home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Jövőt remélni itt, a végeken is szabad!
Martinek Imre
2019.09.16.
LXXIV. évf. 38. szám
Jövőt remélni itt, a végeken is szabad!

Szemlei életképek

Mottó: „Valóban egy olyan életforma ez, melyben a közösség az első és a legfőbb személy, s lelkében változatlan, csupán az atyák és a fiaik cserélik egymást…” (Tamási Áron)

Szeptember 15-én tartották meg Hertelendyfalván a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek sorrendben harmincadik Szemléjét. Történt mindez a kiinduló helyszínen.

„1969. Az első Szemle éve, amely a nemzeti önérzetre való eszmélést, az egymásra találást jelentette, mint a dél-bánsági közösség szellemiségének egyik megnyilvánulási formája. Sajnos, a folytonossága 1977-ben megszakadt egy szabályzatban burkolt gyámsági igyekezet miatt. A Szemle tizenkilenc éven át történő szünetelése nagy kiesést jelentett számos nemzedék számára, amelyek következményeit ma is érezzük. A Szemle 1997-ben újra indul, mégpedig Jövőt remélni itt, a végeken is szabad! jelszóval. Azzal az elszántsággal, hogy a Szemle folytonosságának a biztosítása kiemelt feladatunk.”

(jegyzőkönyvi kivonat 2011-ből)

Az idén kilenc település (Hertelendyfalva, Pancsova, Ürményháza, Székelykeve, Udvarszállás, Torontálvásárhely, Kevevára, Versec és Udvarszállás) összesen tizenkilenc csoportja életjeladásának voltunk szem- és fültanúi.

A Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek XXX. Szemléje a Nemzetpolitikai Államtitkárság háttértámogatásával valósult meg.


Helyszíni tudósításunk teljes formátumát lapunk szeptember 18-i számában olvashatják.


Tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, a szerző felvételeit:▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..