home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Két tűz között
Talpai Lóránt
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám
Két tűz között

Nem tetszik az EU-nak a szerb—orosz kereskedelmi kapcsolat — Horvátország autópályákat árul — Magyar nyelvű mise a bécsi dómban — Exkluzív kávézó allergiásoknak — Globalizáció - a Mohamed a legnépszerűbb fiúnév Angliában — Hatalmas földcsuszamlás Hirosimában

Nem tetszik az EU-nak a szerb—orosz kereskedelmi kapcsolat

Az Európai Unió arra szólította fel Szerbiát, hogy ne éljen vissza az orosz importtilalommal. Az EU illetékeseinek ugyanis egyáltalán nem tetszik, hogy Szerbia európai uniós tagjelöltként kihasználja Moszkvának az európai importtilalomra vonatkozó döntését. Mint ismeretes, az orosz főváros úgy határozott, hogy augusztus 7-étől egy évre megtiltja az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, a Kanadából, az Ausztráliából, illetve a Norvégiából származó gyümölcs, zöldség és egyéb élelmiszerek importját. A felsorolt országokkal ellentétben Szerbia felkerült azoknak az országoknak a listájára, amelyek előnyhöz jutnak Oroszország mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékekkel való ellátásában. A szerb kereskedelmi és a mezőgazdasági miniszter mindezt egyedülálló lehetőségnek nevezte, mivel ezáltal Szerbia szinte megduplázhatná a mezőgazdasági és az élelmiszer-ipari termékeinek kivitelét Oroszországba. Az Európai Unió azonban rosszallóan tekint a szerb—orosz együttműködésre.

Horvátország autópályákat árul

A horvát kormány koncesszióba adná autópályáit. Az autóutakat privatizálni szándékozó cégeknek egy-egy koncessziós szerződésért mintegy 2,5-3 milliárd eurót kell fizetniük, a megvenni kívánt koncesszió hosszától függően — mely harminctól ötven évig terjed majd. A horvát kormány a bevételt elsősorban az elmúlt évek gyors és látványos autópálya-építéseiből származó, több mint 4 milliárd eurós adóssága törlesztésére akarja költeni. A horvát utak és autópályák dolgozói szakszervezetének viszont egyáltalán nem tetszik a kormány terve, ezért októbertől aláírásokat gyűjt, hogy népszavazás dönthessen az ügyben. A szakszervezet szerint a lakosság hatvan-hetven százaléka ellenzi a nemzeti vagyon koncesszióba adását, már csak azért is, mert az üzemeltetők első intézkedése biztosan az lesz, hogy emelik az autópályadíjat.

Magyar nyelvű mise a bécsi dómban

Szent István tiszteletére magyar nyelvű misét mutattak be a bécsi Stephansdomban. Az egyházi eseményre Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból, Erdélyből, Magyarországról és Ausztriából is érkeztek zarándokok. Az istentiszteletet Pintér Gábor pápai prelátus celebrálta. Köszöntőjében kiemelte, hogy Bécs városa a magyar történelemben mindig jelentős szerepet töltött be, ezért nem csupán egy külföldi fővárosként tekintünk rá, annál sokkal fontosabb számunkra. Úgy fogalmazott: „Mivel Bécsben otthon érezzük magunkat, szívesen jöttünk itt össze, hogy megemlékezzünk Szent István királyról.” A szentmise végén a Szent István-ereklyét a híres máriapócsi oltárhoz vitték. Ezután a dóm előtti téren néptánc- és népiének-bemutatót tartottak, valamint az érseki palotában szeretetvendégségre invitálták a vendégeket.

Exkluzív kávézó allergiásoknak

Az osztrák fővárosban, Bécsben allergiások számára nyílik kávézó AllergikerCafé néven. A kávéház megálmodói és tulajdonosai maguk is allergiások, pontosabban hisztamin- és lisztérzékenységben szenvednek. Ezért a vendéglátóhelyen kapható finomságok összetevői egészen el fognak térni egy átlagos sütemény vagy menü hozzávalóitól. A különféle sütemények fantázianeve mellett olvasható lesz a pontos összetétel, és apró ikonokkal jelölik majd, hogy egy-egy finomságot milyen típusú allergiások fogyaszthatnak. A kávézó stílusa is egyedi lesz, melynek jegyei nemcsak a személyzet kötényén, hanem a papírból vagy textilből készült kreatív süteménycsomagoláson és a helyiségben is meg fognak jelenni. Az AllergikerCafét szeptember 12-én nyitják meg a város negyedik kerületében.

Globalizáció - a Mohamed a legnépszerűbb fiúnév Angliában

A brit nemzeti statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy az utóbbi években Angliában a fiúgyermekek leggyakrabban a Mohamed nevet kapják. Az iszlám próféta neve 2012-ben még 29 csecsemővel maradt el az első helytől, 2013-ban azonban már elsöprő sikert aratott. Tavaly összesen 7445 csecsemő kapta a Mohamed nevet vagy annak valamilyen változatát, például a Muhammadet, Mohammedet vagy a Mohammadet. A név egyébként nem véletlenül ilyen népszerű: Angliában nagyjából hárommillió muszlim lakos él. Mohamed próféta neve egyébként nemcsak a szigetországban, hanem világszerte is rendkívül népszerű a muszlim családokban. Mintegy 150 millió embert hívnak Mohamednek. A név gyakorisága mindenesetre azt bizonyítja, hogy az iszlám világszerte domináns vallássá válik. Angliában például 2002-ben a Mohamed csak a 61. legnépszerűbb fiúnév volt, azóta azonban megkétszereződött az országban élő muszlimok száma, és ez az elnevezés lett a legelterjedtebb.

Hatalmas földcsuszamlás Hirosimában

A rendkívül csapadékos időjárás hatalmas földcsuszamlást idézett elő Japánban, Hirosima városában. A felázott föld több helyen megcsúszott és maga alá temetett számos lakóházat a város hegyvidéki peremkerületeiben. A természeti katasztrófa több mint negyven ember halálát okozta, és sokaknak nyoma veszett. A japán hatóságok nagy erőkkel keresték a túlélőket, a kormány több mint hatszáz katonát küldött a mentéshez. A hirosimai tragédia miatt Abe Sindzó japán miniszterelnök is megszakította vidéki nyaralását, és visszatért Tokióba. A hatóságok egyébként arra figyelmeztetnek, hogy a térségben további esőzések várhatók, ami újabb földcsuszamlásokhoz vezethet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..