home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Két út áll Magyarország előtt
(T.L.)
2014.02.19.
LXIX. évf. 8. szám

Évet értékelt a magyar miniszterelnök — Felértékelődött a „vörös sárkány” szerepe — Ennyit számít az Európai Uniónak a hungaricum — Olasz kormányváltás, avagy salto mortale

Évet értékelt a magyar miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország ígéretes, felívelő korszak küszöbén áll, ezért a közelgő parlamenti választáson a magyaroknak újra meg kell mutatniuk, hogy erősek és egységesek. A miniszterelnök mintegy két hónappal az országgyűlési választás előtt tartott, tizenhatodik évértékelő beszédében a telt házas Millenáris Teátrumban azt hangoztatta, hogy a magyar gazdaság több mint egy évtizede nem ért el olyan jó eredményeket, mint mostanában. A választásokkal kapcsolatban pedig kiemelte, hogy két út áll Magyarország előtt. Két erő között lehet majd választani, „a második rendszerváltás” ereje és a posztkommunista rendszer között, a jövő és a múlt, „a jövőépítés és a posztkommunista restauráció” között. Az ellenzék erős kritikával illette a jelenlegi magyar miniszterelnök beszédét. Mesterházy Attila szocialista kormányfőjelölt szerint hazug és gyáva volt Orbán beszéde, melyből egyaránt hiányzott a valóság és az emberek mai gondjai.

Felértékelődött a „vörös sárkány” szerepe

Az elmúlt napokban magas szintű magyar delegáció látogatott Pekingbe. Orbán Viktor miniszterelnökön kívül a diplomáciai küldöttség tagjai között volt Martonyi János külügyminiszter, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A magyar küldöttség a kínai fővárosban megbeszélést folytatott többek között Li Ko-csiang miniszterelnökkel. A találkozón mindkét kormányfő egyetértett abban, hogy a kínai—magyar kapcsolatok nagyon szorosak. A magyar diplomácia pekingi látogatásának legfőbb céljai között szerepelt a Kína és a közép-európai országok turisztikai együttműködésének budapesti regionális központjáról szóló végleges szerződés aláírása, a Bank of China magyarországi regionális központjának létrehozása, a Magyarország és Kína közötti közvetlen légi járat visszaállítása, valamint nagyobb méretű infrastrukturális beruházások kidolgozása. A kínai kormány létrehozta a Budapest—Belgrád vasútvonal korszerűsítését előkészítő munkacsoportot. A vasútvonallal kapcsolatos munkálatok a terv szerint már ebben a hónapban elkezdődhetnek.

Ennyit számít az Európai Uniónak a hungaricum

Az Európai Unió bürokratái újabb érzéketlenségről és hozzá nem értésről tettek tanúbizonyságot a tokaji borvidék megnevezése kapcsán. Mint ismeretes, Magyarország még évekkel ezelőtt kérte az Európai Bíróságtól, hogy tiltsa el Szlovákiát a „Vinohradnicka oblast’ Tokaj” eredetmegjelölés használatától. Szlovákia saját törvényi szabályozásában elsőként a „Tokajská vinohradnicka oblast” megnevezést alkalmazta, az Európai Bizottságtól viszont mégis azt kérte, hogy a magyar „Tokaji” megnevezéshez sokkal jobban hasonlító „Vinohradnicka oblast’ Tokaj” megnevezést szerepeltethesse a borok eredetmegjelölésének és földrajzi jelzésének elektronikus uniós E-Bacchus nevű nyilvántartásában. Magyarország azért fordult az Európai Bírósághoz, mert Brüsszel eleget tett a szlovák kérésnek. A luxemburgi testület most azonban úgy foglalt állást, hogy a magyar keresetet, illetve fellebbezést teljes egészében elutasítja. Így tehát Szlovákiának joga van ahhoz, hogy használhassa a „Vinohradnicka oblast’ Tokaj” eredetmegjelölést.

Olasz kormányváltás, avagy salto mortale

Benyújtotta lemondását Enrico Letta olasz miniszterelnök. A mindössze tíz hónappal ezelőtt megválasztott kormányfő feleslegesnek tartotta, hogy a parlamentben bizalmi szavazást kérjen hivatalban lévő kormányának, és benyújtotta visszavonhatatlan lemondását. Lettát Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt főtitkára követheti a miniszterelnöki poszton.                                                              

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..