home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Képzések, melyek a vajdasági magyarságot gazdagítják
Miskolci Krisztina
2024.06.27.
LXXIX. évf. 26. szám
Képzések, melyek a vajdasági magyarságot gazdagítják

A Szekeres László Alapítvány a 2024/2025-ös tanévben is gazdag kínálattal szolgál a tanulni vágyók számára. A 2017 óta zajló program az idén új felsőoktatási képzéssel bővül, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktoralapképzésével.

Négy intézmény hat képzése lesz elérhető a jelentkezők számára, ezek között vannak alap-, mester- és szakirányú továbbképzések, melyek között mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Kosányi Tamással, a Szekeres László Alapítvány munkatársával, képzési referenssel beszélgettem az induló tanévről.

— Az idén egy mester-, két alap- és három szakirányú továbbképzést hirdetünk. Az első az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának mechatronika-mesterképzése, mely már hetedik éve indul nálunk. Az egyik alapképzés a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának közösségszervező, a másik pedig a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktor-alapképzése. Fontos megemlíteni, hogy az egész Kárpát-medencében mi vagyunk a harmadik intézmény, mely ezt a képzést elindítja, Budapest és Erdély mellett. A három szakirányú továbbképzés a Károli Gáspár Református Egyetemé, az egyik a mentálhigiénés segítő — sokadik alkalommal indul, és mindig nagy rá az érdeklődés —, a művészeti igazgatás és művészetmenedzsment, illetve a színház- és filmművészeti szakíró, kritikus.
Kiemelném, hogy minden képzés esetében ugyanaz az oklevél jár, mint annak, aki Magyarországon fejezi be a képzést. Ez teljes mértékben európai uniós, magyarországi oklevél, Szerbiában viszont el kell ismertetni. Az alap- és a mesterképzés esetében ez már működik, a konduktorképzésnél most van folyamatban, hogy erre megoldást találjanak, a szakirányú továbbképzések esetében viszont jelenleg nem megoldott a honosítás.

* Hogyan látják, mire van nálunk igény?

— Hiány van olyan típusú szakemberekben, akik ezeken a képzéseken szerezhetnek képesítést. Például 2014 óta folyik vajdaságban a Pető-módszer alapján a fejlesztés és szűrés, mely az idegrendszeri nehézségekkel, sérülésekkel élő személyek fizikai és pedagógiai fejlesztését foglalja magában. Rengeteg olyan ember jelentkezik, akinek erre a típusú fejlesztésre szüksége van, viszont csak akkor tud hozzájutni, ha a magyarországi szakemberek eljönnek, és foglalkoznak vele. Szükség lenne olyan szakemberekre, akik itt Vajdaságban élnek, és itt tudják ellátni ezeket az embereket. Ezért volt nagyon fontos, hogy a konduktor-alapképzés elindulhasson. Ha itt megteremtjük magunknak a szakemberállományt, az a vajdasági magyarságot gazdagítja. A visszajelzések alapján azt látjuk, a volt hallgatók életútja különböző. Például a mentálhigiénés képzés elvégzése után sokan úgy döntenek, hogy magánpraxisban dolgoznak tovább, magánúton foglalkoznak a páciensekkel. A mechatronika szakot sokan már munka mellett végzik, de utána a hallgatók nagy százaléka doktori képzésen folytatja tanulmányait. A pedagógiai jellegű képzések esetében a megszerzett tudást és tapasztalatot a többség az oktatásban hasznosította tovább, javítva ezzel az oktatás minőségét. Ami a hallgatók lemorzsolódását illeti, az nem mondható nagynak. Főként azért esik ki valaki a képzésből, mert a munka és a tanulás nem vagy nehezen kerül összhangba, de voltak olyanok is, akik időközben szülési szabadságra mentek vagy elköltöztek. Tehát nem a képzés jellege miatt hagyták abba a tanulást, hanem más, külső tényezők miatt.

* Hol folyik majd az oktatás?

— Öt képzés levelező jellegű, vagyis munka mellett elvégezhető, legtöbb esetben péntek délután és szombaton folyik majd az oktatás. Lesz, amelyik online, minden más képzés esetében a helyszínen vannak a konzultációk, a SZLA épületében. Ezalól kivétel a konduktorképzés, mivel az a legösszetettebb, és az tart legtovább. Ott hétfőtől péntekig be kell járni három héten át elméletre, a másik három hétben pedig gyakorlatra. A képzésekről általánosságban elmondható, hogy a legtöbb oktató magyarországi intézményekből érkezik, de az MTTK és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanárai is besegítenek.

* Mennyibe kerül egy-egy képzés?

— Ezek a magyar állam által támogatott képzések, ebből adódóan ingyenesek, három kivételével. A szakirányú továbbképzések esetében van tandíj, mely egy jelképes összeg a vajdasági magyarok számára. A képzések tényleges piaci ára sokkal magasabb. A mentálhigiénés szakirányú továbbképzés 50 000 forintba kerül félévenként, a másik két induló szakirányú továbbképzés 10-10 000 forintba.

* Általánosságban milyen korcsoportok jelentkeznek, és mi szükséges hozzá?

— Eddig azt tapasztaltuk, hogy az érdeklődők korosztálya vegyes. Mivel a legtöbb induló képzés munka mellett is végezhető, jönnek huszonhárom és hatvanéves kor közötti diákok. A konduktor szak esetében szerintünk a fiatalabb generáció lesz többségben, hiszen az nem megoldható munka mellett, ezért úgy gondoljuk, sokan jelentkeznek majd azok közül, akik most fejezik be a középiskolát. Szinte minden képzés esetében szükséges önéletrajz, motivációs levél, valamint az előző tanulmányok oklevelét kell beadni a SZLA-ba, személyesen vagy postán. A színház- és filmművészeti szakíró, kritikus szakirányú továbbképzés esetében kritikát is kell írni, és a szakirányú továbbképzéseknél online jelentkezési dokumentumot is ki kell tölteni. A szerb nyelvű diplomának szükséges a fordítása.

Csuka Pált, a Semmelweis Egyetem Pető András Kara Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központjának igazgatóját kérdeztem az új konduktorképzésről.

— Ez egy, a bolognai rendszer alapján elfogadott alapszakos képzés, nagyon magas, 43 százalékos gyakorlati óraszámmal. Ez azt hozza magával, hogy a végén olyan szakembereket bocsátunk ki, akik nem kint az életben fogják megtanulni a szakmát, hanem a képzés alatt. Már az első napjától fogva az elmélet és a gyakorlat párhuzamosan folyik. A diploma, melyet kiállítunk, egy Semmelweis-oklevél, egyenértékű a budapestivel, elfogadják mindenhol. Szerbiában most folyik a diploma honosítási eljárásának a procedúrája, próbáljuk keresztülvinni a rendszeren, hogy mire végeznek a diákok, ez is rendben legyen.

* Aki végez, milyen korosztállyal tud majd foglalkozni?

— A mi diplománk féléves kortól, a korai fejlesztéstől egészen felnőtt korú betegekkel való foglalkozásig megfelelő. A korai időszakban főleg a központi idegrendszer sérülései a jellemzőek, felnőttkorban általában jön a koponyasérülés, stroke, Parkinson-kór, szklerózis multiplex és a paraplégiából eredő diagnózisú betegek ellátása. A konduktív pedagógia olyan határtudomány, amely a pedagógiát és az orvostudományt ötvözi, vagyis pedagógiaalapú rehabilitáció. Mi azt valljuk, hogy az emberek helyreállítását csak tanítás alapján lehet megvalósítani. Újból megtanítjuk a gyerekeket, felnőtteket arra, amit elvesztettek, hogy minél könnyebben visszatérjenek a mindennapi életbe, és minél önállóbbak legyenek. Nemcsak mozgásfejlesztést, hanem teljes személyiségfejlesztést végzünk. Beszédet, viselkedést, önellátást is tanítunk.

* A felvételinél miért szükséges alkalmassági vizsga?

— Ezt azért végezzük, hogy azoknak, akik erre a pályára, hivatásra jelentkeznek, ne legyen később gondjuk vagy problémájuk. Megnézzük, tudják-e majd művelni ezt a tanulmányaik elvégzése után, valamint az is fontos, hogy fizikálisan alkalmasak legyenek egy-egy beteg ellátására, hiszen szükséges a fizikai erő. Ne egy-két év múlva alakuljon ki náluk olyan gond, amely miatt nem tudják folytatni a pályát, inkább csinálunk egy előszűrést. Ezzel nem zárunk ki senkit, de ha valakinek például beszédproblémája van, mely eddig nem volt feltűnő, ráirányítjuk a figyelmét, hogy korrigálja, és később attól még felvesszük. Egy kicsit visszás, ha valaki leül egy beteggel beszédet fejleszteni, de nála is hasonló beszédprobléma van jelen.

* Mit nyújt maga a diploma?

— Akinek jelenleg konduktori diplomája van, az biztosan Budapesten szerezte, mert sehol a világon nem lehet konduktori diplomát kapni. Ez egy hungarikum, melyet a világon mindenhol elismernek, évente húsz főt képezünk. Munkanélküli konduktor nincs, ez biztos. Azt szoktuk mondani nálunk, hogy ha egy harmadévesnek nincs öt-hat munkaajánlata, akkor ott a konduktorhallgatóval van a baj, annyira „levadásszák” őket — mondta Csuka Pál.


Az érdeklődők az induló képzésekkel kapcsolatban minden információt megtalálnak a Szekeres László Alapítvány weboldalán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..