home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Január 10-e
Martinek Imre
2023.01.10.
LXXVIII. évf. 1. szám
Január 10-e

„A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa” (Karácsony Sándor).

Budapest, Józsefváros — 2022. július 19.

Ezen a napon született Földes településen 1891-ben Karácsony Sándor pedagógiai, filozófiai író, egyetemi tanár, a magyar filozófiai gondolkodás egyik legeredetibb alakja.

Karácsony minden műve pedagógiai fogantatású, nagyon sokszor újrafogalmazza magában a nevelés meghatározását. A pedagógia — vallja — nem más és nem több, mint tudomásul venni azt a tényt, hogy közösségi életünkben gyermekek is vannak. A gyermekekkel életközösséget kell vállalni. Ez a szeretet jegyében történik. A katedráról csak tanítani lehet. Erről le kell szállni, mert innen csak a tömeget látni. A nevelés fő tárgya az egyén, mi több, a személyiség. A nevelés közösségi jellegű. A nevelés csak akkor lesz sikeres, ha az egyéniség sértetlen marad, ha megőrzi autonómiáját. Karácsony szerint a nevelés kulcsa: A „másik ember”.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

 

Karácsony Sándor 1952. február 23-án hunyt el Budapesten. Domborműves emléktáblája az egykori Magyar Királyi Állami Zrínyi Miklós Reálgimnázium falán található, ahol 1919 és 1927 között tanított.

Ezen a napon hunyt el 1933-ban Budapesten Kacziány Ödön életképfestő.

Szeged — 2022. december 5.

A Marosvásárhelyen született (1852. január 7-e) mester neve „mellesleg” 1876 szeptemberétől datálva (egy tanév erejéig) a zentai községi gimnázium tanári karának névjegyzékében is fellelhető. Ami pedig az alkotói munkásságát illeti, nos, a 312 cm átmérőjű körben elképzelt és megvalósított, olaj-vászon technikával készült mennyezeti pannóját Szegeden, a vasútállomás várótermében (Indóház tér) csodálhatjuk meg.

Az ideiglenes védettségű besorolással bíró, Baccháns lakoma címmel felruházott mű (fotónkon) 1902-ben készült.

Budapest, VIII. kerület, Tavaszmező utca 15—17. A bronz dombormű Rajki László szobrászművész alkotása.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..