home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Jeep Renegade 1.6 Multijet Limited
Berta Attila
2017.09.18.
LXXII. évf. 37. szám
Jeep Renegade 1.6 Multijet Limited

— avagy Alfa Romeo az amerikai kalandoroknak

A legkisebb első meghajtásos, dízelmotoros Jeep egy kiváló Alfa Romeo-váltót kapott dupla kuplunggal és automata hat fokozattal. A vezetés így éppen olyan gyors, mint kézi váltóval, csakhogy sokkal lazább. A Jeep Renegade meglehetősen drága terepjáró (SUV), viszont kitűnőek az adottságai, formatervezése pedig egy kissé retró.

 

Ehhez egy érdekes választás társul, a Fiat 1,6 literes, 120 lóerős dízelmotorja, melyet egy hatfokozatú automata váltóval és dupla kuplunggal kapcsoltak össze (DDCT — Dual Dry Clutch Transmission). A megoldás drágább a standard, hatfokozatú kézi váltónál, melyet az Alfa Romeo épített bele — ez egy TCT (Twin Clutch Transmission), vagyis dupla (iker) kuplungos megoldás. Mindez az olasz—amerikai holding technológiai cseréjének eredménye. Mivel a motor és váltó a Fiat Chrysler Automobiles csoport több modelljében is sikerrel szerepelt, nem volt meglepő a lépés.

A motor és a váltó kiváló szinkronban van, a váltás lágy, gyors és kényelmes. Az ugyancsak gyors automatika és a nagy fordulati nyomaték (320 Nm) lehetővé teszi az alacsony fordulat gyors elhagyását, ezáltal pedig a vezetés ritmusa dinamikusabb lesz. A jármű a 100 km/h-s sebességet 10,2 másodperc alatt éri el, ami persze nem egy kimagasló teljesítmény, viszont tökéletesen megfelel a mindennapi követelményeknek.

A vezetés módjának kézi állításával a hajtás még dinamikusabbá tehető, ami az autóúti kigyorsításra is érvényes. Mindenesetre a motor és a váltó eme kombinációja kitűnő választás volt, és az sem elhanyagolható, hogy a fogyasztás 6,5-től 7 literig terjed. A kormány kiváló, kemény és masszív, kitűnően fekszik a kézben. A viszonylag kis szélvédőn át a kilátás lenyűgöző. A Jeep múltját idéző részletek, melyeket különféle grafikákkal és feliratokkal ékesítettek, valóban megadják az autó személyiségét. Noha a kényelmes és magasított ülések az off-road vezetést vetítik elő, a legkisebb dízelmotorral felszerelt Jeep csak első meghajtású, ezért az aszfaltról való letérés kizárólag könnyedebb kalandokra ajánlott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..