.
Világszerte hatalmas méretű figyelemfelkeltő programokat szerveznek, amelyek célja, hogy tudatosítsák az emberekben a természet, az élővilág, az ivóvíz-tartalékok megóvásának fontosságát.
Április 22-én a Föld napját ünnepeljük. 1970-ben tartották meg először azzal a céllal, hogy felhívják az emberiség figyelmét bolygónk veszélyeztetettségére. Az első alkalommal, Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez az esemény nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon is fontos változásokat eredményezett.
Több mint 125 ország környezetért aggódó polgárai, civil szervezetei, falvak, városok, iskolák, környezetvédelmi szervezetek a legkülönbözőbb módon, saját programokkal tették emlékezetessé ezt a napot. Gyakran tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Az eltelt 33 évben a Föld napja mozgalom világméretűvé vált: 184 országból több mint 5000 szervezet regisztrált tagja a hálózatnak. Minden évben több mint 300 millió ember mozdul meg e nap kapcsán.
Ki vagy mi mozgatja a Földet? - kérdeztük a héten riportalanyainktól.
Gyenizse István, a Belgrádi Egyetem Atomfizikai Katedrájának vezető tanára:
- A Földet az mozgatja, amit az 1 dollároson levő, piramist, illetve annak a csúcsát képező háromszögben levő mindent látó szemet ábrázoló kép sugall: ez a pénz, a hatalom és az érdek. Ez a három dolog az, ami a bolygónkat mozgatja.
Horváth Endre csonoplyai plébános:
- A Földet mint égitestet a világegyetem kozmikus erői mozgatják. De a Föld nem csupán egy égitest, amelyen megvannak az emberi élet fennmaradásához szükséges feltételek, ahogyan az ''otthon” sem csupán egy tetszőleges összkomfortos épület. Ezért a Földnek rendeltetése is van: az emberért van, és az emberen keresztül Isten dicsőségére kell szolgálnia. Az embert pedig Isten munkatársának és a világ ''pásztorá”-nak rendelte, akinek feladata, hogy ilyen irányba mozdítsa el a világot. Jó lenne, ha ez a ''pásztor” felelőséget tudna vállalni önmagáért és a rábízottakért, és feladatához híven nem rombolná, fosztogatná a Földet, hanem őrizné és művelné.
Vince István, a belgrádi Csillagvizsgáló Intézet tudományos tanácsosa:
- A Föld egy igen bonyolult mozgást végez. Ebben több tényező is szerepet játszik: ilyen a Hold és a Nap. Bolygónk fő mozgatóereje a Nap gravitációs ereje, amely a Földet a Nap körüli pályára kényszeríti. A Földnek a Nap körüli mozgását nevezzük revolúciónak. Bolygónk azonban a Hold körül is forog, és ez a Hold és a Nap által kifejtett gravitációs erők egyensúlyának a hatása a Földre. A Föld és a Hold tehát egy pont körül forognak, de a Föld a saját tengelye körül is forog. Ez a forgás határozza meg a nappalok hosszát, amely változik. Ebben a mozgásban szintén két gravitációs erő dominál: a Naptól és a Holdtól eredő. E miatt a két erő miatt a Föld egy forgócsigaszerű mozgást végez, amit precessziónak nevezünk, és a Nap hatására keletkezik, a Hold által kiváltott mozgást pedig nutációnak hívjuk, és ez az erő nyilvánul meg például az apály és a dagály váltakozásakor. E két gravitációs erő vektoriális összegének az eredménye a Föld a mozgástengelye, amely változtatja az irányát a térben. Ez azt jelenti, hogy a Föld - pólusai körül - egy bonyolult görbén halad, amely görbét a recesszió és a nutáció alakítja. Elméletileg e két komponens írja le a Föld ezen mozgását. Mindemellett természetesen más tényezők is hatnak a Föld mozgására, többek között más bolygók, főként a Jupiter.
Balázs Anita szabadkai középiskolás tanuló:
- A föld forgását tudományosan és vallási nézetek alapján is meg lehet magyarázni. Kérdés csak az, hogy ki miben hisz. Én - noha hívő ember vagyok - inkább hiszek a tudomány által kifejtett nézetekben a bolygónk mozgását illetőleg, ugyanakkor nem vetem el az egyház nézeteit sem. Ez egy olyan összetett, az ember kicsisége fölött álló hatalom műve, amiben vagy hisz az ember, vagy sem, de bizonyítani egyiket sem tudja igazán. A tudomány által felhozott érvek még itt-ott talán bizonyíthatóak is, de a Bibliában leírt teremtésre már nincsenek ,,kézzel fogható'' bizonyítékok. Én ezt úgy élem meg, hogy a Föld forog valami hihetetlen erő hatására, és az ember nagyon apró tényező ahhoz, hogy ezt befolyásolja.
Molnár Tibor magyarkanizsai vállalkozó:
- Véleményem szerint a Földet a pénz és a gazdag, tehetős emberek mozgatják. Természetesen ezt átvitt értelemben értem, de ha jobban belegondolunk, pénz nélkül nem lehetne bányakincsekhez jutni, folyómedreket szabályozni, erdőket telepíteni vagy éppen kiirtani, az ipar nem fejlődne és a gyárak nem szennyeznék ilyen nagy mértékben a környezetet, illetve magát a Földet. Vagyis: ahhoz, hogy a Földön megmaradjon az élet, pénzre van szükség, de éppen ez az életvitel az, ami meg fogja semmisíteni egy napon az élőhelyünket.
Ft. Szabadi Károly szabadkai plébános:
- Hogy ki vagy mi mozgatja a Földet? Lehet, hogy a politikusok, a hatalmasok... vagy az őszinte, egyszerű emberek, akik a jót keresik és nem találják, majd tovább keresik, és megtalálják a felebarátaikban. Isten mozgat és irányít mindent, az embereket és a társadalmat is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..