Itt és most

Itt és most

Művészet és kutatás. Térbeliség — sorozat és szekvencia. Időbeliség — totalitás és szín. Belső természet. Élet és lélekképek. Létélmények. Mindennapi csodák, mágikus terek. Napok, hónapok, női világok. Emlékezés, múltidézés. Természetes és mesterséges világok. Civilizációs táj és természet. Őstermészet. Művészet és tudomány.

Mozgás, ritmus, rend. Hit, lelki vigasz, meditáció. Mindennapi súrlódások, társadalmi lét. Identitáskísérletek. Ez mindössze néhány azok közül a tematikai, rendezési és értelmezési szempontok közül, amelyek alapján a budapesti Műcsarnok Galériában az Itt és most című kiállítás megalkotói a mai magyar képzőművészet átfogó bemutatására vállalkoztak.

A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szervezésében valósult meg, annak a programsorozatnak a második részeként, amelynek keretében az akadémia az egykori népszerű nemzeti szalonok újraszervezését tűzte ki célul. Az MMA 2013 óta rendelkezik a Műcsarnok kiállítóterével. Négyéves ciklusban négy különböző terület átfogó bemutatására törekszik. A 2014-ben megrendezett, több mint húszezer érdeklődőt számláló építőművészeti tárlat után az idén a képzőművészetre koncentrálnak, azután pedig a média- és a fotóművészet, illetve a tervező és az iparművészet következik.

A 2015. évi Nemzeti Szalon az elmúlt tíz esztendő magyar képzőművészetének áttekintésére vállalkozik. Az ezredforduló utáni rövid időszak jelenségeiről, dimenzióiról, fontosabb alkotóiról és alkotásairól igyekszik keresztmetszetet adni. A magyar művészet szélesebb kontextusba helyezésével pedig Kárpát-medencei szinten kereste meg az alkotókat. Ezt a szalont nem a beadás-zsűrizés hagyományának megfelelően, hanem felkért kurátor közbenjárásával szervezték meg. Az Itt és most kiállítás kurátora N. Mészáros Júlia, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum művészettörténésze. A 209 meghívott művész mintegy 450 bemutatott alkotása között a kísérletező és a progresszív művek éppúgy helyet kaptak, mint a hagyományos alkotások. Műfaji, tematikai, stílusbeli egyediség jellemzi a kiállítást, hiszen a művészek más-más jelenségekre és másképpen reagálnak. A sajátos rendezési elv ezek szemlélésére is új nézőpontokat kínál.

Braun András: Kirobbanó ecsetkezelés

A tárlaton Vajdaságot is képviseli néhány alkotó. Benes József bajmoki és Deák Németh Mária zombori grafikus, Maurits Ferenc újvidéki és Ricz Géza szabadkai festő, valamint Baráth Fábián zombori szobrász művei láthatóak.

A Nemzeti Szalon kiállításához tartozik még a Tár.hely elnevezésű online képzőművészeti adatbázis is, mely további 737 magyar művész munkáival egészíti ki a válogatást.

A tárlatot számos program, a többi közt műhelymunkák, koncertek, irodalmi estek is kísérik, mindez azonban egy lélegzetvételre szinte befogadhatatlan.

Vigyázat! Az Itt és most című kiállítás, illetve a képzőművészetben lejátszódó folyamatok ilyen formában való bemutatása megváltoztathatja a művészetről, annak befogadásáról és értékeiről alkotott véleményünket. De pont ettől olyan izgalmas.

A Nemzeti Szalon július 19-éig tekinthető meg Budapesten, a Műcsarnokban.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képzőművészet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Itt és most
Képzőművészet
Itt és most
Képzőművészet
  • Csermák Zoltán
  • 2020.05.05.
  • LXXV. évfolyam 18. szám
Facebook

Támogatóink