home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kerüljön délre a védvonal
Markovics Annamária
2022.10.13.
LXXVII. évf. 41. szám
Kerüljön délre a védvonal

Magyarország és Ausztria schengeni kötelezettségeinek eleget téve védi saját és ezáltal az Európai Unió határait az illegális bevándorlók és az embercsempészek ellen, viszont azt kellene elérni, hogy ez a védvonal minél délebbre, a magyar—szerb határ helyett a szerb—északmacedón határra kerüljön — hangzott el azon a belgrádi találkozón, amelyen szerb, magyar és osztrák illetékes miniszterek vettek részt.

A számok „felrobbantak”
Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter a közös sajtótájékoztatón kijelentette: Szerbiát, Magyarországot és Ausztriát is súlyosan érinti a migránsválság, ezért közös megoldásra van szükség a helyzet hatékony kezelése érdekében. Hozzátette: Szerbia nem lesz a migránsok parkolója, főleg, hogy most már nem humanitárius helyzetről van szó, hiszen bűnbandák és embercsempészek tanyáznak az országban, akik fegyvert is hordanak maguknál, és emberek sanyarú sorsán élősködnek.

Az illegális bevándorlók száma egyre nő, és már a 2015. évi helyzethez hasonlóknak lehetünk a tanúi, óriási a nyomás a határon — emelte ki Aleksandar Vulin, és hozzátette: ezzel a problémával nem maradhat egyedül egyik ország sem, ezért összefogásra van szükség, Magyarország, Szerbia és Ausztria pedig megbízható partnerei egymásnak. Tartani kell a szerbiai és a nemzetközi törvényeket, de valamit lépni kell. „Nemcsak az országaink területét kell megvédeni, hanem az állampolgáraink életmódját is” — szögezte le.


fotók forrása:Tanjug

Az együttműködés módozatai
Gerhard Karner osztrák belügyminiszter véleménye szerint a határon átívelő szervezett bűnözés határon átívelő szervezett együttműködést kíván, így a három ország minisztereinek a feladata a következő időszakban az együttműködés módozatainak a megfogalmazása lesz. Megköszönte Szerbiának, hogy az ország az év végéig összehangolja vízumpolitikáját az Európai Unióéval, így már Ausztriában sem adnak majd át menedékkérelmet olyan országokból — például Indiából, Marokkóból vagy Tunéziából érkezők —, akiknek semmi esélyük arra, hogy menedéket kapjanak az országban. Egyébként csak az idén 58 000 menedékkérelmet adtak át Ausztriában.

Dimenzióváltásra van szükség
A gyakorlati és a számbeli tudnivalókat Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ismertette. Közölte, a magyar—szerb határ „ostrom alatt áll”, hiszen a migránsok és az embercsempészek már felfegyverkeztek, és az éles lőfegyvereket nemcsak egymás ellen használják, hanem a határt védő rendőrökkel szemben is.

„Sajnos azt kell látnunk, hogy a migrációt kiváltó okok egyáltalán nem csökkentek, hanem egyre súlyosabbak, hiszen Brüsszel migrációpárti politikájához most még hozzáadódik a háború és a szankciók okozta globális gazdasági visszaesés és a világélelmezési válság” — magyarázta Szijjártó Péter, aki szerint a migrációs nyomás még súlyosabb lesz a következő időszakban.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter közölte: a magyar álláspont szerint a migráció nem emberi jogi kérdés, hanem biztonsági, sőt bűnügyi kérdés. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország Európa külső határát védi a Szerbiával közös határon, ezért mindenkinek az az érdeke, hogy a védvonal, mely most a magyar—szerb határon van, a lehető legdélebbre kerüljön.

„Nagy, erős és hatékony határvédelmi erőt kell létrehoznunk közösen annak érdekében, hogy Szerbia és Észak-Macedónia határát meg tudjuk védeni, és Magyarország készen áll ezen közös határvédelmi erőhöz a lehető legnagyobb mértékben hozzájárulni” — összegezte a belgrádi találkozón elhangzottakat a magyar tárcavezető.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..