Jelentős lépéshátrányban

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Jelentős lépéshátrányban

Tavaly ilyentájt Magyarországon a Szocialista Párt egy jól kitervezett kampánnyal próbált startolni, amely akár a 2010-es választásig is kitartott volna. Ha nem is olyan markáns erősségű, ''dübörgő” gazdaságot sugalló kampánnyal, mint egykor Kóka János gazdasági minisztersége idején, d...

Tavaly ilyentájt Magyarországon a Szocialista Párt egy jól kitervezett kampánnyal próbált startolni, amely akár a 2010-es választásig is kitartott volna. Ha nem is olyan markáns erősségű, ''dübörgő” gazdaságot sugalló kampánnyal, mint egykor Kóka János gazdasági minisztersége idején, de mégis jelentős mértékben túlzott optimizmust hirdető plakátokkal és újsághirdetésekkel próbáltak a valóságos gazdasági mutatóktól eltérő, azaz jóval kedvezőbb képet tárni az emberek elé.
Ki tudja, hányadik próbálkozásuk volt ez egyébként, azzal a céllal, hogy az emberek valahogy mégis elhiggyék: saját mindennapi élettapasztalatuktól eltérően a gazdaság egyre erőteljesebben működik, és a külföldi befektetők is egyre nagyobb mértékben mozgolódnak újra. A párt csak egy dologra nem számított az akkori kampánnyal, mégpedig arra, hogy pechjükre a gazdasági világválság érkező gyorsvonata egyből más képet nyújt a valóságról.
Emlékezhetünk, hogy számos uniós országban már a válság kezelésére dolgoztak ki gazdaságélénkítő programokat, amikor még plakátok egész erdeje borította Magyarország utcáit, illetve egyes sajtóorgánumait, amelyek arról szóltak, hogy most indul be igazán a gazdaság.
Amikor azonban már nem lehetett tovább húzni a hitegetést, egyik napról a másikra hirtelen minden gazdasági megszorítás és negatív adat a világválságra lett fogva. A sikerkampány rögtön el is felejtődött. Ahol egykor a ''dübörgő” gazdaság szimbólumai virítottak, ott megjelentek a válságkezelés politikai apostolai. Legalábbis Bajnai Gordont is ehhez hasonló marketing-szempontból választották, mégpedig igencsak nehezen, miniszterelnökké. Nem maradt tehát más hátra, mint a válságkezelést, illetve a szakértelmet hatékonyan kommunikálni.
A szocialisták csapata azonban 2009 nyarára már annyira szétforgácsolódott, hogy az MSZP a június végi (a kormány támogatásán kívül semmilyen eredményt felmutatni nem tudó) kongresszusa után elvonult szabadságra, őszre napolva el az összes konfliktusokat. Jelenleg tehát ott tartanak, hogy se valódi vezetője, se kormányfőjelöltje nincs a pártnak. Sőt valójában még kampányfőnökjelöltje sem. Csak találgatások folynak arról is, hogy vajon Szekeres Imre, Baja Ferenc vagy esetleg Ficsor Ádám polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter lesz-e a befutó a kampánystratégia kidolgozására. Pedig az idő már elég régóta nem az MSZP-nek dolgozik. A szavazók jelentős mértékben elfogytak, és a párt tulajdonképpen két szárnyra szakadt: fiatalabbakra és idősebbek korosztályra. Akik kényszerűségből megállapodtak a nyár elején, majd szabadságra vonult mindenki szeptemberig. A fiatalok, akik egyébként először belementek az EP-választási kudarc utáni belső hatalmi játszmákba, ma már inkább kihátrálni látszanak, és elképzelhető, hogy nem vállalják az országos választási bizottsági tagságot, amely a júniusi kongresszusra bevitt kompromisszumos javaslat volt. Fő tét tehát, hogy melyik érdekcsoport hány befutó helyet tud szerezni az országos listán. Ez pedig azon múlik, hogy kik állítják össze.
Tölgyessy Péter politikai elemző szerint azonban generációs válság is sújtja az MSZP-t. A szocialisták rákfenéjét abban látja, hogy elszaladhat a történelem felettük. ''A legfiatalabb közönség már elkerülte őket. A végső halált egy pártnak sosem az ellenfele hozza, hanem saját maga."
Egyébként pedig a párt túl sokat tett fel egyetlen lapra, mégpedig arra, hogy Orbán Viktor személye ellen politizál, miközben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségétől kezdve mintha megfeledkeztek volna a saját szavazóbázisukról, a kisemberekről.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Jelentős lépéshátrányban
Szabadkai Napló
  • PERISITY Irma
  • 2011.07.05.
  • LXVI. évfolyam 27. szám
Jelentős lépéshátrányban
Körkép
  • LENNER Tímea
  • 2010.09.12.
  • LXV. évfolyam 38. szám
Facebook

Támogatóink