home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kényszervakáció
Fehér Márta
2019.02.23.
LXXIV. évf. 8. szám
Kényszervakáció

Csúcson az influenza — Medikusokat küldenek az eldugott falvakba — Porfogó — Tovább nőhet a minimálbér és a nyugdíj

Csúcson az influenza

Szünetel a héten a tanítás a szerbiai iskolákban, az állami ünneppel és a hétvégékkel együtt tíz napot tölthetnek otthon a gyerekek. Az egészségügyi miniszter javaslatára csütörtökön döntött a kormány arról, hogy az influenzajárvány miatt egy héttel meghosszabbítja a téli szünetet. Ezzel összhangban a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság Vajdaság területén is felfüggesztette a tanítást. Vajdaság kivételével ugyanis február 18-án ültek volna vissza a padokba a gyerekek, a katolikus ünnepek miatt térségünkben korábban kezdődik a téli szünet. A járványtani szakorvosok úgy látják, most tetőzött az influenza, a hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma jócskán meghaladta a százezret, és a betegek között rengeteg a gyermek. Azzal, hogy ők otthon maradnak, jelentősen csökken a megbetegedés kockázata, nemcsak az iskolások körében, hanem a családokban is, és így a felnőttpopulációban. Egy-két héten belül érezhető javulás és kevesebb beteg várható — állítják a szakemberek. A krónikus betegeket arra kérik, azonnal forduljanak orvoshoz, ha gyengének érzik magukat, vagy nehezen kapnak levegőt. Mások se várjanak túl sokat, ha három nap alatt sem múlik el a láz, és valamilyen szokatlan fájdalmat éreznek. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Medikusokat küldenek az eldugott falvakba

Végzős egyetemi hallgatók járják majd Szerbia legeldugottabb falvait és legszegényebb településeit a kötelező féléves gyakornoki idejük alatt, hogy megelőző egészségügyi ellenőrzéseket végezzenek. Erről állapodott meg Zlatibor Lončar tárcavezető és a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Kara hallgatói parlamentjének képviselői. Egyetértettek abban, hogy ezzel mindenki jól jár: a falusiak gyakrabban ellenőrizhetik egészségügyi állapotukat, a fiatalok pedig lehetőséget kapnak tapasztalatgyűjtésre és tudásuk bővítésére. A minisztérium közleménye szerint több közös projektumot is megvalósítanak majd a fővárosi egyetem hallgatóival az egészség népszerűsítése és a közegészségügy terén. (Szerbia RTV)

 

Porfogó

Mintegy 64 000 betegkönyv porosodik a köztársasági egészségbiztosító fiókintézeteiben. A legtöbbet a posta küldte vissza, mert nem tudta kézbesíteni az igénylőknek, akik vagy rossz címet adtak meg kérelmezéskor, vagy azóta máshová költöztek. Az illetékesek arra kérik a polgárokat, vegyék fel a betegkönyvüket, az igénylésről szóló bizonylat ugyanis nem helyettesítheti a végtelenségig a szükséges dokumentumot a rendelőben. A papír meggyűrődhet, a felirat olvashatatlanná válhat, és amíg a betegkönyv csipen tárolja a páciens adatait (így csak az egészségügyi dolgozó és a tulajdonos férhet hozzá), addig a bizonylat könnyen elérhetővé teszi az olyan információkat, mint az ember személyi száma, lakcíme, ami visszaélésre adhat okot — részletezi az alap tanácsadója. Belgrádban várja a legtöbb betegkönyv (21 000) a gazdáját, majd Újvidék áll a második helyen (9500), és Niš a bronzérmes (3800). (Szerbiai RTV)

 

Tovább nőhet a minimálbér és a nyugdíj

Aleksandar Vučić szerb államfő bejelentette, az idén ismét emelkedik majd a minimálbér összege, a jelenlegi 27 000-ről 30 000-re. A nyugdíjjal kapcsolatban elmondta, hogy további 5-7 százalékos növelésre lehet számítani, hiszen a korábbi 58,9 százalék helyett most az ország büdzséjének 37-38 százalékát fordítják nyugdíjra, így van miből több pénzt juttatni a legidősebbeknek. A Pink televíziónak adott interjújában a gazdasági helyzet javulásáról és az útépítésekről, vasútfejlesztésekről is beszélt. (Tanjug)


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..