home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ivica hete
(—)
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám
Ivica hete

A múlt hét is bővelkedett érdekes belpolitikai fordulatokban, úgy véljük azonban, hogy a legfigyelemreméltóbb eseményeket Ivica Dačić miniszterelnök tudhatja a magáénak. A kormányfő-belügyminiszter több ügyben is úgy nyomoz, hogy nem nyilatkozik, vagy tagad, s az egyre akutabbá váló menekültkérdésben is erélyesen lép fel.

Dačić a kormány bukása árán is kinyomozza

Ezt állította legalábbis a szerb kormányfő egy titkos megbeszélésen, miután a kormány épületében magas rangú amerikai tisztségviselőkkel tárgyalt az 1999-ben meggyilkolt Bitići testvérekkel történtekről. A Blic értesülése szerint a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy igazságot fog szolgáltatni a rendőrség egyik oktatási központjában megölt fivérek ügyében. A kormányfő egyébként ezzel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni a Blic munkatársainak, s Vanja Vukić belügyi államtitkár sem vette fel a telefont az újságíróknak. (Blic)

Tanulatlanok vagytok

A fenti következtetés vonható le abból a meglepően őszinte, ugyanakkor diplomatikusan megfogalmazott kijelentésből, amely Wilhelm Heinz belgrádi német nagykövet szájából hangzott el a múlt héten. A berlini diplomata úgy nyilatkozott egy kétnapos, az oktatással kapcsolatos konferencián, hogy a Szerbiába befektetni kívánó német cégek a szakképzett munkaerő hiányával kénytelenek szembenézni. „Az nem elég, hogy a külföldi cégek Szerbiába jöjjenek, az államnak elegendő tanult káderről is gondoskodnia kell, ellenkező esetben ugyanis sem a hazai, sem a külföldi cégek nem tudják bővíteni a termelést.” A nagykövet szerint Szerbiának át kell gondolnia a középfokú oktatás jövőjét érintő stratégiáját is. (Tanjug)

Egyre nagyobb gondot okoznak a menekültek

Az itt élők számára nem új keletű ez a problematika. Most csak az nyújthat némi vigaszt, hogy ezúttal nem a délszláv térségben élők kérnek azilumot, hanem az ázsiai és az afrikai régiókból érkező nincstelenek, akik a jobb és a biztosabb élet reményében az Európai Unióba szeretnének eljutni. Vračević falu lakossága a múlt héten útlezárással kívánta elejét venni annak, hogy a településen ideiglenesen elszállásolják a menedékeseket, s csak a mentőautókat voltak hajlandóak átengedni, így az ad hoc felállított szálláson rekedt külföldiek élelem és víz nélkül maradtak — a helyzeten csak péntekre tudtak javítani. Az ügyben megszólalt Ivica Dačić miniszterelnök is, aki kiemelte, hogy Szerbia egy modern állam, teljesítenie kell tehát a menekültekkel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeit. „Ideiglenesen meg kell oldanunk ezt a gondot. Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy jelenleg több ezer menekült tartózkodik az országban” — mondta mindezzel kapcsolatban a szerb miniszterelnök. (Tanjug)

Dinkić: A rendőrség vizsgálja ki Dačić és Nikolić vagyongyarapodását!

Hetek óta nyomoz a szerb rendőrség Mlađan Dinkić volt pénzügyminiszter ügyében. A vizsgálódás a Szerbia Egyesült Régiói párt elnökének esetleges vagyongyarapodására terjed ki. Dinkić múlt pénteken és szombaton a Kurir napilapnak adott hosszú interjújában tagadta az ellene felhozott vádakat. A cikkből a többi közt azt is megtudhatta az olvasó, hogy a volt pénzügyminiszter megbánta a kormányba való belépést, úgy érzi ugyanis, hogy kihasználták. Szokásához híven támadásba is lendült, és a sajtó révén azt üzente az illetékes hatóságoknak, hogy nem ártana kivizsgálniuk Ivica Dačić miniszterelnök és Tomislav Nikolić államelnök esetleges vagyongyarapodását is. Az interjúból azt is megtudhatta az olvasó, hogy Dinkić és Nikolić egy időben pálinkázni is összejártak, és saját termésükről váltottak gondolatokat. (Kurir)

Dačić tagadja

A Kurirban megjelent interjú után Ivica Dačić miniszterelnök vasárnap tagadta, hogy Dinkić letartóztatására készülne, s azt is elutasította, hogy ő állna az ezzel kapcsolatos botrányok mögött. A miniszterelnök szerint a Nemzeti Takarékpénztár ügyében folytatott nyomozást nem ő rendelte el, hanem az Európai Unió. „Nem fedi a valóságot az, amit ezzel kapcsolatban Dinkić mesél. Nem indítottam senki ellen sem vizsgálatot politikai okokból. Miért tenném ezt akár Dinkićtyel?” — tette fel a kérdést az újságolvasóknak a miniszterelnök. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..