home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Isten veled, Zastava?
Kartali Róbert
2020.08.10.
LXXV. évf. 32. szám
Isten veled, Zastava?

Alkatrészhiány fenyegeti a Zastava-tulajdonosokat. A kragujevaci autógyár 1953 és 2008 között mintegy 4,2 millió gépkocsit gyártott le: A Fićo, a Tristać, majd a Stojadin néven elhíresült 101-es, melyet később Skala néven forgalmaztak, továbbá a 128-as, a Yugo és a Florida típusok hosszú évtizedekig meghatározó szereplői voltak a hazai közúti közlekedésnek. Ezek a típusok azért is voltak annyira közkedveltek, mert egy kis túlzással még a sarki trafikokban is be lehetett szerezni hozzájuk az alkatrészeket. Mára a helyzet annyira megváltozott, hogy lassan ezek a gépjárművek teljesen eltűnhetnek az utakról.

Annak ellenére, hogy a Zastava autógyár 2008-ban zárt be, a hiányt eddig nem igazán lehetett érezni, az alkatrészek ugyanis nagy mennyiségben voltak felhalmozva, de ezeket már egyre nehezebb beszerezni — magyarázta lapunknak Urbán Róbert autószerelő, a szabadkai Pit Stop Service tulajdonosa.

* Melyik Zastava típusokat érinti leginkább az alkatrészhiány?

— Mindegyiket egyformán. Mind a Yugót, mind a 101-est, de a Poly néven ismert kistehergépjárműveket és a Floridát is. A 2008-beli leálláskor nemcsak az autók, de az alkatrészek gyártása is megszűnt, utángyártott alkatrészekre nem volt szükség, mert rengeteg maradt raktáron. Dél-Szerbiában még működnek kisebb vállalatok, melyek készítenek egyes utángyártott alkatrészeket, de bizonyos karosszériaelemeket már lehetetlen beszerezni.

* Noha a Zastava típusai lassan eltűnnek az utakról, az autószerelők milyen rendszerességgel találkoznak ilyen autókkal a műhelyekben?

— Ahogy megszűnt a gyártás, néhány évre rá valamiért a mesterek is egyre kevésbé vállalták ezeknek az autóknak a szervizelését. Hozzáteszem, nem is szeretik őket. Sokszor jönnek ügyfelek hozzám úgy, hogy végre valaki, aki ezeknek a kocsiknak a javítását is elvállalja.

* A karosszériaelemeken kívül melyek azok az alkatrészek, amelyekben a legnagyobb a hiány?

— A felfüggesztésen levő alkatrészeket a legnehezebb beszerezni, azokat, amelyek az autó irányítását végzik: a kormányléc, a különféle csuklók, a futóműszilent. Bizonyos elemeket lehet még találni Kragujevacon, de ott is egyre nehezebb. Viszont meglepően drágák. Gyakran szembesülök azzal, hogy elhoznak egy autót fékcserére, és ez nagyjából annyiba kerül, mint egy 2000 és 2005 között gyártott külföldi autónál. Árban nagyon kicsi az eltérés, a drágulás pedig annak is betudható, hogy az alkatrészeket forgalmazó kereskedések is érzékelték a hiányt. Ezért sem olyan olcsó már ezeknek a gépjárműveknek a fenntartása. Egyébként az időszakos szervizelések még nem okoznak gondot, hiszen a levegő- és az olajfilter több külföldi cég kínálatában is megtalálható.

* Melyek a leggyakoribb hibák ezeknél az autóknál?

— A legtipikusabb gondok összefüggésben vannak a hiányzó alkatrészekkel, tehát a fékrendszer, a felfüggesztés és a kormányszerkezet okozza őket. A motorok egyébként még mindig bírják, mert úgy lettek megcsinálva, hogy ha nyomják is magukba az olajat, akkor is működnek, szóval ezek az autók nem a motorok hibája miatt fognak leállni.

* Egyes márkák között létezik alkatrészbeli kompatibilitás. A Zastava által gyártott autókhoz esetleg fel lehet használni más gyártók alkatrészeit?

— Határozottan nem. Mondjuk, egy 101-es és egy Yugo felfüggesztése többé-kevésbé hasonló, itt lehetett egymás között cserélni bizonyos alkatrészeket, viszont másik autótípusok nem alkalmasak arra, hogy helyettesítsenek egyes alkatrészeket a Zastava-programból. Annyira különböznek az alkatrészek, hogy esélytelen cserélgetni más autók elemeivel. Arra ugyan van lehetőség, hogy például egy Yugo fékrendszerét lecseréljék egy másik márkánál használatos fékrendszerre, de az akkora anyagi befektetés lenne, hogy egyszerűen valószínűtlen, hogy bárki is vállalkozzon rá.

* Az autóbontókból származó használt alkatrészek beszerzése is nehézkessé vált?

— Az utóbbi években az tapasztalható, hogy a Zastava-programra szakosodott autóbontók java megszűnt, és egyre kevesebb az olyan bontó, amelyben még lehet találni ilyen programot. Nem lehetetlen így beszerezni alkatrészt, de nagy a valószínűsége, hogy a bontottnak is éppen az lesz a hibája, ami miatt az eredetit is cserélni kell. A mi útjaink és az a minőség, amely a Zastava járművekre jellemző, nem férnek össze egymással. Persze vannak alkatrészek, melyek bontóból is beszerezhetőek, például egy fényszóró vagy egy ép lökhárító, de ami a felfüggesztést, a kormányművet és a fékrendszert illeti, azt nem ajánlom beszerelésre. Ezek ugyanolyan problémásak lehetnek, és nem érik meg a pénzüket.

* A közlekedésbiztonságot tekintve mit lehet megállapítani ezekről az autókról?

— Néha olyanok is megfordultak itt a műhelyben, amelyeket — nem gyakran, de — el sem vállaltam, annyira rossz állapotban voltak. Nem értem, hogy a megszigorított műszaki vizsgák után hogyan lehetnek még ilyen járművek forgalomban, hiszen éppen ezt vártuk volna a szigorítástól, hogy ezek az autók eltűnjenek. Én, aki naponta foglalkozom személygépkocsikkal, és nem tartom rutinmunkának a fékek szerelését, azt mondom, nincs rendjén, hogy ilyen állapotú autók még forgalomban vannak. Persze olyanokat is látni, amelyek szépen karban vannak tartva, és a tulajdonosuk is mindent megtesz azért, hogy működőképesek legyenek, de a mai közlekedésbiztonsági normáknak ezek a kocsik még új korukban sem biztos, hogy kellőképpen megfeleltek volna.

* A tulajdonosok meddig fogják tudni fenntartani ezeket a járműveket?

— Huzamosabb ideig biztosan nem. Ezek az autók olyanok lesznek, mint amikor ma képen látunk egy ’70-es évekből származó Fićót felújítva. Attrakció. Egy rövid ideig még működni fog a szervizelés, nem áll le egyik napról a másikra, és az emberek egy ideig fel fogják még találni magukat. Olyat is láttam már, hogy valaki négy-öt darabot is vett ezekből az autókból donornak, hogy legyen egy olyan, amelyet működőképes állapotban tud tartani. A boltok polcairól még elkelnek a raktáron levő alkatrészek, de hosszú távon ezzel semmiképp sem lehet számolni. Ezek az autók kifutóban vannak, hamarosan el fognak tűnni. A sokkal fiatalabbak is eltűnnek a piacról, melyeknek később állt le a gyártásuk, egyszerűen értéktelenné válnak. Meglátásom szerint a Zastava típusokból csupán azért van még ennyi, mert az emberek nosztalgiával tekintenek rájuk, szeretetet éreznek irántuk, akármilyen furcsán hangzik is ez — tette hozzá Urbán Róbert.

Matijevics Ármin második autóként használja a Zastava 128-as típusú gépkocsiját, melyhez érzelmileg is kötődik, hiszen a család újonnan vásárolta 2001-ben. Mint mondta, eladni már nem érdemes, a piaci értéke minimális, de munkaautónak tökéletesen megfelel, hiszen a gáz beszerelésének köszönhetően kis összegből üzemeltethető.

— Hallottam az alkatrészhiányról, eddig azonban az autónak még nem volt olyan hibája, amelyet ne tudtak volna megjavítani. Egyébként az a nagy hiányossága, hogy a hátsó üléseken nincs biztonsági öv, így nem lehet bekötni a gyerekülést. Az övet ugyan be lehetett volna szereltetni, melyet aztán külön vizsgáztatni is kellett volna, de őszintén szólva, a fiamat nem ültettem volna bele nyugodt szívvel. Jó autó ez, elvisz, ahová kell, de baleset esetén ez a régi konstrukció nem biztonságos. Félek, hogy az utastér nagyon deformálódna egy ütközés esetén, ami súlyos sérüléseket is okozhat. Szóval, amikor a családdal megyünk valahová, akkor nem ezzel az autóval utazunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..