home 2023. június 02., Kármen napja
Kangoo Jumps — ugráld magad fittre!
Szakáll Laura
2023.05.01.
LXXVIII. évf. 17. szám
Kangoo Jumps — ugráld magad fittre!

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy sportolni kezdenek. A csoportos foglalkozások kiváló megoldást nyújtanak, hiszen szakember felügyelete alatt mozoghatunk, új barátokra is szert tehet az ember, a közösség pedig húzóerővel bír. A Kangoo Jumps népszerű mozgásforma, kiváló közösségi sport. A jó zene mellett az ember észre sem veszi, milyen sok kalóriát égetett el. A mozgásforma segít a fogyásban, formál, és az izmosodás folyamatát is felgyorsítja.

Fejdi Emma Zentagunarason él. Fontos számára a sport, a mozgás, másokat is erre ösztönöz. Több mozgásformát kipróbált, versenyekre is járt. Jelenleg Kangoo Jumps edzéseket tart több településen, de tervei között a gyerekekkel való foglalkozás is szerepel.

— Szakmailag a természettudományokhoz kötődöm, teljes munkaidőben dolgozom egy fővárosi cégnek, és van egy saját vállalkozásom, melybe már, mondhatjuk, egy ideje a sport is beletartozik. Hatalmas szervezőképességgel vagyok megáldva, mindezt sikerül kézben tartani, úgy, hogy a munkán kívül másra is jusson idő. Azért kezdtem el sporttal foglalkozni, hogy az edzéseimet közelebb el tudjam végezni, mivel addig is utaztam Szabadkára vagy másik városba ahhoz, hogy megtaláljam a nekem megfelelő tornát. Aktívan másfél éve mozgatom meg a környező települések edzeni vágyó embereit.

* Milyen mozgásformákat próbáltál?

— A sport mindig is része volt az életemnek, mind a csapat-, mind az egyéni versenyzés. Itt kiemelném a középiskolai éveim alatt a birkózást és a kosárlabdát. Az egyetemi éveim alatt pedig már más mozgásfajta kötötte le a figyelmemet, ez a kubai salsa és annak néhány ágazata, köztük a Rueda kategória versenyszinten. Később hobbiszinten a spinning, Strong Nation Zumba, crossfit és a TRX kombinációja.

* Kangoo Jumps edzéseket tartasz. Milyen edzéstervet követsz, hogyan épülnek fel az órák? Kinek ajánlott ez a mozgásforma?

— A Kangoo Jumps nyolc éve volt szerelem első ugrásra, és azóta is lángol. Ennél a mozgásformánál meg van határozva, hogyan kell felépíteni egy edzést, bemelegítünk, majd kezdődik a power rész, utána erősítés és nyújtás. Magam állítom össze az edzést, mit fogunk csinálni aznap, kiválogatom a zenét. Koreografált és Intervall (Tabata) Kangoot tartok. Az elsőnél egy mozdulatsort rakok össze, melyet az órán betanítok, itt a vendégek a mozgás mellett a koncentrációt is gyakorolják. Az utóbbi pedig nyolc körből álló sorozat, ahol nyolc mozdulatsort ugrálunk körönként intenzíven, több beiktatott pihenővel, itt magasabb a kalóriaégetés.

* Mik az előnyei, hatásai? Hány kalóriát lehet elégetni egy edzés alkalmával? Mely izomcsoportokat mozgatja meg?

— A kangoocipőt eredetileg futásra fejlesztették ki, rehabilitáció céljából, azért, hogy csökkentse a test terhelését, ezzel elkerülve a lehetséges boka-, térdsérüléseket. A rugó meghosszabbítja a becsapódás erejét, ezáltal 80%-kal csökkenti a földhöz csapódás erejét a hagyományos tornacipőben végzett edzésekhez képest. Így kevesebb terhelés jut a gerincre, bokára, térdre. A rendszeres edzés javítja az állóképességet, erősíti a szívet-tüdőt, serkenti a vérkeringést, felpörgeti az anyagcserét. Megfelelő tartás esetén megszünteti a hátfájdalmat, erősíti a gerincet. Egy óra alkalmával akár 600—850 kalóriát is elégethetünk, 25%-kal többet, mint bármilyen másik edzés esetén. Minden izmot megmozgat, még azokat is, amelyeket más torna nem vagy csak nehezen.

* Milyen céllal keresnek fel? Fogyni szeretnének, vagy erősödni, formálódni?

— Mindenféle okból megkeresnek. Látványosan lehet fogyni, formálódni, ami a vendégeimen meg is látszik, az emberek tudják róluk, hogy nálam tornáznak. Mérhetetlenül büszke vagyok a csapataimra. Nem vagyok kíméletes, ezért is szeretnek, általában minden kitartó vendég eléri a célját. Sokan azt hiszik, hogy már néhány alkalom után jelentősen lehet fogyni, ami természetesen nem így van, hiszen az a 20-30 kg felesleg sem két hét alatt szaladt fel. A heti két-három edzés az optimális, és így két hónap alatt már szembetűnő lesz az átalakulás. Ha valaki stresszmentesíteni szeretne, fogyni, sportosan jó társaságban szórakozni, vagy akár rehabilitáció a célja, várjuk a csapatokba az új kengurukat.

* Mely településeken van jelenleg csoportod?

— Jelenleg heti két edzéssel működik csoport Csantavéren, Magyarkanizsán, Moholon, Zentagunarason és Tornyoson, ahol a délutáni és az esti órákban tornázunk, hétfőtől péntekig.

* Mik a terveid? Gyermekek számára is szeretnél foglalkozást tartani? Mit lehet elmondani erről?

— Mindig tele vagyok tervekkel, hosszú és rövid távú célokkal, mind az edzésekkel kapcsolatban, mind az élet többi részén. Az első negyedévben bővült a palettám, ezentúl oktatói engedélyem van a személyi edzésre is, és a gyerekprogramra. Néhány nap múlva megindul az AKA KIDS fight fitness, egyelőre Csantavéren. Ez a mozgásforma felnőttek körében ismertebb, remélem, nemsokára a kicsik között is jobban elterjed. Attól függően készül az edzésterv, hogy hány éves korosztállyal dolgozom. Ez egy önvédelmen alapuló foglalkozás, ahol tartást, fegyelmet, rúgásokat, ütéseket és kombinációkat tanulunk. Itt a cél a mozgás (fogyás, kondíció), a koordináció, a sportos játék, melynek során a gyerekek jól érzik magukat.

* Hogyan tekintesz a sportra, mozgásra?

— Számomra a mozgás az egészséggel egyenlő, és ha nem is olyan mennyiségben, mint nálam, de valamilyen szinten mindenki életében jelen kellene lennie. A másik kihagyhatatlan tényező a stresszoldás, új emberek megismerése, célok teljesítése, magabiztosság, tartás. Folyamatos célom az olyan edzés, foglalkozás összeállítása, amely dinamikus, nem unalmas, és nem ugyanolyan minden alkalommal.

A Kangoo Jumps edzésekhez használt speciális cipőt a kanadai Gregory Lekhtman alakította ki 1994-ben. Ezt az eszközt eredetileg azoknak szánta, akik ízületi bántalmaik vagy sérüléseik miatt nem tudnak sportolni, hiszen tehermentesíti a gerincet. A cipő sok érintett számára tette lehetővé, hogy ismét mozoghasson. Világszerte népszerű az említett lábbelivel végzett aerob mozgásforma.

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..