home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Jogaink érvényesítéséért
(tv.)
2010.07.07.
LXV. évf. 27. szám
Jogaink érvényesítéséért

Az ülés részvevoinek egy csoportjaAz új összetételu MNT július 3-án, szombaton megtartotta elso munka jellegu ülését. A tanácskozás elején a magyar és a szerb himnuszok meghallgatása után hitelesítették az alakuló ülésen hiányzó egyik képviselo mandátumát, majd a napirendi pontok ismertetés...

Az ülés részvevoinek egy csoportja

Az új összetételu MNT július 3-án, szombaton megtartotta elso munka jellegu ülését. A tanácskozás elején a magyar és a szerb himnuszok meghallgatása után hitelesítették az alakuló ülésen hiányzó egyik képviselo mandátumát, majd a napirendi pontok ismertetése elott ifj. dr. Korhecz Tamás elnök közölte, hogy Tóth Tamás, a Vajdasági Magyarként Európába lista jelöltje lemondott testületbeli tagságáról, és helyette dr. Csengeri Attila listavezeto egyetértésével a törökkanizsai Borsos Csilla magisztert javasolták az MNT-be. Rácz Szabó László, a Kézfogás a Magyarságért lista képviseloje napirend elotti felszólalásában kifogásolta az alakuló ülés jegyzokönyvét, szerinte célszeru lett volna az elozo ülés jegyzokönyvét napirendi pontba foglalni. Az MNT elnöke elmondta, hogy a következo ülésig megfontolja a javaslatot. Az elso napirendi pont az MNT új alapszabályának az elfogadása volt. Rácz Szabó László újra szót kért és a napirendi pontokkal, az alapszabállyal, az ügyrenddel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a dokumentumok a testület legfontosabb okmányai, és az elmúlt két nap nem volt elegendo ezek gondos tanulmányozására, így érdemi módosítási javaslatokat képtelenség megfogalmazni. Azt kérte a testülettol, hogy az ülés napirendi pontjainak a megvitatását halasszák el egy késobbi idopontra. A javaslatot ifj. dr. Korhecz Tamás elutasította.
Az alapszabállyal kapcsolatban több módosítási javaslatot is megfogalmaztak a képviselok, majd a dokumentumot 31 igen szavazattal elfogadták. Az ülésen az új ügyrend is züld utat kapott, majd ezután Várkonyi Zsolt adai jogász személyében titkos szavazással megválasztották a testület új jegyzojét. Szintén titkos szavazással választották meg az MNT két alelnökét is. Dr. Korhecz Tamás elnök tett javaslatot az alelnökök személyére, ennek értelmében Borsos Csillát, a Vajdasági Magyarként Európába lista jelöltjét 27 igen szavazattal választották meg, dr. Zsoldos Ferenc jogász, történész és politikai szakérto volt a másik jelölt, aki a Magyar Összefogás listán a civil szféra képviselojeként került be az MNT-be, o 28 igen szavazatot kapott.
Az eddigi Intézobizottság helyett Közigazgatási Hivatal lesz a neve az MNT végrehajtó szervének. Az ülésen megválasztották a hivatal elnökét is. Javaslatot az elnök személyére az MNT elnöke tehet, vagy legalább 10 tanácstag kezdeményezéseként kerülhet a testület elé a javaslat. Rácz Szabó László újra felhívta a figyelmet arra, hogy ha az ülésen megválasztják a Közigazgatási Hivatal elnökét, a szabályzattal ellentétesen cselekszenek. Az elnöknek programot kell benyújtania, és ezt a programot meg kell küldeni a tanácstagoknak legkésobb az ülés kezdete elott. Ez nem történt meg, ezért Rácz Szabó László szerint törvénytelen az elnök megválasztása. A tagok többsége úgy döntött, hogy nem tartja törvénytelennek a választást, hiszen most fogadták el az alapszabályt és az ügyrendet is. Ezután Saláta Zoltán ismertette a 16 tanácstag javaslatát, aminek értelmében dr. Korhecz Tamást javasolták a Közigazgatási Hivatal vezetojének.
- A Magyar Nemzeti Tanács jövendobeli muködése is nagymértékben függ ennek a végrehajtó szervnek a hatékonyságától. Ennek a szervnek kell elokészítenie, szakmailag megalapoznia az összes döntést. Biztosítani kell a határozatok hatékony végrehajtását, ami óriási felelosséggel jár. A hivatalt a professzionalizmus, a hatékonyság, a szakmai felkészültség, a jogszeru muködés és az informatikai technológiák hatékony, következetes és teljes köru alkalmazása jellemzi majd. Egy ilyen hivatal megteremtésében szeretném nemcsak az egyetemi tanári ismereteimet, hanem azt a 10 éves közigazgatási-vezetoi tapasztalatomat is felhasználni, amit a vajdasági kormányban szereztem - mondta dr. Korhecz Tamás. Nagyon gyorsan és hatékonyan életre kell hívni, muködoképessé kell tenni a Hivatalt, és ez akkor érheto el leghatékonyabban, ha az MNT és a közigazgatási hivatal elnöke egy és ugyanaz a személy. Programja ismertetésekor kiemelte: elsoként a fejlesztési stratégiák kidolgozásához lát hozzá, mégpedig az oktatás, a muvelodés, a nyelvhasználat és a média terén. Második feladataként a különbözo intézmények és programok kataszterének elkészítését jelölte meg, erre szerinte még az idén nyáron sor kerül, és azonnal hozzá szeretne látni a diákhitel- és ösztöndíjprogramok kidolgozásához, továbbá prioritásként jelölte meg az Újvidéken épülo Európa Kollégium befejezését. Negyedik pontként a Magyar Nemzeti Tanács jogainak, illetve a délvidéki magyarság kollektív jogainak érvényesítésért folyhatott harcot jelölte meg. Mint mondta, következetesen és kíméletlenül harcolni fog a bíróságokon és a közigazgatásban is a jogsértok ellen, és minden olyan határozatot megsemmisíttet, amelyet az MNT megkerülésével hoznak meg.
- Ennek az országnak a jogrendszerét ízeiben ismerem. Az MNT közigazgatási hivatala élni fog az összes lehetoséggel, bíróságilag fogok megsemmisíttetni minden olyan minisztériumi, önkormányzati döntést, amelyet a jogaink megkerülésével hoznak meg. Garantálom önöknek, hogy ha kell, Strasbourgig üldözöm a jogsértoket. Ugyanakkor azt is garantálom, hogy az egyéni jogsérelmek esetében a Magyar Nemzeti Tanács a közigazgatási hivatalán keresztül védelmet fog biztosítani intézményeinknek, a magyar nemzetiségu polgároknak. Itt megalkuvást nem ismerek - mondta az elnök. Dr. Korhecz Tamást 28 igen és 2 nem szavazattal választották meg a Közigazgatási Hivatal elnökévé. Az ülés végén határozat született a kulturális és a közoktatási bizottság hatáskörérol és összetételérol, továbbá végzést hoztak a tagok megválasztásáról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..