home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Jeles napok, megtartó ünnepeink — október 15-e
Martinek Imre
2021.10.15.
LXXVI. évf. 41. szám
Jeles napok, megtartó ünnepeink — október 15-e

Avilai Szent Teréz (1515—1582) tizennyolc éves korában lépett be az avilai Megtestesülés karmelita kolostorba. Mivel a karmelita életet az eredeti szigorában élte, többször súlyosan megbetegedett. Teljes erejével azért küzdött, hogy a szívét „összhangba hozza” Krisztus szívével.

Isten valósága olyan erővel tört rá, hogy gyakran a legnagyobb kín és gyönyörűség egyszerre kerítette hatalmába. Miután engedélyt kapott a pápától és az avilai püspöktől, kolostorépítéshez látott. Első alapítása, az avilai Szent József-monostor 1562-ben nyitotta meg kapuit. Teréz pedig lehúzta a saruját, és nevet változtatott: ettől fogva Jézusról nevezett Teréz volt a neve. Haláláig tizenhét női és tizenöt férfikolostort alapított a sarutlan karmeliták számára. XV. Gergely pápa 1622-ben Loyolai Ignáccal, Xavéri Ferenccel és Néri Fülöppel együtt avatta szentté. VI. Pál pápa 1970-ben Sienai Szent Katalinnal együtt egyháztanítóvá avatta.*

Vidékünkön, vagyis a háromba tépett Temesköz innenső oldalán, Kevevára római katolikus közössége ünnepli ezen a napon temploma védőszentjének búcsúját. Illetve nemcsak azt, de egyben a kisváros szórványmagyarsága nyelvi önazonosság-tudatának megtartásában és erősítésében idestova már két kőkemény évtizeden át nélkülözhetetlen munkát végző, helyi Keve Magyar Művelődési Egyesület születésnapját is.

Örömükben pedig mi is osztozunk. Tisztelettel és köszönettel.

      *forrás: Rózsadombi imádságoskönyv (342. oldal); Budapest, 2019.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..