home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Jólét és rossz lelkiismeret
Dr. Mészáros Zoltán
2020.05.07.
LXXV. évf. 19. szám
Jólét és rossz lelkiismeret

Az elmúlt évtizedekben egészen jó profitot lehetett elérni olyan filmekkel, amelyek a világunk valamilyen típusú végét vetítették előre, és amelyekből tucatnyi készült. Nem kell ahhoz különösebb képesség, hogy felfedezzük, azért kedvelték az emberek ezeket a filmeket, mert valahol a lelkük mélyén annak a világnak a végét kívánták, amelyben éltek.

Jóléti társadalom — nyugati mese

Az USA lakossága valamivel kevesebb, mint Kína lakosságának egyharmada, de amit a koronavírussal produkált, az hallatlan. Mondhatnánk, hogy az USA lakossága a szabadság jegyében nem irányítható úgy, mint az autoritást jobban tisztelő kínaiak, de nem erről van szó. A két társadalom másként tekint az egészségügyre. Az USA-ban egyszerűen nem voltak érdekesek a — nevezzük most őket így — „nem biztosítottak”. Amíg nem volt nagy a baj, addig nem is figyeltek fel a problémára, hiszen odaát minden döntés hátterében a „business as usual” áll. Ez nagyjából azt jelenti, hogy mindegy, mi van, csak az üzlet menjen, működjön. Ezért nemcsak az USA, hanem az egész nyugati világ is ellazsálta a felkészülés, a védekezés lehetőségét a COVID—19 ellen.

Az USA egyébként is a felé ment el, amit a pénzügyi érdekek diktáltak. Az egészségügye nagyon sok pénzért nagyon kifinomult szolgáltatásokat nyújt. A hangsúly azon volt, hogy a kutatások egyre jobb, de egyre drágább kezelések irányába tolódjanak el. Ennek az lett az eredménye, hogy nem is gondolkodtak egész lakosságban, hanem csak a piacban, azaz olyan emberekkel számoltak, akik fizetőképes kereslet voltak, és meg tudták engedni maguknak az egészségügy szolgáltatásait (Hippokratész meg nem volt érdekes). Ezért történhet meg, hogy a filmekben harmincévesnek látszó ötvenéves hölgyek játszhatnak, mert abban van pénz, és ezért történhet meg, hogy máshol viszont az utcán halnak meg emberek, mert bennük nincs pénz.

Ezekben a hetekben tragikusan derült ki, amit már Shakespeare is tudott, hogy bizony mindannyian — csúnya ezt így leírni, de a biológia tudományában így korrekt — egy fajba tartozók vagyunk. Ezért ha vírussal találkozunk, hasonlóan reagálunk, hiszen az ember: „Nem ugyanazon táppal él, ugyanazon fegyverekkel sebesíttetik, azon kóroknak alávetve, azon irszerektől gyógyulva, ugyanazon tél- s nyártól hűvítve-hevítve […]? Ha megszúrtok, nem vérzünk-e, ha csiklandotok, nem nevetünk-e? ha megmérgeztek, nem halunk-e meg?” (A velencei kalmár)

Bizony igen. Ezért ha eleve így gondolkodtak volna, lett volna elég lélegeztetőgép és ágy New Yorkban, amikor beütött a baj, és Bergamóban sem kellett volna elég lélegeztetőgép hiányában súlyos döntéseket hozniuk az orvosoknak. El kellett dönteniük, kit tesznek lélegeztetőgépre, és kit nem — az utóbbi a biztos halállal volt egyenlő.

A mostani vírus azt mutatja meg, hogy igazából nincs jóléti állam, csak egyének vannak bizonyos államokban, akik jól élnek.


Illusztráció (Pixabay.com)
 

A pénzügyi és a politikai elit jelszava: visszaállítani

Egyre többen mondják, hogy a világjárvány után a világ nem lesz ugyanolyan, mint előtte, ezzel szemben egyre többen akarják visszaállítani. Lazítani akarnak a munkavégzést illető kérdésekben, hogy a futószalag mindenáron menjen.

Spanyolországban (e sorok írásakor) naponta még mindig több mint 500-an haltak meg a kórházakban, amikor már arról kezdtek beszélni, hogy enyhíteni kell a szigort. Holott néhány dolgot fenn kellene tartani a járvány lecsengése után is (pl. a lázmérést repülőre szálláskor és leszálláskor), vagy erősen korlátozni a lélekromboló éjszakai és hajnali munkavégzést. Általában véve sokkal jobban kellene vigyáznunk egymásra, mint eddig. A fenti kijelentésekből viszont az is következik, hogy ha a lakosság részéről nem lesz nyomás a kormányokon, akkor nagy többségük a legszívesebben úgy tekint majd erre a járványra, mint egy közjátékra, hogy aztán ugyanúgy beindítsa a „gazdaság rakétáit”.

A fentieknél elborzasztóbb, sőt gusztustalanabb is, hogy amíg százával halnak az emberek a kórházakban, addig egyes nyugati és északi országokban azon törik a fejüket, hogy bűnbakot keressenek. És ha valaki valami kreatív dolgot próbál kitalálni, azt megtámadják.

 

A legjobb védekezés a támadás

Április 20-a körül jelent meg és erősödött fel a vád, mely szerint Kínának fizetnie kell, mert adatokat hallgatott el a vírusról. Nos, ez nem teljesen igaz. Eleinte a kínaiak sem tudták, miről van szó, izolálni kellett a vírust, azt pedig mindenki láthatta, hogy Vuhanban milyen robbanásszerűen terjed a kór, csak egy icipici fantázia kellett volna, hogy behelyettesítsék New Yorkkal, Sidney-vel vagy bármelyik nagyvárossal. Ezenkívül az oroszok elkérték a vírus genetikai anyagát, és meg is kapták, már fejlesztik is a vakcinát (miközben ők mást tévesztettek el, és náluk is gyorsan nő a megbetegedések száma). Az év elején Trump azt mondta, hogy Kína nagy ország, megbirkózik a járvánnyal, holott — gondolom — csak kérnie kellett volna, és az USA is megkapja a vírus genetikai anyagát. Most persze, amikor nagy a baj, a legjobb támadni. Tudomásul kell vennünk, hogy a politika a legtöbb esetben késve reagál, mert a szereplői a saját dolgaikkal foglalkoznak, ez teljesen emberi, ellenben katasztrofális tulajdonság, amikor ilyen válsághelyzetek állnak elő.

A napokban erősödött fel az a hang is, amely Orbán Viktort ismét igazságtalan módon minősítgette, mert a járványügyi helyzet kontrollálása miatt élt a kényelmes parlamenti többségével. Vajon a nyugati bírálók — de nyugodtan nevezhetjük őket rágalmazóknak is — mit szerettek volna látni? Azt a helyzetet, amely Belgiumban van, vagy azt, ahogy Svédországban észbe kapnak, hogy a vírus esetleg mégis veszélyes lehet, netán azt, hogy Budapesten olyan helyzet álljon elő, mint New Yorkban? És mit szeretett volna a magyarországi ellenzék látni? Azt, ami a budapesti önkormányzat irányítása alatt levő idősotthonban történt?

A vírus terjedésében mindenkinek megvan a maga felelőssége (Kínáé az, hogy a lakosság kontrollálatlan eredetű élelmet eszik, a nyugati világé pedig az, hogy alábecsülte a vírust), de ez most nem a vádaskodás ideje, mert ez a lényegtől, a védekezéstől vonja el az energiát. Pedig az energiára nemcsak a védekezésben lesz szükség, hanem a kór legyőzése közben és után is, mert az EU-ban még mindig azt hiszik, hogy a nyugati politikusok a megmondóemberek, pedig nem, annak lesz igaza, akit a jövő igazol. Erkölcsi értelemben pedig az nézhet tiszta szívvel a jövőbe, aki humánus, és aki minden életet értékesnek tart, és ha lehet, a kilencvenéves pácienst is meggyógyítja.

A járvány után pedig az élet nem folytatódhat ott, ahol abbamaradt, mert annak a világnak már vége.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..