home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Két keréken, szabadon
Tóth Tibor
2022.07.19.
LXXVII. évf. 28. szám
Két keréken, szabadon

Habár a kerékpározás egyre népszerűbb környékünkön, még elmaradunk a magyarországi példáktól, ahol, talán a kerékpárút-hálózat fejlettsége okán, rengetegen pattannak nyeregbe, és szelik a kilométereket. Vajdaságban elvétve látni kisebb-nagyobb csoportokat kerékpározni, de általában ketten vágnak neki a saját maguk által kijelölt távnak. A csókai Dupák Tamás és Erika három évvel ezelőtt próbáltak meg először a munkával teli hétköznapok után hétvégi kerékpártúrával feltöltődni, ami annyira bevált, hogy azóta hacsak tehetik, minden hétvégén valamelyik országúton tekerik a pedálokat.

A kalandokba először Tamás vágott bele, aki első útja alkalmával Csókáról indulva, Törökkanizsa, Magyarkanizsa és Zenta érintésével 50 km-es kört tett meg. A következő alkalommal már felesége, Erika is csatlakozott hozzá, és azóta alig várják a hétvégéket, hogy útnak indulhassanak. A koronavírus miatti korlátozások után elsőként a szomszédos Kanizsamonostorra bicikliztek, ami a hosszú bezártság után nem volt egyszerű, hiszen Erika állítása szerint nagyon elfáradtak, de ez sem szegte kedvüket, és azóta már több országban (Magyarország, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Horvátország) is jártak.


Dupák Tamás és Erika (szerző felvétele)

— Zöldségfélék termesztésével foglalkozunk, a terményt nagyban értékesítjük. A vevőknek általában hétfőre és péntekre készítjük az árut, szombaton itt tudjuk hagyni a munkát, és hódolhatunk kedvenc időtöltésünknek. Az elmúlt hat héten különféle ünnepségeken, ballagásokon, születésnapokon vettünk részt, és a biciklik pihentek — mondta Tamás, majd Erika hozzátette, a kihagyás ellenére az erőnlétük megmaradt, mivel edzőterembe járnak, otthon szobabiciklin tekernek, és az elmúlt szombaton gond nélkül teljesítették a tervezett 175 km-es távot.

A házaspár Algyőre indult fürödni, Szegedre érve azonban csepergett az eső, és úgy határoztak, hogy Csóka testvértelepülése, Bordány felé veszik az irányt. Nem bánták meg, mert olyan települések (Bordány, Öttömös, Üllés) kerültek útjukba, amelyeken korábban még sosem jártak. Arra mindig figyelnek, hogy sötétedés előtt érjenek haza, hiszen nálunk Hajdújárás végéig van kerékpárút, utána azonban kénytelenek a közúton közlekedni. Az első külföldi útjuk Szegedre vezetett, és Csongrád megye székhelyére azóta is leggyakrabban kerékpárral mennek, ahogyan Szabadkára is. Próbálnak, amikor ez lehetséges, mindig más útvonalakon közlekedni. A bicikliket gyakran beteszik az autóba, elkocsikáznak a kijelölt helyszínre, és ott kerékpároznak, de igénybe veszik a vasúti és az autóbusz-közlekedést is, ahogy tették ezt az ohridi út alkalmával, ahol Albánia érintésével Észak-Macedónia egyik gyöngyszemét, az Ohridi-tavat karikázták körbe.


Visegrádon, a Drinán átívelő híd előtt

A kerékpárosok gyakran nem várt akadályok előtt találják magukat, de mindig meglelik a járható utat. Az egyik belgrádi hídra szerettek volna felhajtani, de sehogy sem találták a hídra vezető bekötőutat. Kiderült, hogy több kilométerrel visszább létezik egy csatlakozó, és aki ott nem hajt fel arra a bizonyos kerékpárútra, annak a biciklit kézben kell felvinnie a lépcsőn.

— A Bajina Baštától a Mokra Goráig vezető út is érdekes volt. A tavasszal iktattuk programba a két helyszín közötti távot, abban bízva, hogy könnyen teljesítjük a ránk váró kilométereket. Igen ám, de előttünk állt egy 18 km hosszú, folyamatos emelkedő, melyhez három órára volt szükségünk, át kellett ugyanis haladnunk a Tara-hegységen, annak is a legtetején. A célhoz érve sokan fotóztak bennünket, mert azt hitték, szlovénok vagyunk. Közismert, hogy ők megszállott kerékpárosok, és csodálkoztak, hogy mi Vajdaságból jöttünk, mégis elindultunk ezen a távon. A lejtőről lefelé gurulva nagy meglepetésünkre egy alagútban találtuk magunkat, ahol majdnem teljes sötétség fogadott bennünket. Mellény nem volt rajtunk, akkor kezdtük keresni a lámpákat, közben az autók nagy sebességgel száguldoztak mellettünk. Ez a 2 km végtelennek tűnt — elevenítették fel az emlékeket.


A Hősök terén, az olasz kerékpáros-körversenyen

Hatalmas élmény volt számukra az olasz kerékpáros-körverseny magyarországi szakaszainak helyszínen való követése. Budapestről elkarikáztak Visegrádra, és ott a befutót élőben láthatták.

— Az első helyezett kerékpáros előtt egy órával karaván érkezik a célba, és a verseny támogatói szétosztják saját reklámtárgyaikat a közönség körében. Arra nagyon ügyelnek, hogy mindenki kapjon ajándékokat, addig nem mennek tovább, amíg a tömeg végén lévő szurkoló is át nem veszi a táskát, kulcstartót és egyéb tárgyakat. A budapesti időfutam előtt mi is felhajtottunk a Hősök teréről a budai várba, ahol szintén élőben láthattuk a világ legjobbjait. A mezőny elindult a harmadik magyarországi szakaszra, mi pedig úgy gondoltuk, Budapestről hazatekerünk Csókára. Jól haladtunk, Erika kerékpárjának a gumija azonban Soltvadkertnél kilyukadt, egy órát vesztettünk, és Hajdújárásnál ránk sötétedett. Onnan kocsival jöttünk haza, de így is elégedettek voltunk, mert a Budapest és Hajdújárás közötti 213 km az eddigi leghosszabb, melyet egyhuzamban teljesítettünk — mondták mindketten.


Szarajevó, háttérben a Miljacka folyó (fotók: Dupák Tamás és Erika gyűjteménye)

A budapesti és a visegrádi út mellett szívesen emlékeznek Szarajevóra is. Tamás telefonja az indulás előtti estén elromlott, Erikáé pedig egyetlen wifiponthoz sem csatlakozott, így Visokóról indulva a tájékoztató táblákra és a helyiek útbaigazítására hagyatkoztak.

A túrák alkalmával csak a legszükségesebb holmikat viszik magukkal: víz, váltás ruha, esőkabát, különféle szerszámok mindig helyet kapnak a táskában. Magyarországon több helyen úgynevezett szerelőpontok állnak a kerékpárosok rendelkezésére, ahol a turisták pihenhetnek, megjavíthatják kerékpárjukat. A kerékpározás megnyugvást és feltöltődést ad számukra, egy-egy út alkalmával teljesen kikapcsolódnak, közben nézelődnek, gyönyörködnek a tájban, érdekes emberekkel találkoznak. Nem haladnak gyorsan, kedvük szerint megállnak, és megtekintenek egy-egy látványosságot, fényképezkednek.

További terveik közé Olaszország és a Garda-tó tartozik, ahol az egyik legszebb kerékpárút található, a Budapest—Balaton távot is szeretnék teljesíteni, és a tengerparton, Szlovéniától Montenegróig való biciklizés is a bakancslistán szerepel.

A kerékpározást mindenkinek érdemes kipróbálnia — üzenik, mert általa egy olyan teljesen ismeretlen világba csöppen az ember, amely fizikai fáradtsággal jár ugyan, de a lelki feltöltődést semmi sem pótolhatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..