home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kangoo Jumps — ugráld magad fittre!
Szakáll Laura
2023.05.01.
LXXVIII. évf. 17. szám
Kangoo Jumps — ugráld magad fittre!

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy sportolni kezdenek. A csoportos foglalkozások kiváló megoldást nyújtanak, hiszen szakember felügyelete alatt mozoghatunk, új barátokra is szert tehet az ember, a közösség pedig húzóerővel bír. A Kangoo Jumps népszerű mozgásforma, kiváló közösségi sport. A jó zene mellett az ember észre sem veszi, milyen sok kalóriát égetett el. A mozgásforma segít a fogyásban, formál, és az izmosodás folyamatát is felgyorsítja.

Fejdi Emma Zentagunarason él. Fontos számára a sport, a mozgás, másokat is erre ösztönöz. Több mozgásformát kipróbált, versenyekre is járt. Jelenleg Kangoo Jumps edzéseket tart több településen, de tervei között a gyerekekkel való foglalkozás is szerepel.

— Szakmailag a természettudományokhoz kötődöm, teljes munkaidőben dolgozom egy fővárosi cégnek, és van egy saját vállalkozásom, melybe már, mondhatjuk, egy ideje a sport is beletartozik. Hatalmas szervezőképességgel vagyok megáldva, mindezt sikerül kézben tartani, úgy, hogy a munkán kívül másra is jusson idő. Azért kezdtem el sporttal foglalkozni, hogy az edzéseimet közelebb el tudjam végezni, mivel addig is utaztam Szabadkára vagy másik városba ahhoz, hogy megtaláljam a nekem megfelelő tornát. Aktívan másfél éve mozgatom meg a környező települések edzeni vágyó embereit.

* Milyen mozgásformákat próbáltál?

— A sport mindig is része volt az életemnek, mind a csapat-, mind az egyéni versenyzés. Itt kiemelném a középiskolai éveim alatt a birkózást és a kosárlabdát. Az egyetemi éveim alatt pedig már más mozgásfajta kötötte le a figyelmemet, ez a kubai salsa és annak néhány ágazata, köztük a Rueda kategória versenyszinten. Később hobbiszinten a spinning, Strong Nation Zumba, crossfit és a TRX kombinációja.

* Kangoo Jumps edzéseket tartasz. Milyen edzéstervet követsz, hogyan épülnek fel az órák? Kinek ajánlott ez a mozgásforma?

— A Kangoo Jumps nyolc éve volt szerelem első ugrásra, és azóta is lángol. Ennél a mozgásformánál meg van határozva, hogyan kell felépíteni egy edzést, bemelegítünk, majd kezdődik a power rész, utána erősítés és nyújtás. Magam állítom össze az edzést, mit fogunk csinálni aznap, kiválogatom a zenét. Koreografált és Intervall (Tabata) Kangoot tartok. Az elsőnél egy mozdulatsort rakok össze, melyet az órán betanítok, itt a vendégek a mozgás mellett a koncentrációt is gyakorolják. Az utóbbi pedig nyolc körből álló sorozat, ahol nyolc mozdulatsort ugrálunk körönként intenzíven, több beiktatott pihenővel, itt magasabb a kalóriaégetés.

* Mik az előnyei, hatásai? Hány kalóriát lehet elégetni egy edzés alkalmával? Mely izomcsoportokat mozgatja meg?

— A kangoocipőt eredetileg futásra fejlesztették ki, rehabilitáció céljából, azért, hogy csökkentse a test terhelését, ezzel elkerülve a lehetséges boka-, térdsérüléseket. A rugó meghosszabbítja a becsapódás erejét, ezáltal 80%-kal csökkenti a földhöz csapódás erejét a hagyományos tornacipőben végzett edzésekhez képest. Így kevesebb terhelés jut a gerincre, bokára, térdre. A rendszeres edzés javítja az állóképességet, erősíti a szívet-tüdőt, serkenti a vérkeringést, felpörgeti az anyagcserét. Megfelelő tartás esetén megszünteti a hátfájdalmat, erősíti a gerincet. Egy óra alkalmával akár 600—850 kalóriát is elégethetünk, 25%-kal többet, mint bármilyen másik edzés esetén. Minden izmot megmozgat, még azokat is, amelyeket más torna nem vagy csak nehezen.

* Milyen céllal keresnek fel? Fogyni szeretnének, vagy erősödni, formálódni?

— Mindenféle okból megkeresnek. Látványosan lehet fogyni, formálódni, ami a vendégeimen meg is látszik, az emberek tudják róluk, hogy nálam tornáznak. Mérhetetlenül büszke vagyok a csapataimra. Nem vagyok kíméletes, ezért is szeretnek, általában minden kitartó vendég eléri a célját. Sokan azt hiszik, hogy már néhány alkalom után jelentősen lehet fogyni, ami természetesen nem így van, hiszen az a 20-30 kg felesleg sem két hét alatt szaladt fel. A heti két-három edzés az optimális, és így két hónap alatt már szembetűnő lesz az átalakulás. Ha valaki stresszmentesíteni szeretne, fogyni, sportosan jó társaságban szórakozni, vagy akár rehabilitáció a célja, várjuk a csapatokba az új kengurukat.

* Mely településeken van jelenleg csoportod?

— Jelenleg heti két edzéssel működik csoport Csantavéren, Magyarkanizsán, Moholon, Zentagunarason és Tornyoson, ahol a délutáni és az esti órákban tornázunk, hétfőtől péntekig.

* Mik a terveid? Gyermekek számára is szeretnél foglalkozást tartani? Mit lehet elmondani erről?

— Mindig tele vagyok tervekkel, hosszú és rövid távú célokkal, mind az edzésekkel kapcsolatban, mind az élet többi részén. Az első negyedévben bővült a palettám, ezentúl oktatói engedélyem van a személyi edzésre is, és a gyerekprogramra. Néhány nap múlva megindul az AKA KIDS fight fitness, egyelőre Csantavéren. Ez a mozgásforma felnőttek körében ismertebb, remélem, nemsokára a kicsik között is jobban elterjed. Attól függően készül az edzésterv, hogy hány éves korosztállyal dolgozom. Ez egy önvédelmen alapuló foglalkozás, ahol tartást, fegyelmet, rúgásokat, ütéseket és kombinációkat tanulunk. Itt a cél a mozgás (fogyás, kondíció), a koordináció, a sportos játék, melynek során a gyerekek jól érzik magukat.

* Hogyan tekintesz a sportra, mozgásra?

— Számomra a mozgás az egészséggel egyenlő, és ha nem is olyan mennyiségben, mint nálam, de valamilyen szinten mindenki életében jelen kellene lennie. A másik kihagyhatatlan tényező a stresszoldás, új emberek megismerése, célok teljesítése, magabiztosság, tartás. Folyamatos célom az olyan edzés, foglalkozás összeállítása, amely dinamikus, nem unalmas, és nem ugyanolyan minden alkalommal.

A Kangoo Jumps edzésekhez használt speciális cipőt a kanadai Gregory Lekhtman alakította ki 1994-ben. Ezt az eszközt eredetileg azoknak szánta, akik ízületi bántalmaik vagy sérüléseik miatt nem tudnak sportolni, hiszen tehermentesíti a gerincet. A cipő sok érintett számára tette lehetővé, hogy ismét mozoghasson. Világszerte népszerű az említett lábbelivel végzett aerob mozgásforma.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..