home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kedvesek vagyunk a Kisdednek
Kőművesné Nyáry Márta
2019.12.25.
LXXIV. évf. 52. szám
Kedvesek vagyunk a Kisdednek

Az angyalkák, az aranyló hajfürtökkel, slingelt, apró dókában megérkeztek Szajánba még advent idején.

Úgy tűnt, látni is véltem őket huncut kacagásukkal, amint a kapuk alatt ezüst diókat gurítanak be az udvarokba, vagy mézeskalács csillagokat csúsztatnak a postaládákba. De legkedvesebbek akkor, amikor lágy szárnysuhogással beosonnak a házakba, és megcirógatják az atyámfia orcáját a derűs nap fényében.

És figyelem opánkáikat. Alig érintik a járdát, a központ felé tartanak. Nem is csoda, a falu központját áthatja a karácsonyt idéző áhítat. Szaján iskolásai, Kátity Enikő hitoktató deákjai az udvaron karácsonyi dalokat énekelnek, s a dal messze száll. A deákok adventi gyertyát gyújtottak az iskola teraszán, és mosolygós dalaik az angyalokat táncba röpítik, én meg hálás vagyok Istennek, hogy mindezt láthatom.

S a karácsony eljő, és már itt is van, amikor az otthonom melegére kíváncsiak az angyalok. A szobába lépve észrevétlenül fölröppennek a könyvespolcra. A picinyke kosarukat az ámulattól elejtik, és csillagpor szállingózik az alvó cicákra meg a férjuram vállára. Ő észre sem veszi, hogy mindkét oldalról egy-egy oktondi angyal telepedett rá, és hallgatják halk szavát. Az én drága hites uram azt mondja, nem kér ő ajándékot karácsonyra, csak békességet, megnyugvást és két szabadnapot a gyárban, hogy felszabadultan várhassa a kisded érkezését az éjféli misén a Szent István-templomban.

Az angyalok tapsolnak, ugrálnak! Így lesz, így lesz! — mondják, és fohászaikkal Istenhez fordulnak.

A templomban az angyalkáim is ott lesznek. A karácsonyi sokaságot hívják énekelni, senki sem rest. Jenován Flórián mesteri orgonajátéka mindenkit éneklésre sarkall. Mondják is az angyalok, Lábadi Katalinban most sem csalódtak: kristálytisztán csengő énekszóval megérinti a többi asszony lelkét is, és mindannyian dalra fakadnak. Az angyalok megsúgják Kató néninek, hogy ez kedves nekik. Aztán ft. Király Tibor atyát lepik meg egy csupor mézzel. És a csurgatott méz ragyogásában illan ide-oda az oltár közelében villogó, fénycsóvában úszó karácsonyfa.

Az éjféli mise végén a betlehemet látván az egyik angyal csak annyit mondott, a kisded megszületett, és ennek örömére szeressük egymást mi, emberek! Az angyalka egy hófehér csillagot nyújtott felém, és én megfogadtam, hogy továbbra is odaadó szeretettel fordulok felebarátaim felé.

 

A BÁNÁTI ÚJSÁG MUNKATÁRSAI ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPET KÍVÁNNAK A LAP VALAMENNYI OLVASÓJÁNAK!
Kapcsolódó cikkek
Bánáti Újság
In Memoriam
2020.12.12.
LXXV. évf. 50. szám
Elhunyt Kőművesné Nyáry Márta (1960–2020)
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..