home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Jurtába álmodott történelem és környezettudatosság
Fehér Márta
2020.02.08.
LXXV. évf. 5. szám
Jurtába álmodott történelem és környezettudatosság

Hogyan éltek őseink a jurtákban? Milyen állatok vesznek bennünket körül? Milyen a hangjuk? Mi a különbség az őzsuta és az ünő között? Hogyan gyűjtsünk szelektíven szemetet, és mi az az újrahasznosítás?

Mindez és némi játék, cukorkaosztás, egy ajándék kifestő, valamint életre szóló élmény is belefér 45 percbe. Ez az Értük — Egyesület a Moravicai Gyerekekért civil szervezet Gördülő Zöldítő — Vajdasági Projektuma.

— Az első körben húsz, a másodikban pedig további öt Tisza menti helyszínre vitték el a programot, és ha sikeresen pályáznak, a Tisza túloldalán levő bánáti iskolák következnének — magyarázza Crnkovity Gábor programkoordinátor, a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója. — Az Értük szervezet az iskolában jött létre, ez a hordozója a Gördülő Zöldítő — Vajdasági Projektum 2. elnevezésű tervezetnek. Azért 2-es, mert már volt egy programunk, melyet a magyarországi agrárminisztérium támogatott, és ebből tudtuk megvásárolni az eszközöket: egy jurtát, digitális médiafelszerelést, kivetítőt, laptopot, hangosítót. Az első körben húsz interaktív előadást tartottunk az alsósoknak, hiszen számukra szerveztük a foglalkozásokat. Ezt az 1-es projektumot lezártuk, majd a 2019/2020-as tanév első felében szintén a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával további öt helyszínre tudtuk elvinni ezt a programot a felszereléssel együtt. Jártunk Martonoson, Magyarkanizsán, Zentán a Petőfi Sándor Általános Iskolában, annak a kihelyezett tagozatán Felsőhegyen, valamint Oromhegyesen az Arany János Általános Iskolában. Négyen készítjük a programot, melyet a 6 méter átmérőjű jurta felállítása előz meg. Kezdetben három óra alatt sikerült boldogulnunk, most már két óra alatt komótosan, nyugodtan elkészülünk vele, a lebontására pedig már fél óra is elegendő. A gyerekeknek Nagy Tibor történész beszél magáról a jurtáról, az ősmagyarságról, elmeséljük, hogy ez miért volt praktikus, hogyan éltek benne, az eszközeiket hol tartották, ki hol ült. Aztán kitérünk arra, hogy az őseink együtt éltek a természettel, majd következik környékünk állatvilágának az ismertetése, és mivel Tibor vadász is, a vadállatokat is ő mutatja be. Az erdő és a mező lakóiról beszélgetünk, képeket vetítünk, állathangokat hallanak a gyerekek, tehát folyamatosan arra késztetjük őket, hogy beszéljenek, amellett, hogy új információkat kapnak. Folyamatos a visszakérdezés, amit cukorkákkal és más apróságokkal jutalmazunk. Aztán van egy környezetvédelmi rész, a szelektív szemétgyűjtésről és az újrafelhasználásról jómagam beszélgetek a diákokkal. Mészáros Boglárka, egyesületünk elnöke a játékokat szervezi, Szabó Kis Csepegi Ella pedig bemutatja a füzetecskét, egy kifestőt, melyet minden tanuló ajándékba kap. Ezt mi állítottuk össze, benne versikékkel, Vajdaság természetvédelmi területeivel, nemzeti parkjával, egy kis térképpel, magyar nyelvre fordítva. Ezzel is az volt a célunk, hogy valami maradjon meg a fejükben élményként, amikor mi elmegyünk. Eddig összesen 417 alsós vett részt ebben a programban. Most arra pályázunk, hogy újabb tíz helységet tudjunk útba ejteni, ezúttal Bánátban. Szeretnénk folytatni, mert úgy érezzük, van értelme, jó visszajelzések érkeztek a tanárok, a gyerekek, az iskolák és a sajtó részéről.

A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában Huszta Erzsébet 17 elsős kisdiák tanító nénije. Azt meséli, már a program elnevezése is felkeltette az érdeklődését, a gyerekek pedig el voltak ragadtatva, végig élvezték az egész előadást.

— Leginkább az állatok érdekelték őket. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy elég jól informált gyerekeim vannak, Magyarkanizsa meg azért jó helyszín, mert erdő, töltés és rét található a közelében, a szülők segítsége folytán pedig elég sok időt töltenek a gyerekek kint a szabadban. Jó volt az, hogy az állatok csoportját, az állatcsaládokat is megismerték, a környékünkön fellelhető vadállatokról volt szó, hogyan nevezzük a kicsinyeiket, az anyaállatot, az apaállatot, még nekem is tudtak újat mondani. A tananyag jobban alapozhatna a környezet megismerésére, de szerintem egy kicsit tanítófüggő is, tehát ha a pedagógus veszi a bátorságot, és kimozdul a gyerekekkel, akkor többet ismerhetnek meg. Én mindenfelé minden adandó alkalommal megyek velük. Amint beköszönt a jó idő, ismét útra kelünk, mert a közlekedésbiztonsági tanácstól minden elsős egy-egy kerékpársisakot kapott, és Magyarkanizsa közelében van a Baráthok kútja, illetve a Csodakút, mindenképp elbiciklizünk oda a diákjaimmal.

Törteli Telek Márta, a magyarkanizsai iskola martonosi kihelyezett tagozatának tanítónője a negyedikeseivel várta a Gördülő Zöldítőt. Ezúttal nem csak az alsósoknak jutott ki az élményből, a felsősök is néhány percet bent tölthettek a jurtában.

— A gyerekek örömmel és érdeklődéssel fogadták ezt a programot, mert a jurtáról már hallottak a magyar történelmi rész kapcsán a természet és társadalom tantárgy keretében, a csapat érkezése előtt pedig felidéztük a korábban tanultakat. Ami leginkább felkeltette az érdeklődésüket, hogy képek és különféle szemléltetőeszközök segítségével egy prezentáción belül világítottak rá a kollégák erre a korszakra. Abból indultak ki, hogy az ősmagyarok mennyire összhangban éltek a természettel, és hogy csakis a szükséges dolgokat vették el a környezetből, ami pedig nem kellett, azt nem vonták el a természettől, szemben a XXI. század emberével. Furcsa is volt ez a gyerekeknek, akik figyeltek arra, hogy az elejtett állatokat és testrészeiket mire használták, és mennyire találékonyak voltak. Ezek után nagyon sokféle állatot mutattak be a prezentáció segítségével, rengeteg kérdés hangzott el, és kiderült, hogy falusi gyerekekről lévén szó, jó néhány dolgot tudnak. Nagyon aktívak voltak egész idő alatt, az élménypedagógia jegyében telt a foglalkozás, így a tanulók sok mindent megjegyeztek, és mi is nagyon hasznosnak találtuk. Lehet folytatása ennek a napnak, akár a képzőművészet bevonásával, a magyar történelem és az önazonosság-tudat megvilágításával, a gyökereink megismerésével, az őseinkre való visszatekintéssel, hiszen nekünk, külhoni magyaroknak ez nagyon fontos. Emellett a természetvédelem szintén meghatározó és lényeges téma — hallottuk a tanítónőtől.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..