home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Kassai séta Máraival
Tóth Lívia
2012.01.11.
LXVII. évf. 2. szám
Kassai séta Máraival

Lámpafényes látogatás az író szobránál - A szerző fotóiKassa 2013-ban, Európa Kulturális Fővárosaként, Márai Sándorral (is) várja a vendégeket. A már megkezdődött tevékenységek arra utalnak, hogy az emigrációból jelképesen, vagy mai szóhasználattal élve: virtuálisan hazacsalogatott, világsz...

Lámpafényes látogatás az író szobránál - A szerző fotói

Kassa 2013-ban, Európa Kulturális Fővárosaként, Márai Sándorral (is) várja a vendégeket. A már megkezdődött tevékenységek arra utalnak, hogy az emigrációból jelképesen, vagy mai szóhasználattal élve: virtuálisan hazacsalogatott, világszerte ismert magyar író vonzó turisztikai látványosság lesz szülővárosában. Legalábbis ez a tervük azoknak a szakembereknek, akik részt vesznek a nagyszabású, több éven át tartó program megvalósításában.
A rendszerváltás után a Petőfi Irodalmi Múzeum, amely a Márai-hagyatékot gondozta, és a Helikon Kiadó nagyon sokat tett azért, hogy az író ismertté váljon a magyar olvasóközönség előtt. Most egy másfajta hazatérésen dolgozik a lelkes csoport: a határon túlnyúló együttműködés keretében azt szeretnék elérni, hogy Kassa is újra felfedezze magának híres szülöttjét. Amit meg is érdemel, hiszen kevés alkotó életében jelentett olyan meghatározó élményt a szülőváros, a terek, az utcák, a polgárság, a szimbólummá váló dóm, mint Máraiéban. Mivel az is tény, hogy a szlovákok keveset tudnak róla, a Kalligram Kiadó már több könyvét is megjelentette szlovák nyelven, és további fordításokat tervez.

Márai-emlékszoba

A felújítás után a tavalyi év októberében ismét megnyitották Kassán, a Mészáros utca 35-ös szám alatt, a jellegzetes loggiás házban, a Márai Sándor emlékszobát. Ebbe az épületbe valószínűleg 1915-ben költözött be a család, a rajta levő emléktáblát 1991. március 22-én leplezték le. Előtte két helyszínen, a Szegfű utcai szülőházban és a Fő utcai lakóházban éltek. Az utóbbi bemutatásával kezdődik Márainak az Egy polgár vallomásai című műve. Az épület helyén ma már áruház áll. Az emlékszoba rekonstrukciója az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 nonprofit szervezet és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közös projektuma alapján valósult meg. Az új arculat, amelyben a szürke, piros, fehér és barna színek dominálnak, César Fernandez Bravo spanyol építész munkája. Az interaktív tárlaton minden információ négy nyelven hangzik el, illetve olvasható, a látogatók többek között megnézhetik az író életéről szóló filmet, valamint a kassai Thália Színház A gyertyák csonkig égnek című előadását. A Széllel szemben című 53 perces film szlovák--magyar koprodukcióban készült, Enyedi Ildió, illetve Martin Stelbasky rendezésében, és végigjárja a Márai életéhez fűződő helyszíneket.
A bútorozott sarokban Márai Sándor első íróasztalát, írógépét, székét és bőröndjét láthatjuk. Korábban sokkal több eredeti tárggyal rendelkeztek, de azokat a munkálatok idejére Budapestre vitték a leszármazottak. A Jáky család szeretné az ingóságokat visszaszármaztatni Kassának, de a hivatalos papírok elintézése még várat magára -- magyarázta Ondová Reiter Flóra projektmenedzser, aki volt olyan kedves, és január másodikán kinyitotta nekünk a múzeumot. Az objektumnak ugyanis, fizetett alkalmazott híján nincs hivatalos nyitvatartási ideje, a bejutni kívánók a háznál vagy a Fő utcán levő turistairodában próbálkozhatnak. Itt kell jelentkezniük azoknak is, akik a tavaly júliusban felavatott Márai Sándor-emlékkörutat kívánják végigjárni, amelynek egyik állomása természetesen az emlékszoba. Négy nyelven (magyarul, szlovákul, angolul, németül) kiadott, ingyenesen kapható térkép kalauzolja végig a turistát a kilenc, az íróhoz és a családjához köthető helyszínen, de előzetes bejelentkezéssel idegenvezető segítsége is igénybe vehető.

Márai Sándor-emlékkörút

Az új felfedezés: Márai Sándor szülőháza

Az első megálló maga a szülőház, az egykori Szegfű utca 6-os szám alatt, amelyről mostanáig úgy tudták, lebontották, és parkolót alakítottak ki a helyén. Nemrégiben derült ki, hogy a ház mégiscsak áll, időközben ugyanis összeépítették a 4-es és 6-os számú épületet, és jelenleg is lakóházként működik. Emléktábla még nincs, de a tervezet ötletgazdái szerint elképzelhető, hogy később az is kerülhet a homlokzatra. Következik a Thália Színház 2002-ben felavatott Márai Stúdiószínpada, amelynek homlokzatát Schrammel Imre A kassai polgárok című domborműve díszíti. A Maléter-palota a Malom utca 25-ös szám alatt található. Ennek a háznak az első emeletén lakott a Matzner család, s az író későbbi felesége, Lola. A legenda szerint innen szöktette meg az ifjú Márai a jövendőbelijét. Az egykori Európa Szálló, ma Volksbank, ugyanebben az utcában székel. Itt szállt meg Márai 1941-ben, egynapos látogatása során, amiről a Kassai őrjárat című műve tanúskodik, majd két évvel később itt kezdte el írni a Varázs című színművét. Az írót 1909-ben íratták be a Jászóvári Premontrei Kanonokok Kassai Főgimnáziumába (Kovács utca), két megszakítással 1916-ig itt végzi tanulmányait. Az egykor rendkívül finom süteményekkel büszkélkedő Megay-cukrászdában (ma Carpano a Fő utcán) ismerkedett meg egymással Márai Sándor és Lola. A séta hetedik pontja Márai Sándor ülő szobra, előtte az üres székkel a Mészáros utca északi végén. Gáspár Péter szobrászművész alkotását 2004. december 11-én avatták fel. A prospektus szerint utunk végére marad a már említett emlékszoba és Bankó, a Kassa melletti kirándulóhely, ahova a Grosschmid család is gyakran járt.
Ugyanez a kiadvány egyébként hat budapesti helyszínre is elkalauzolja az érdeklődőt, például a Márai által kedvelt Centrál Kávéházba, a Margit-szigetre vagy a Rudas gyógyfürdőbe. A két körutat szintén az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 elnevezésű nonprofit szervezet és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szervezte meg és készítette elő. Az ügy érdekében nagyon sokat tett Mészáros Tibor, a Petőfi Irodalmi Múzeum kurátora, aki 1988 óta kutatja az író életét, és ő készítette el 2003-ban Márai bibliográfiáját, amely 12 ezer adatot tartalmaz.
Aki úgy gondolja, belátható időn belül nem jut el Kassára, tallózhat a www.maraisandor.eu honlapon is, ahol a számos adat, fénykép, újságcikk mellett a Széllel szemben című dokumentumfilm is megtekinthető.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..