home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Józanság és éberség az utakon
Bíró Tímea
2020.08.10.
LXXV. évf. 32. szám
Józanság és éberség az utakon

Mindenki tisztában van a legfontosabb szabállyal, hogy nem fogyasztunk alkoholt, ha a volán mögé ülünk. Az más kérdés, hogy mennyien tartják be ezt az előírást. Ritkán beszélünk róla, de a gyógyszerek is hasonlóan kártékonyak és veszélyesek, ezért nem árt tudni, hogy milyen tüneteket kell komolyan vennünk. Borsos Szanella gyógyszerész a mellékhatásokra figyelmeztet.

* Mire vannak kihatással a gyógyszerek?

— A gyógyszerek három olyan területre hatnak, amely elengedhetetlen a biztonságos vezetéshez: a kognitív funkciókra (melyek a történések észleléséért felelősek); a motorikus funkciókra (az ingerekre adott fizikai válaszokért felelősek) és az érzékelő funkciókra, melyek a hallásért, látásért felelnek. Egyes gyógyszerek megnövelhetik a reakcióidőnket, csökkenthetik a vezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges éberséget, ami könnyen balesetet okozhat.


Borsos Szanella

* Melyik az a gyógyszercsoport, amely a leginkább befolyásolja a vezetést?

— Elsőként az allergiát említeném, mely az emberek egyre nagyobb csoportját érinti. Ha nem szed gyógyszert az allergiás beteg, a por- és a pollenszennyeződés által okozott tüsszentési roham, szemkönnyezés, szemviszketés jelentős mértékben képes elvonni a figyelmét a vezetéstől. Ha viszont gyógyszert szed, akkor annak a mellékhatásai miatt kell különösen figyelnie. Az antihisztaminokat az allergiás betegségek kezelésében alkalmazzuk. Gyakori mellékhatásuk az álmosság, tompaság, zsibbadás, romlik a kézügyesség, illetve a finommotoros mozgás. Első generációs antihisztamin (feniramin) szedése alatt nem ajánlott az autóvezetés. A második generációs hatóanyagoknál (cetirizin, levocetirizin, loratadin, desloratadin, fexofenadin) alacsonyabb a kockázat. Ha valaki régóta szed antihisztamint, ez a mellékhatás csökkenhet. Ebben az esetben lehet közlekedni, de óvatosan, fokozott figyelemmel. E mellékhatások elkerülése céljából az antihisztaminok napi egyszeri, esti, lefekvés előtti bevételét javasoljuk. Forgalomban vannak többkomponensű forróitalok és tabletták a megfázás tüneteinek enyhítésére, melyek tartalmaznak első generációs antihisztamint az orrfolyás megszüntetése céljából. Ilyen esetekben is figyelmeztetjük a pácienseinket a lehetséges mellékhatásokra. Az utazási betegséggel járó émelygés, hányinger, hányás kezelésére alkalmazott gyógyszer, egy régi típusú antihisztamin-dimenhidrinat, sok páciensnél álmosságot okoz. Ez kritikus azoknál, akik gépjárművezetőként szenvednek utazási betegségtől. Esetükben a szintetikus hatóanyag helyett a gyömbértartalmú készítmények alkalmazása javasolható.

* Mi a helyzet az antidepresszánsokkal?

— Egyes antidepresszánsok mellékhatása lehet a fokozott tompaság, fáradtság, szédülés, a viselkedés megváltozása. A vezetés nem ajánlott a kezelés első heteiben. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezelés javíthatja a betegek motorikus képességeit. De nem minden antidepresszáns befolyásolja a vezetési képességeket. Az altatószerek, a szorongásoldók, a pánikrohamok kezelésére alkalmas hatóanyagok bevétele után 24, de inkább 48 óra elteltéig nem javasolt a volán mögé ülni. Egyes migrén elleni szerek — sumatriptan hatóanyaggal — szedése esetén is fokozott óvatosság szükséges, mivel jelentkezhet szédülés, gyengeség, hányinger.

* Epilepsziával diagnosztizált egyén vezethet gépjárművet?

— Az epilepszia elleni gyógyszerek mellékhatása lehet az álmosság, zavartság, koncentrációvesztés, csökkent pszichomotoros képességek. Számukra a vezetés nagyon veszélyes, ezért az országunkban érvényes törvények alapján ezek a betegek nem kaphatnak engedélyt. Egyes esetekben csak a terápia megszüntetése és két rohammentes év után engedélyezett a vezetés. Az egyébként is fennálló alvászavar mellett a gyógyszer fokozhatja a nappali álmosságot és fáradtságérzést.

* Beszéljünk a gyakrabban alkalmazott gyógyszerekről!

— A vérnyomáscsökkentők esetében óvatosságra elsősorban az alkalmazási időszak kezdetén van szükség. Előfordul, hogy a vérnyomás beállítása nem sikerül a kezelés elején, ezért ilyenkor maga az alacsony vérnyomás a bágyadtság és a csökkent koncentrálóképesség oka. Rendszeres adagolás, dózisbeállítás után azonban az autóvezetési képességeket nem zavarják ezek az orvosságok. Célszerű, ha például egy kamionsofőr a kezelés kezdetén munkaszüneti napokon van. A cukorbetegség kezelésében használatos gyógyszerek közül vannak olyanok, amelyekre nem jellemző, hogy csökkentik a vezetéshez szükséges koncentrálóképességet. Ilyen a Metformin. Ezzel szemben például az inzulin okozhat olyan mértékű vércukorszint-csökkenést, amely jelentősen befolyásolja az éberséget és a reakcióidőt. A megfelelő dózis beállítása után már engedélyezett az autóvezetés. Viszont lényeges, hogy a diabéteszes sofőrök mindig tartsanak maguknál szőlőcukrot vagy egyéb gyorsan hasznosítható cukorforrást, melyet a vércukorszint leesése okozta tünetek (remegés, izzadás stb.) esetén azonnal bevehetnek.

* A fogászati vagy a szemészeti vizsgálat után a volán mögé szabad ülni?

— A fogászatról és a szemészetről inkább busszal vagy taxival ajánlatos hazamenni. A fogászati beavatkozások során használt helyi érzéstelenítők esetén az alkalmazást követő néhány órás autóvezetési tiltás javasolt, és a fájdalom okozta zavaró tényezővel is számolni kell. Az ambuláns szemészeti vizsgálatokról sem javasolt hazavezetni. A szemorvos által a vizsgálatokhoz alkalmazott hatóanyagok (pl. pupillatágító) zavarhatják az autóvezetést. Hatóanyagtól függetlenül alapszabály, hogy ha gyógyszerszedés alatt remegést, szédülést, fáradtságot vagy a koncentráció képességének csökkenését tapasztalja valaki, ne üljön a volán mögé! A gépjárművezetést említettük, de természetesen a gépek kezelésére is ugyanolyan hatással vannak ezek a gyógyszerek, ezért bizonyos munkakörök betöltésénél is fokozott figyelemmel kell lenni a gyógyszerszedésre.

* Egy nagy félelmünk a gyógyszerallergia. Mennyire veszélyes ez az állapot a közúton?

— A gyógyszerallergia egy immunológiai eredetű mellékhatás, amikor az immunrendszer idegen anyagnak tekinti az orvosságot vagy valamelyik összetevőjét, ezért ellenanyagot kezd termelni, és megjelennek a nem kívánt tünetek. Ez általában az első kontaktus után történik. A túlérzékenységet leggyakrabban egyes fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, főként penicillinszármazékok idézik elő. Gyakori tünetek a bőrön kialakuló kiütések, a tenyér, talp, nyelv viszketése, vagy duzzanat, mely keletkezhet az arcon, nyelven, torokban is, valamint megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók. Előfordulhat továbbá láz, hányinger, hányás, nehézlégzés. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk léphet fel, a légzés és a keringés leállása. Ilyenkor azonnal értesíteni kell a mentőket. Enyhébb tünetek esetén is ajánlott orvoshoz fordulni. A gyógyszer elhagyása az elsődleges teendő, de az orvos antihisztamin vagy szteroid szedését is előírhatja a panaszok csökkentésére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..