home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Jobb félni, mint megijedni
2005.10.25.
LX. évf. 43. szám

Egy angliai laboratóriumban elvégzett vizsgálat október közepén kimutatta, hogy Romániában, a Duna-deltában észlelt madárinfluenza-vírus H5N1 kódjelű. Veszélyes fajtáról, változatról van tehát szó, amely Ázsiában már emberek halálát is okozta. Thaiföldön, Vietnamban és Kambodzsában tavaly tél óta 45...

Egy angliai laboratóriumban elvégzett vizsgálat október közepén kimutatta, hogy Romániában, a Duna-deltában észlelt madárinfluenza-vírus H5N1 kódjelű. Veszélyes fajtáról, változatról van tehát szó, amely Ázsiában már emberek halálát is okozta. Thaiföldön, Vietnamban és Kambodzsában tavaly tél óta 45-en haltak meg madárinfluenzában. Fennáll a veszélye annak, hogy a betegség humán influenzajárványt válthat ki. Van, ahol ezt komolyan veszik, és jobb félni, mint megijedni alapon fontos megelőzési intézkedéseket tesznek, míg másokat hidegen hagynak a vészjósló hírek, előrejelzések.
Romániába két útvonalon érkeznek a vándormadarak, az egyik Lengyelországból, a másik pedig Oroszország térségéből. A két vonulási szakasz Törökországban találkozik.
Az uniós egészségügyi miniszterek a napokban a madárinfluenzáról tanácskoztak
Londonban. Egyetértetek abban, hogy nem növekedett egy átfogó járvány kialakulásának a kockázata. Igen csekély veszélyt jelent ma Európa lakosságára. A miniszterek ugyanakkor további erőfeszítéseket tartanak szükségesnek az Unión belüli megelőzés összehangolására.
Az Állategészségügyi Világszervezet szakértője szerint a madárinfluenza-vírus egyelőre nem ad okot pánikra. Az egyik párizsi lapnak nyilatkozó Jeanne Brugere-Picoux kifejtette: pillanatnyilag semmi ok arra, hogy a szárnyasok között terjedő vészt az emberre is veszélyt jelentő járvánnyal hozzák összefüggésbe.
A világszervezet másik munkatársa szerdán úgy nyilatkozott, hogy a szegény országok anyagi támogatásával megelőzhető a madárinfluenza emberről emberre terjedő változatának kialakulása. Alejandro Thiermann esettanulmányokra hivatkozva közölte: a fertőzést a madarak gyors elkülönítésével lehet a leghatásosabban megállítani. Az esetek bejelentését azonban csak egy kárpótlási rendszer kiépítésével lehet ösztönözni.
Közben madárinfluenzában meghalt egy ember Thaiföldön. A hatóságok tájékoztatása szerint a középkorú férfi a Bangkoktól nyugatra elterülő Kancsanaburi tartományban élt, ahol az utóbbi időben a madárinfluenza újabb járványa tizedelte meg a baromfiállományt.
Vietnamban egy betegben a H5N1 madárinfluenza-vírus olyan mutációját fedezték fel, amely ellenálló az eddig leghatékonyabbnak tartott kezeléssel szemben.
Az Egészségügyi Világszervezet hanoi járványügyi szakértője szerint ez nem ad okot aggodalomra, egy japán kutató viszont arra figyelmeztetett, hogy a világ esetleg túlzott mértékben épít erre az egy gyógyszerre, és nem ártana, ha más vírusellenes szerek készletezése is megkezdődne. Magyarországon ennek az üzenetnek a magva megfelelő táptalajra hullott, és elkészült egy madárinfluenza-vakcina.
Közben Tajvanon is megjelent a madárinfluenza. A hivatalos tájékoztatás szerint a taivani parti őrség a múlt pénteken megállított egy Panamában bejegyzett teherhajót, és az azon talált madarakban a vizsgálat kimutatta az emberre veszélyes H5N1 vírust.
Az első vizsgálatok nem mutattak ki madárinfluenzát Görögországban - közölte az Európai Bizottság. A testület szóvivője ugyanakkor bejelentette, hogy további vizsgálatokra van szükség.
Uniós szakértők azt javasolták, hogy tiltsák be a hobbimadarak és a toll importját Oroszország szinte egész területéről. Az embargót várhatóan még csütörtökig életbe léptetik, fél évre.
Romániában egyetlen embert sem fertőzött meg a madárinfluenza. A román közegészségügyi hatóságok korábban már közölték, hogy a járvány terjedése megállt. Az országban mintegy kétezer élő és már kimúlt szárnyast vizsgáltak meg. A tesztek alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a madárinfluenza vírusa nem terjed túl a Duna-delta határán, és nincs járványveszély. (-)
A hagyományos vírus elleni oltás természetesen nem véd a madárinfluenza ellen, ám csökkentheti a világjárvány kialakulásának veszélyét. Pandémia ugyanis akkor törhet ki, ha a madárinfluenza-vírus találkozik egy állati vagy egy emberi szervezetben az influenza A-val. Szakértők tehát úgy érvelnek: minél több embert oltunk be influenza ellen, annál kisebb lesz annak az esélye, hogy egy beteg embert megfertőz a veszélyes vírus is. A madár- és a humáninfluenza géncseréjével létrejövő mutáns vírus olyan pusztító lehet majd, mint a ,,csirkekór", és olyan könnyen terjedhet emberről emberre, mint a sima influenza. Fontos: a H5N1-es madárinfluenza most csak állatról állatra vagy állatról emberre tud terjedni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..