home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kamilla
Ivanics Elizabetta
2023.08.13.
LXXVIII. évf. 32. szám
Kamilla

A házi gyógyszertár nélkülözhetetlen kelléke a kamilla (Matricaria chamomilla), mely igazi hungarikum. Orvosi székfűnek és magyar aranynak is nevezik ezt a csodálatos gyógynövényt, mely a térségünkben őshonos. Elsősorban a Tisza menti területeken, a szikesedő réteken található, ahol virágzáskor fehér fátylat borít a mezőre.

A magyar néphit szerint a kamilla a lélek három virágának egyike, a pipacs és a búzavirág mellett. Mindhárom gyógynövény, és nem véletlenül szerepelnek az ősi motívumaink között. Az idei évben kimagasló mennyiségben pompázott a táj a kamillától, az útszéleken is, ahonnan általában nem gyűjtünk gyógynövényt, de most mégis megtesszük, hogy a kertben nagy hasznát vegyük.

 

Kamilla a kertünkben és a gyógyításban

A kamilla az egyik olyan gyógynövény, amely a konyhakertben jó szolgálatot tesz mint társnövény, illetve a belőle készült főzet is rendkívül hasznos. Mivel természetes baktérium- és gombaölő hatású, a kamilla remek társnövény lehet a különféle ágyásokban. Érdemes gyümölcsfák közelébe ültetni, hogy védelmet nyújtson számukra a gombás fertőzésekkel szemben. A kamilla jó szomszédja lehet a brokkolinak, a kelnek, a hagymáknak, a baboknak és az uborkáknak is. Más gyógynövények (például menta, bazsalikom vagy rozmaring) közelében serkenti azok olajtermelését. Virágzata számos, beporzásért felelős rovart vonz a kertbe a méhektől a katicabogarakig.

A kamillából készített tea segít a káros kerti behatolók és a szúnyogok távol tartásában. Főzzünk belőle egy nagyon erős teát (kétszer olyan erőset, mint amilyet meginnánk, és természetesen cukor vagy bármi más nélkül), öntsük egy pumpás flakonba, és fújjuk be a növénypalántáinkat. Ezzel megvédjük őket a gombás fertőzésektől, a levéltetvektől és más kórokozóktól.

A kamillatea remek tápanyag a növények számára. Amint eléri a 60 centis magasságot, vágjuk le 5 centire a talajtól. Törjük szét a leveleket és a szárát is, majd az egészet helyezzük egy régi, de tiszta párnahuzatba, melyet ezután mártsunk 20 liter vízbe. Hagyjuk két hétig ázni, majd hígítsuk fel a kész teát 3­:1 arányban tiszta vízzel. A kiáztatott kamilladarabokat is nyugodtan öntsük a talajra, így adva annak további tápanyagforrást.

A tenyészidő végén levágott növényt talajtakaróként, illetve a mulcsban is alkalmazhatjuk. Ezekhez a műveletekhez akár az utak szélén található kamillát is begyűjthetjük.

A kamilla köztudomásúan és bizonyítottan számos betegségre, illetve azok megelőzésére is kiváló. Népszerű növény, szinte minden háztartás gyógyszertárában megtalálható. A kamillatea nyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő hatása a legismertebb. Az emésztőrendszeri problémáknál rengeteget segít, fokozza a bélmozgást, enyhíti az aranyér, a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás tüneteit. Segít az asztma és az allergiás, megfázásos eredetű köhögés, orrfolyás kezelésében. Kisgyermekeknél is bátran alkalmazható a gyomorfájdalmak enyhítésében. A lefekvés előtt elkortyolgatott kamillatea nyugodtabbá teheti az alvást. Külsőleg használva a szemgyulladás, kisebb sebek, pattanások és más bőrgyulladások kezelésében segíthet.

 

A kamilla lélektani hatásai

Minden gyógynövénynek van lélektani hatása, ezt érezzük, amikor képes megnyugtatni az illata, a színe vagy az íze, és különféle érzelmi állapotokat idéz elő szervezetünkben. A gyógynövények a természet csodálatos ajándékai, melyek képesek a viselkedésünk megváltoztatására és a világhoz fűződő viszonyunk jobbá tételére.

A kamilla, a pipacs és a búzavirág jelenléte a búzamezőn és a réteken spirituális jelentőséggel bír, őseink tisztában voltak e három növénynek a jelentőségével. A pipacs a női szeretet erejét és erényét kelti életre, illetve harmonizálja. A búzavirág megkönnyíti a spirituális előrelátást és tisztánlátást, segít kiválasztani a felénk áradó információtömegből a nekünk fontosat. A kamilla pedig az ember hét ősprincípiumhoz tartozó hét energiaközpontját harmonizálja.

Amikor az ember megbetegszik, illetve problémás élethelyzeteinek megoldásához keres eszközöket, akkor a növényvilággal mint egy másik létminőséggel való kommunikációnak egyik legemelkedettebb módját választja, amit a magyar szellemi hagyomány növényi elixírjei őriznek. A kamilla elixírként (esszencia, tinktúra, illóolaj) a lélek síkján segíti azokat, akiket szélsőséges indulatok fűtenek. Az anyagi, lelki és szellemi túlfűtöttség közepette segít meglátni, milyen területen őröljük magunkat fölöslegesen. Megnyugtat a rossz hírek kiváltotta stressz és félelem ellenében, az igazságtalannak érzett események, élethelyzetek közepette. Végső elkeseredésben a kamilla vigasztaló üzenetet hoz, hogy nem vagyunk magunkra hagyatva, és biztosít küldetésünk értelméről. Akik megélték a kamilla segítségét, gyakran számolnak be egy lágy és érzéki, de életerős kék fényjelenségről, ami vigaszt és erőt nyújt. (Virágának lepárlásakor kék színű esszenciát kapunk.)

Amikor magba szökken, a virága fonalkássá válik, és zöldaranyban csillog a legforróbb, szikes talajon is. Aztán a szirmok hátra hajlanak, és a virágok parányi üstökösként tévedhetetlenül irányulnak egy égi célpontra. A kamilla éteri szubsztanciái mellett két fontos ásványi anyagot tartalmaz, a nátriumot és a káliumot. E két anyag egyensúlyának fontos szerepe van a szervezet működésében. Fölös felhalmozódásuk vese- és mellékvesegondokat okoz, és közvetve az őket szabályozó adrenalin termelésének zavarait. Az egyensúly eredménye a jó közérzet, vagyis a vér tisztasága. Amit a fizikai síkon a vér jelent, az a szellemi síkon a tudat.

Minden ember számára szent jelzés a saját betegsége. Ehhez együtt kell működnünk a növényvilággal, meg kell értenünk üzenetüket, ahogy a betegségeinkét is. A növényvilág a következő évek kozmikus rendjében újabb üzenetekkel és szelíd ajánlkozással fog elénk állni.

Földünk állapota és természeti jelenségei mindenkor hűen tükrözik a rajta élők gondolatait.

(Somlósi Lajos: Geobiológia)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..